Hava Durumu

"Malullük aylığı" ve şartları

Yazının Giriş Tarihi: 14.10.2021 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.10.2021 08:21

Değerli okurlarım, Türkiye'nin en büyük dördüncü şehri olan Bursa'da yaşayan bizler olarak iş ve memuriyet hayatına ilişkin birçok şeyin iyi bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugünkü yazımda da sizlere maluliyet kavramından ve malul kişilere aylık bağlanmasının koşullarından söz edeceğim.

Malullük, kısaca sakat olma durumu demektir. Malullük sigortası ise ilk defa çalışmaya başlanılan tarihten sonra herhangi bir hastalık veya kaza sonucu malul sayıldığı tespit edilen sigortalının gelir kayıplarını gidermek amacıyla kurulmuş uzun vadeli sigorta kollarından biridir. Malullük durumu uzun vadeli sigorta kolu içinde düzenlenen ilk sosyal tehlikedir. Malullük, yaşlılık ve ölüm gibi kalıcı ve sürekli etki yaratır. Bu nedenle bu kapsamda yapılan yardım da süreklilik taşır. Malullük nedeniyle aylık bağlanmasının temelinde bazı nedenlerle çalışma gücünü kısmen veya tamamen yitiren, bu nedenle ekonomik durumu sarsılan sigortalıya maddi destek sağlamak yatar. Sigortalıya mahrum kaldığı bu gelir, malullük durumunun devamı süresince verilir. Peki bu aylığın bağlanabilmesi için gerekli koşullar nelerdir?

1) MALUL OLMA

İş sözleşmesine göre işçi olarak çalışanlar ile bağımsız çalışan serbest meslek erbaplarının malullük sigortası açısından malul sayılabilmesi için iki farklı olasılık ve neden vardır. Birinci olasılık, çalışma gücünü yitirme oranının en az %60 olmasıdır. Buna karşılık malul sayılmak için çalışma gücünü kaybettiren nedenin hiçbir önemi yoktur. Ayrıca olayda sigortalının kusurunun olup olmaması da önemli değildir. Sigortalının çalışma gücünü en az %60 oranında yitirdiği SGK tarafından sağlık hizmetleri sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilir. İkinci olasılık ise iş kazası ve meslek hastalığı ile ilgilidir. Bu olasılıkta malullük ayılığının bağlanması için malullüğün iş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanması ve meslekte kazanma gücünün en az %60 oranında kaybedilmesi şartları aranmaktadır. Meslekte kazanma gücünün ne oranda azalacağına ilişkin hesaplama, Meslekte Kazanma Gücü Kayıp Oranı Tespit Cetvellerinde yer alan cetvellere göre yapılır.

Devlet memurları da kural olarak çalışma güçlerini en az %60 kaybettikleri takdirde malul sayılacaklardır. Ancak bunun dışında, söz konusu sigortalılar vazifelerini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücü kaybına uğrarlarsa yine malul olarak kabul edileceklerdir. Bu olasılıkta sigortalının yalnızca vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü yitirmesi malul sayılması için yeterli görülmüştür. Hastalığı sonucu vazifelerini yapamayacak duruma düşenler ise, hastalıkları kanunlarda tayin edilen sürelerden fazla devam etmesi koşuluyla, hastalıklarının mahiyetine ve doğuş sebebine göre malul veya vazife malulü sayılacaklardır.

2) MALULLÜĞÜN ÇALIŞMAYA BAŞLADIKTAN SONRA ORTAYA ÇIKMASI

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başlayan, zaten malul sayılmayı gerektirecek durumda ise kendisine malullük aylığı bağlanmaz. Ancak sigortalının sakatlığı, çalışmaya başladığı tarihte daha hafif olmakla beraber, sigortalı olduktan sonra belli yoğunluğa ulaşmışsa (%60 çalışma gücü kaybı veya %60 meslekte kazanma gücü kaybı ya da vazifesini yapamayacak durumda olmak) kendisine yine malullük sigortası yardımları yapılır.

3) BELLİ BİR SÜRE SİGORTALILIK VE PRİM ÖDEME

Malullük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının malul sayılmasının yanında ayrıca en az on yıldan beri sigortalı olması ve toplam olarak sigortalı adına 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmesi gerekmektedir. Ancak sigortalı başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul ise, bu halde sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün prim bildirilmiş olması yeterlidir.

4) İŞTEN AYRILMA VE KURUMA BAŞVURMA

Sigortalı başvurmadıkça Sosyal Güvenlik Kurumu kendiliğinden sigortalıyı muayeneye göndererek malullük aylığı bağlayamaz. Aylık bağlanması için, malullüğün raporla saptanması, sigortalının işten ayrılması veya işyerini kapattıktan ya da devrettikten sonra Kuruma başvurması gerekir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.