Hava Durumu

Hey gidi Abidin Ustam...

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2021 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2021 07:58

Geçenlerde İstanbul yolu üzerinde Abidin Usta Osmanlı Sofrası'nın 5 şubesi açıldı.

Burayı sadece bir restoran gibi görmesin kimse.

Bir kültürdür, renktir..

İnsanları buluşturur..

Nitekim açılış karesine baktığınızda fotoğraflarda bunu görürsünüz.

Çünkü herkesin bir anısı vardır düne dair..

Çarşıya her çıktığımda uğrayıp lafladığımız, çorbasını içtiğimiz..

Soluklandığımız, ekmek arası bir nefes gibiydi Abidun Ustam.

Tarih de yanılmıyorsam 2011'in temmuz ayıydı vefatı da..

Binlerce insan uğurlamıştı..Yine aynı tarihte adının verildiği açılışla yaşatılıyor ustaların ustası..

Bugün 2. kuşak da doğru işler yapıyor.

Sevgili Abidin Şakir Özen..

Refik Özen güzel insanlardır.

Belki birçoğumuz unuttuk eskileri...

Eski özel bir söyleşimden paylaşımlar aktaracağım bugüne.

'Ustammm' diye seslenirken onca yaşına rağmen bize 'bey' diye seslenen bu güzel insanı her daim sevgiyle anarım. Bambaşka bir adamdı..

Notlarımdaki karalamalar tebessüm ettirdi.. Yüzü, anlatısı, mimikleri gözümün önünde..

Hiç unutmuyorum Kapalıçarşı'da esnafla CHP lideri Deniz Baykal'ı beklerken bir ara fırsat bulup handaki ilk berbere girip öyle saç sakal ayıp olmasın babında hemen ayak üstü tıraş olmuştum..

Tam hesap ödeyecektim ki berber kalfası 'hesabınız ödendi' dedi..

Şöyle etrafıma bir bakındım ki kimse yok ama o an 'ustam nerede berber var' dediğimde yeri tarif eden Abidin usta arkamdan sessizce gelip tıraş parasını berbere ödeyip gitmişti..

İşte bu mutfak virtüözü, yemeklerin ustası Abidin Usta böyle bir insan, böyle bir esnaf..

Tuzpazarı'nda, Şehreküstü'ndeki lokantaların dışında Örnek Yemek Sanayi ile her gün 10 binin üzerinde insana hizmet sunuluyordu.

Mutfağındaki her unsuru lezzete dönüştürmek için elinden gelen çabayı katıksız kendine özgü gelenek ve 'ahlak' anlayışıyla yapan bir ustaydı.

İrlandalı yazar Maeve Binchy' nin aynen kitabına verdiği isim gibi 'aşk mutfakta pişer'e öyle uyuyordu ki, tavrı duruşu anlatışı yaklaşımları..

O da işini aşkla yapıp insanın hem ruhunu hem beynini besliyordu..

İlk dükkan Kayhan'da İnegöl minibüslerinin kalktığı yerin karşısında 1967' de. Sonra 1972' de Tuzparazı..Çarşı onun canı ciğeri. '24 saat burada çarşı içinde çalışayım gıkım çıkmaz öyle mutlu oluyorum buranın insanlarıyla' diye konuşuyordu.

'Nasıl oldu da Abidin usta olundu? diye sorduğumda dünü ve yanındaki insanları unutmadan ekledi.

" Okulum yok, mutfaktan başladım ama biz iyi insanlarla çalıştık. Bu sektör çok önemli. Bakın yemek bir çocuğa benzer. Hizmet ister. Malzeme tam olacak. Sana gelen insana bunu doğru sunacaksın. Yemek pişsin ver hemen yemeği olmaz. Tadı tuzu ayarı yerinde pişecek, sonra bekleyecek kapağını kaldırmayacaksın, iyice demlenecek. Onun kokusu içine sinecek.'

İşte ustanın bu anlattığı lezzetin zamanla oturması kendini kabul ettirmesi aynen tencere-kapak hikayesinde olduğu gibi Abidin Usta'yı da bugünlere taşımış.
Bu kaliteli mutfak ustası müşterilerinden öyle çok memnun ki. 'hepsi çok saygın, son derece nitelikli insanlar. Yıllardır hepimiz birbirimizi iyi tanıyoruz' diyor müşterileri içinde.

En büyük hayallerinden biri bahçeli bir lokantaydı ustamın. Ama hep şunun altını çizerdi.

'Yemeğin dili vardır. Eğer ertesi güne kalırsa 'ben bayatım der'. Buruşur. O müşteriye verilmez. Nitekim zaten müşterimiz bunu anlar. Müşteri esnaftan daha ustadır. Ya çalışanımızla kalanı paylaşırız, ya dökeriz."

Sağlam mis gibi insandı.

Adının olduğu 5.şube açılışına ben böyle bakmak, kaybının 10.yılında da saygıyla anmak istedim.

Nur içinde yatsın..O, yemeği hiç buruşturmadı ama onsuz bizim yüzümüz buruk...

Bugünse emaneti ehil ellerde görmek, Tuzpazarı, Şehreküstü, Kestel, Podyumpark ve İstanbul yolunda yeni mekanlara tanık olmak da keyif verici.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.