Hava Durumu

Hayaller THK, gerçekler yangınla kül oldu!

Yazının Giriş Tarihi: 05.08.2021 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.08.2021 07:59

Tartışmalar THK uçaklarının kullanılmamasıyla başladı. Tarım Orman Bakanı'na göre uçaklar eski, antika, yaramaz!

Oysa onarımları yapılsa altısı uçabilir dokuz uçağı var THK'nın..

Havacı, pilot değilim..

Ama az çok neyin ne olduğunu kavrayabilecek zekam var. Aklım da..

Mutlaka uçakların, helikopterlerin gerekliliği, yetirliliği uzmanlık alanı.

Ne nerede kullanılır, nasıl olmalı, ne kadar olmalı? Sonuçta var mıydı? Yoktu.. Yetmedi, kiraladık! Olmalı mıydı? Bugün kullanılanların hepsinin en az üç-beş daha fazlası..

Her zaman ' milli savunma' adına hazırda bekletilmeliydi.

Yangın bölgelerinde sayısı 70'e yakın hava unsuru kullanıyorsak demek ki en az 100'e yakın bir filomuz olması bugün zaruri... Gazi Mustafa Kemal Atatürk " Hayalini geniş tut. Uçak yapmayı bile düşün. Cemiyeti kur ve bana çalışmaya başladığınızı bildir" demiş Bolu

Milletvekili Cevat Abbas Bey'e Türk Tayyare Cemiyeti'nin kuruluşunun talimatını verirken. 16 Şubat 1925'te kurulmuş.. 24 Mayıs 1935'te Türk Hava Kurumu adını almıştı.

1935'li yıllarda THK'ya 10 bin lira bağışlamış Atatürk. Ve Nutuk'un gelirini de THK'ya verilmesini istemiş.

"Hayalden hurdaya" yazısında böyle aktarıyor independent Türkçe'den Gökçen Tuncer. Benim de 35 yıla varan meslek hayatımda çok yaşadığım örnekler var.

Az haberlerini yapmadık bayramlarda kurban derilerinin.. THK ile geçmiş dönemde ciddi bir kurban derisi kaosu-tartışmaları vardı.

Çünkü Türk Hava Kurumu dışındaki kişi ve kuruluşların deri toplaması yasaktı. Oysa, THK bu derilerden elde ettiği gelirin yüzde 60'ını Çocuk Esirgeme Kurumu, Sosyal Dayanışma Vakıfları,

Kızılay ve Diyanet Vakfı'na aktarıyordu.

Yüzde 40'ı da THK'ya kalıyordu.

Bugün birçoğumuz hatırlamaz belki ama..Unutmuşuzdur!

İçişleri Bakanlığı'nın 'deri' genelgesi 2004 lü yılların başında AK Parti'de krize yol açmıştı.

Hatta daha da öncesinde Refah ve Fazilet Partisi süreçlerinde de kurban derilerinin THK'ya verilmesine tepki konuyordu.

Neden peki? En önemli hamleyse..

26 Eylül 2013 tarihinde oldu.

Kurban derisi toplamadaki 'tek yetki' kaldırıldı THK'dan. Ve 2013'lü yılların medyasının başlıkları da "Yıllarca kurban derisi toplandı ne oldu? Yerli uçak mı yaptın, halkı mı uçurdun?" oldu!

Aslında bu milyonlarca liralık bir pazardı. ( o tarihlerde 100 milyon lira olarak belirtiliyordu) Çok sayıda dernek, cemaat vb yerlere açılmış oldu. Devamında iktidar ve THK hep birbirine uzak oldu.

CHP suçlandı, bakan THK uçaklarını 'vizontele' benzetmesiyle tartışmaları başka bir boyuta taşıdı. 2019 yılına kadar Orman Genel Müdürlüğü'nün çalıştığı Türk Hava Kurumu
sonrasında kayyumla tamamen devre dışı kaldı.

Ülke genelinde 800 şubeli kurum zamanla eridi.. Özetlersek.. Kuruluşundan bu yana THK' da. Hayaller çok genişti, ama gerçekler bir yangında tamamen kül oldu...

THK filosunu ve teknolojisini yenileyibilir miydi? Elbette, destek verilseydi olurdu.. Her kurumun yönetsel yeti, beceri ve kararları mutluka tartışılır. Hangarda ki uçaklar bile revize olsaydı bugün işe yararlardı... Önemli olansa asıl THK'ya nasıl bakıldığı...? Ya da bakılmadığı ! Kuruluş hayaline ve kurban derisine takılı kaldıysak...

Konuları siyasallaştırıp, ideolojik baktıkça, kırkıştıkça.. Farkındasınız değil mi? Tıkanıp kalıyoruz...

Bu herkes için geçerli..

Ormanlar gibi THK da, senin benim değil ki.. Bu ülkenin... Nedenleri sorguladıkça, sonuçlar ateş korlarıyla karşımızda.. Yazıyı bitirirken bir dip notum var. THK'nın web sayfasına göz attığımda Onursal Başkan olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan görülüyor.

Yine yangınlar sırasında Erdoğan'ın "Uçak konusundaki sıkıntıların nedeni THK'nın teknolojisini yenileyememiş olmasıdır." sözlerinden yola çıkarsak.. İktidarın birçok konuyu revize etmesi gerekmez miydi?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.