Hava Durumu

Maske takmama cezası mahkemeden döndü!

Yazının Giriş Tarihi: 10.06.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.06.2021 08:05

Pandemi dönemi boyunca akıllarda daima soru işareti olan bir konu maske takma zorunluluğu.
Kanunda böyle bir zorunluluk var mı? İdarenin maske zorunluluğu getirme yetkisi bulunur mu? Tüm bunlar bir yılı aşkın süredir konuşuluyor.
Tabii bu süreçte binlerce vatandaşa maske zorunluluğuna uymadığı gerekçesiyle ceza yazılıyor. Yazılan cezaların bazıları ödenirken bazıları ise yargıya taşınıyor.
Bugün sizlere maske takmamak sebebiyle verilen bir idari para cezasının itirazımız üzerine Mudanya Sulh Ceza Hakimliği'nce kaldırıldığından söz etmek istiyorum.
Yaklaşık dört ay önce Mudanya ilçesinde bir restoranda yemeğini yiyen müvekkil masasından kalkıyor ve maskesi henüz elindeyken birkaç adım atıyor. Bu durumu gören bekçi müvekkile seslenerek önce maskesini takmasını sonra ise yanına gelmesini istiyor.
Bekçi ile yaşanan diyalogda vatandaş restoranda yemek yemek üzere maskesini çıkardığını, masadan kalktıktan birkaç adım sonra ise maskesini taktığını ifade ediyorsa da bekçi kimlik kontrolü yaparak cezai işlem uyguluyor (!)
Karar tebliğ olduktan sonra süresi içerisinde hazırladığımız itiraz dilekçemizi mahkemeye sunmak suretiyle idari para cezası işleminin iptalini talep ettik.
Yazılan cezaya dayanak olarak gösterilen kanun maddesi 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi.
Ne var ki bu maddede maske takmanın zorunlu olduğuna dair en ufak bir hüküm bulunmamakta.
Üstelik bu Kanun'da yazılı idari para cezalarını verme yetkisi de mahalli mülkî amirlerinde yani kaymakam ve valilerde.
Nihayet Mudanya Sulh Ceza Hakimliği yaptığı inceleme sonunda talebimizin haklılığına kanaat getirmiş ve uygulanan idari para cezasının kaldırılmasına karar vermiştir. Sanıyoruz ki bu karar başta müvekkilimizi olmak üzere aslında tüm Türkiye'yi ilgilendirmektedir.
Adalet, yasalar doğru uygulandığı sürece var demektir.
Kara düzen diye tabir ettiğimiz düzende adaletten söz etmek mümkün değildir. Uygulayıcıların bu anlamda rolü çok büyüktür.
Türkiye'de "sokağa çıkma yasağı" ve "maske takma zorunluluğu" kurallarının ihlali gerekçesiyle yazılan cezaların %99'u maalesef usulsüz.
Vatandaşlar yanlış uygulamalarla binlerce lira ceza ödemek zorunda bırakılıyor.
Bu cezaların iptal edilebilmesi ise ancak yukarıda belirttiğimiz üzere itiraz yolu ile mümkün.
İlk önce cezanın tarafınıza fiziken tebliğ olmasını bekleyeceksiniz. Sonra itiraz süreniz 15 gün.
Mahkeme duruşma yapmayacak ve haliyle sizi sözlü olarak dinlemeyecek. O yüzden hazırlanacak itiraz dilekçesinin içeriği ve üslubu önemli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.