Hava Durumu

Trafik kazası sebebiyle tazminat davası

Yazının Giriş Tarihi: 12.08.2021 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.08.2021 08:08

Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde meşhur bir seyahat firmasına ait yolcu otobüsü Balıkesir'in Edremit ilçesinde hakimiyetini kaybetmiş ve yoldan çıkarak taklalar atmıştı. Bu kaza sonrası 16 kişi ölmüş ve birçok kişi de yaralanmıştı.
Kazadan sonra yaralananların ya da vefat eden yolcuların yakınlarının maddi manevi zararlarını kime ne şekilde yöneltebileceği sıkça gündeme geldi. Ben de bu elim kaza üzerine yaralamalı ve ölümlü kazalarda tazminat davalarını ve sigorta şirketlerinin bu davalardaki sorumluluğunu sizler için kaleme aldım.

Trafik kazası sebebiyle maddi tazminat genelinde iki tür tazminat talep edilebilmektedir:

1. Güç ya da Efor Kaybı Tazminatı.

2. Destekten Yoksun Kalma Tazminatı.

Tabii yaralanan kişi ya da vefat eden kişinin mirasçıları bu kaza sonrası yaşadıkları travma, korku, üzüntü ve elem sebebiyle ayrıca manevi tazminat da talep edebilmektedir.

TRAFİK KAZASI SONRASI GÜÇ KAYBI TAZMİNATI NEDİR?

Trafik kazası sebebiyle kişinin dâimi olarak sakatlanması yahut malul duruma gelmesi durumunda hak kazanacağı tazminata efor/güç kaybı tazminatı denmektedir.
Şehir içi ya da şehirlerarası bir karayolunda şahsi aracınızda ya da yolcu taşıma aracında, sürücü ya da yolcu ya da hatta yaya konumundayken geçirdiğiniz bir trafik kazası sonrası malul duruma gelmişseniz kusurlu aracın trafik ve kasko sigorta şirketinden çok ciddi miktarlarda tazminat talep edebi- lirsiniz.
Bunun için öncelikle ilgili yasa gereği sigorta şirketine yazılı olarak başvurmalısınız. Tabi başvururken sonuca etkili olacak tüm belgeleri de başvuru ekinde göndermek de gerekiyor. Başvuru üzerine ödeme yapılmaması halinde ise asliye ticaret mahkemelerinde tazminat davası açılması mümkün.
Kazazedenin kazadaki kusur oranı, maluliyet oranı, yaşı, eğitim durumu ve geliri tazminatın hesaplanmasında önem arz ediyor.

"BENİM KALICI BİR HASARIM YOK BEN TAZMİNAT ALAMAM." DEMEYİN!

Kazayı birkaç kırıkla veya zedelenmeyle atlatmış ya da 8 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde tamamıyla iyileşmiş olsanız dahi yetkili kurumlardan alınacak maluliyet raporları sizi çok şaşırtabilir, hatta hayatınızın değişmesine sebep olabilir.
Kaza sonrası sadece doku zedelenmesi problemi yaşayan birinin dahi ortalama %5 malul duruma geleceğini unutmayın.

DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI NEDİR?

Trafik kazasında vefat etmiş olan kişinin desteğine muhtaç olan kişilerin (eşi, çocukları, ana-babası, kardeşleri vs.) kazazedenin vefatı sebebiyle yoksun kaldıkları destek gereği hak kazandıkları tazminata destekten yoksun kalma tazminatı denmektedir.
Trafik kazasında eşini kaybeden birinin acısı muhakkak ki tarif edilemez. Ancak vefat eden kişinin geride kalan eşinin, çocuklarının, ana babasının yahut kardeşlerinin kusurlu tarafın sigorta şirketine başvurarak yoksun kaldıkları desteği talep etmeleri de en doğal haklarıdır.

PEKİ BU TAZMİNATTA KISTAS NE OLACAKTIR?

Bu tazminatta kıstas, kazazede kazada ölmeseydi Türkiye şartlarında ortalama kaç yıl yaşardı ve yanındakilere maddi destek sağlardı olacaktır. Bu sebeple vefat eden kişi asgari ücretle geçinen biri dahi olsa desteğinden yoksun kalan yakınlarının sigorta şirketine başvurarak milyonlarca Türk Lirası tazminat alması mümkündür.
Ölen kişinin küçük yaşta bir çocuk ve öğrenci de olması bu tazminatı almaya engel değil!
Bu durumda tazminatın belirlenmesinde de ölen küçüğün eğitim durumu ve derslerdeki başarısı dikkate alınarak gelecekteki muhtemel mesleği ve kazancı belirlenmekte, hatta bunun için ölenin okul karneleri ve notları incelenmektedir.
Dikkat edilmesi gereken birçok husus sebebiyle yapılacak başvuruda ve yürütülecek yargılamada son derece hassas ve dikkatli olmak gerekmektedir. Aksi halde yaşanacak hak kayıplarının telafisi mümkün olmayacaktır.
Yaralamalı trafik kazalarında zamanaşımı süresi 8 yıl, ölümlü trafik kazalarında ise zamanaşımı süresi 15 yıldır. Kaza tarihinden itibaren bu sürelerin geçmesiyle hak sahiplerinin haklarına ulaşması neredeyse imkansız hale gelmektedir.
Açılacak davada tazminatın "kaza tarihinden bu yana işleyecek yasal faizi ile birlikte" talep edileceğini de unutmamak gerekir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.