Marmara depremi üzerinden tam 25 yıl geçti.
Ne kadar yol aldık?
Bence ciddi zaman kaybettik.
Adına 'dönüşüm' dediğimizi çok katlılarla yeniledik durduk.
Yeni yeni dönem müteahhitleri türettik!
Bugün bu şehir 7 şiddetinde bir deprem yaşasa Allah korusun..
Öyle büyük kayıplar yaşarız ki..
Tarifi olmaz bu acıların..
Bu satırlarda 40 yıllık meslek hayatımda herhalde bin kez yazıp çizdik şehri, planlamayı, yapılaşmayı..
Sizce yol alabildik mi?
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey “Marmara Bölgesi, bütüncül bir yaklaşımla depreme hazırlanmalı” dedi geçen gün.
Marmara depreminin 25. yıl dönümünde, İstanbul Planlama Ajansı (İPA) ve Marmara Belediyeler Birliği’nin, (MBB) İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı ve KİPTAŞ katkılarıyla düzenlediği "17 Ağustos’un Çeyrek Asır Ardından" etkinliğinde Marmara Bölgesi’nin deprem hazırlık çalışmalarında konuştu başkan.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve bölgede ki diğer belediye başkanları da hazır bulundu. Şunları söyledi Bozbey
“Bu tür felaketlerin etkilerini azaltmak ve gelecekte benzer acıları yaşamamak için gereken önlemleri almak zorundayız. Şehirlerimizi daha da dayanıklı kılmalıyız. Dayanıklılık, yani afetlere ve krizlere dayanıklı olmak sadece felaketlerin yaralarını sarmak anlamına gelmiyor. Esasen gelecekte karşılaşabileceğimiz şoklara karşı hazırlıklı olmayı da gerektiriyor. Bu da ancak sistemlerimizi güçlendirerek, altyapımızı sağlamlaştırarak ve toplumumuzda hazırlıklı olma bilincini yaygınlaştırarak mümkün olur”
Bunu nasıl yapacağız?
Daha ötesi 1. derece fay hattında ki şehrin-şehirlerin afet gerçeği ortada..
Nasıl dayanıklı kılacağız..? Deprem eli kulağında..
Son 25 yıl öyle çok zaman kaybettik ki..
Yarın sabah depreme uyansak....!
Kim kime nasıl el uzatır..? Kim nereye gider..?
Kim ne yapacak inanın çoğu insan bilmiyor..!
Seçim zamanı hep şunu söyledim..
"Beni başkanların dosyalarında ki deprem politikaları ilgilendiriyor"..
Şu anda başta Merinos'a ve Kültürpark'a çok yakın olan Çırpan başta olmak üzere Altıparmak yerle bir olacak onlarca bölge var..Bölgenin demgrafik yapısı ise depremden beter. Darmstad caddesi oldu Şam ! Bunlarla ilgili ne tür hazırlıklar yapıldı..?
Sistemi güçlendirmek...Şehirleri dayanıklı kılmak şart fakat buna ekonomik ve sosyal anlamda ne kadar hazırız. Toplum hazırlıklı olsa, deprem felaketinden kurtulabilecek miyiz?
Şuna kesinlikle katılıyorum..
Bilim olmadan asla hiç bir şey olmaz...
Ne var ki ülkede 25 yıllık filmi başa sardığımızda dönüp dolaşıp aynı yerde tıkanıyoruz.
Yerel yönetimlerin tüm şehir gerçeğini, mahalle, bina durumunu, bulundukları bölgenin alt yapı zeminine kadar bildirmeli. Vatandaş gerçeğini, evinin durumunu bilsin.
Neyi nereye kadar yapabilecekleri, devletin neye destek olmasına kadar her şeyi vatandaşa deklare edin. Dediğim gibi bu şehirde önümüzde ki 1 yıl içinde bir büyük deprem olsa hem şehir hem ülke çöker. Ayrıca KİPTAŞ örneiği projeler şehirde dönüşümü hızlandırabilir. Bir çok sitede eski binada yaşanıyor. Acilen yıkılmalı ama vatandaş ikiye bölünmüş. Kimi istiyor kimi istemiyor, ki ekonomik gerçekleride malum. O süreçte ne yapacaklar, nasıl yaşayacaklar? Bence tüm yerel yönetimlerin önceliği sadece bu konu olmalı. Boşverin cadde, park, asfaltı. Can kaybının izahı olmaz!