Hava Durumu

Taşınma sonrası elektrik aboneliğinin iptali unutulursa...

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2021 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2021 08:18

Kıymetli okurlarım; yaşadığı evde ya da çalıştığı işyerinde elektrik, su, doğalgaz vb. hizmetlerin aboneliklerini üzerine alan tüketiciler, o yerden taşınırken adlarına kayıtlı bu abonelikleri iptal ettirmekle yükümlüdürler.
Aksi halde kendileri taşınmış olsalar dahi devam edecek kullanımların bedellerinden sorumlulukları söz konusu olacaktır.
Diğer aboneliklerde olduğu gibi elektrik aboneliklerinde de durum aynıdır.
Abone ile tedarikçi arasında kurulan sözleşme abonman sözleşmesi'dir.
Kural olarak abonelik sözleşmesi iptal edilmediği sürece, kim tarafından kullanılırsa kullanılsın, tüketilen elektrik bedelinden idareye karşı abonenin sorumlu olması gerekir.

ELEKTRİK KENDİLİĞİNDEN KESİLİR Mİ?

Normal şartlarda evden ya da işyerinden taşınırken elektrik aboneliğini iptal ettirmeyi unutan tüketicinin en son kullanıma ait bedeli ödememesi üzerine belli şartların da gerçekleşmesi halinde o yerin elektriği kesilir ve bir başka tüketici aboneliği üzerine alıncaya dek kullanım gerçekleşmez.
30.05.2018 tarihli Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin 35. maddesine göre;
Tüketicinin elektrik enerjisi tüketimine ilişkin ödemelerini son ödeme tarihine kadar yapmaması durumunda görevli tedarik şirketi tüketiciye yazılı olarak en az 5 iş günü ödeme süresini içeren ikinci bildirimde bulunur.
Görevli tedarik şirketi yazılı bildirimle birlikte kalıcı veri saklayıcılarından en az birini kullanarak tüketiciyi bilgilendirmek zorundadır.
İkinci bildirimde ödeme yükümlülüğünün belirtilen sürede yerine getirilmemesi halinde elektrik enerjisinin kesileceği de belirtilir.
Tüketicinin öngörülen ödemelerini, ikinci bildirimde belirtilen süre içerisinde de yapmaması halinde, görevli tedarik şirketinin bildirimi üzerine, bildirim tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içerisinde dağıtım şirketi tarafından kesme bildirimi düzenlenmek suretiyle kullanım yerinin elektriği kesilir ve yerinde yapılan kesme bildiriminin bir örneği kullanım yerine bırakılır.
Anlaşıldığı üzere, taşınırken elektrik aboneliğini iptal ettirmeyi unutan tüketicinin ödemelerini son ödeme tarihine kadar yapmaması üzerine kendisi son bir kere uyarılacak ve buna rağmen ödeme gerçekleştirilmezse kullanım yerinin elektriği kesilecektir.

DAĞITICI ELEKTRİĞİ KESMEYİ UNUTURSA?!!

Maalesef bazen dağıtıcı şirket kullanım bedeli ödenmemiş yerlerin elektriğini kesmeyi unutmakta ya da ihmal etmektedir. Bu durumda ne olacaktır?
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na göre ödenmeyen elektrik faturalarına rağmen tedarikçinin elektriği kesmemesinin ortak kusur teşkil ettiği ve indirim gerektirdiği konusunda görüş birliği bulunmaktadır.
Türk Borçlar Kanunu'nun 52. Maddesine uyarınca;
Zarar gören, zararı doğuran fiile razı olmuş veya zararın doğmasında ya da artmasında etkili olmuş yahut tazminat yükümlüsünün durumunu ağırlaştırmış ise hâkim, tazminatı indirebilir veya tamamen kaldırabilir.
Yani bu durumda aboneliği iptal ettirmeyi unutan tüketici ile elektriği kesmeyi ihmal eden dağıtıcı meydana gelen zararda ortak kusurlu kabul edilecektir.
Peki tarafların kusur oranları ne olacaktır?
Abonman sözleşmesi feshedilmemekle ayakta olduğundan, öncelikle ilgili tesisata kullandırılan elektrik bedelinin karşılığı olan ödenmeyen fatura asıllarının tamamından abonenin sorumlu olduğunun kabulü; bunun yanında Yönetmelik hükümlerine göre abonenin elektriğinin kesilmesi gerekli olan tarih belirlenip bu tarihe kadarki sarfiyatın gecikme zammı ile faizinden abonenin sorumlu olduğu ancak daha sonraki süre yönünden gecikme zammı ve işleyecek faizden dağıtıcı şirketin ortak kusuruna dayanılarak indirim düşünülmelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.