Hava Durumu

Zorunluluktan trend'e: Uzaktan çalışma

Yazının Giriş Tarihi: 29.04.2021 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.04.2021 08:16

Son bir yıldır adını çok sık duyduğumuz uzaktan çalışma; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisini ifade etmektedir.

Günümüzün zorunluluğu ancak geleceğin muhtemel trendi demek yanlış olmayacaktır.
Uzaktan çalışmanın hüküm ve esasları Mart 2021 tarihinde yayımlanan Uzaktan Çalışma Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.
Ne var ki tam bir sene önce Türkiye'de ilk koronavirüs vakası görüldüğü tarihten bu yana işyerlerin hemen hepsinde uzaktan çalışma uygulanmaktadır.
Ülkede çok uygulanan bir çalışma türü olmadığından İş Kanunu'nda genel hatlarıyla düzenlenen bu çalışma türünün ayrıntılı düzenlemesi haliyle gecikmiş bulunmaktadır.
İş ilişkisi doğrudan uzaktan çalışma sözleşmesi ile kurulabileceği gibi hâlihazırda işyerinde çalışan işçinin iş sözleşmesi, işçinin ve işverenin anlaşması halinde, uzaktan çalışma sözleşmesine dönüştürülebilecektir.
İşçinin uzaktan çalışma yapma talebini işverene yazılı olarak iletmesi halinde talep işveren tarafından değerlendirilecek ve karara bağlanacaktır.
Bu noktada gerek işçinin gerekse işverenin dikkat etmesi gereken bazı hususlar söz konusudur.
Öncelikle uzaktan çalışmaya ilişkin iş sözleşmesi mutlaka yazılı şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde hukuken geçerli bir iş ilişkisinden söz edilemeyecektir.
Sözleşmede; işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan iş araçları, ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer almalıdır.
"MESAİ SÜRESİ" NASIL OLACAKTIR?

Uzaktan çalışmanın yapılacağı zaman aralığı ve süresi iş sözleşmesinde belirtilecektir.
Mevzuatta öngörülen sınırlamalara bağlı kalmak koşuluyla taraflarca çalışma saatlerinde değişiklik yapılabilir. Fazla çalışma işverenin yazılı talebi üzerine, işçinin kabulü ile mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılır.

İŞÇİNİN KULLANACAĞI ARAÇ GERECİ KİM TEMİN EDECEKTİR?
Esas olan işçinin işverene ait işyerinde çalışmasıdır. İşçinin işyerinde çalışabilmesi için gerekli malzeme, araç, alet, makine vs. ise gayet tabii işveren tarafından temin edilip hazır bulundurulacaktır.
Peki uzaktan çalışma halinde işçinin çalışırken kullanacağı bilgisayarın, mikrofonun, internetin ya da benzeri iş araçlarının temini kim tarafından sağlanacaktır?
Yönetmeliğe göre uzaktan çalışanın mal ve hizmet üretimi için gerekli malzeme ve iş araçlarının iş sözleşmesinde aksi kararlaştırılmamışsa işveren tarafından sağlanması esastır.
Ancak görüldüğü gibi iş sözleşmesinde aksinin kararlaştırılması mümkündür. Yani işveren iş sözleşmesine koyacağı bir hükümle işçinin uzaktan çalışma yapabilmesi için sahip olması gerekli malzemeleri temin etmekten kaçınabilecektir.
Gelecek dönemlerde bu hususa ilişkin birçok uyuşmazlığın yargıya taşınması beklenmektedir.

UZAKTAN ÇALIŞMA YAPAN İŞÇİ "YEMEK ÜCRETİ" ALACAK MIDIR?
Mantık çerçevesinde düşünüldüğü zaman, işçi işyerinde çalışsa da öğle yemeği yiyecek, evinde ya da işyeri dışında herhangi bir yerde çalışsa da öğle yemeği yiyecektir.
Yani işveren işçinin uzaktan çalıştığı ve bu sebeple de yemek ücreti alamayacağı savunmasında bulunamayacaktır.
Her ne kadar işçi vaktini evinde geçirecek olsa da öğle yemeklerini işyerinde değil de evinde yiyebilmek için ekstra alışveriş yapmak zorunda kalacaktır. Bu durumda işçinin tıpkı normal iş sözleşmesi ile çalışan işçi gibi yemek ücretinden yararlandırılması gerekmektedir.

UZAKTAN ÇALIŞMA YAPAN İŞÇİ "YOL ÜCRETİ" ALACAK MIDIR?

Uzaktan çalışmanın uygulanacağı işyerinde işçi çalışmak üzere işyerine gitmeyeceğinden yol masrafı yapmamış olacaktır. Bu sebeple de uzaktan çalışan işçinin işverenden yol ücreti alması mümkün değildir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SÖZ KONUSU OLACAK MIDIR?

İşveren, uzaktan çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmekle, gerekli eğitimi vermekle, sağlık gözetimini sağlamakla ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür.
Anlaşıldığı üzere uzaktan çalışma gerçekleştirildiği durumlarda da işverenin iş güvenliğini sağlama yükümlülüğü aynen devam etmektedir. Peki evinden ya da işyeri dışında herhangi bir yerden çalışan işçinin geçirebileceği iş kazaları neler olabilir?
Evinde uzaktan çalışan bir işçi düşü-nelim. Sabah bilgisa- yarını açtı ve çalışma-ya başladı. Bu sırada bilgisayarın elektri-ğinde kaçak meydana geldi ve işçi yaralandı. İşte bu gibi durumlarda işçinin sağlığının korun-masından, iş kazalarının önlenmesinden, işçinin iş güvenliğine ilişkin eğitimler almış olmasından işveren sorumlu olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.