Umarım evdeki hesap çarşıya uyar...
Hazine gelirleri artırmak için sürekli yeni uygulamalarda..
Ama elbet dengelerinde çok iyi gözetilmesi gerekli.
Uygulama mesela..Vergi prensipleriyle uyuşuyor mu?
Özellikle son günlerde enflasyon muhasebesine yönelik iş dünyasından ciddi uyarılar var.
Hele ki yatırıma, istihdama daha çok ihtiyaç duyulan bu dönemleri iyi organize etmeli.
Esas olan, verginin gerçekleşen gelir üzerinden alınmasıdır.
O yüzden merkez mutlaka çıkan seslere kulak vermeli..
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'ın konuya dair açıklaması önemli.
Diyor ki başkan..
"Bursa iş dünyası olarak enflasyon muhasebesi uygulamasının vergi matrahını gerçeklikten uzaklaştıran şekilde artırmayacak ve ilave vergi yükü oluşturmayacak şekilde düzenlenmesini bekliyoruz. KOBİ’lerimizin gelirleri yerine yatırımlarından vergi verir hale gelmeleri önlenmelidir. Enflasyon muhasebesi uygulamasından doğan vergilendirme yükünün geçici vergi dönemlerinde kaldırılması gerekmektedir."
Son derece mantıklı...Ayrıca şu diğer saptamaları da dikkat çekici..
"İşletmelerimizden geçici vergi yöntemi ile peşin vergi alınması yerine, yıllık gelir/kurumlar vergisi üzerinden hesaplanarak değerlendirme yapılması hem sanayicimizi hem de küçük esnaf ve KOBİ’lerimizi rahatlatacaktır. Bu durum vergi mükelleflerinin daha uyumlu şekilde vergisini ödeyebilir hale gelmesine de katkı sağlayacaktır.
Hazine ve Maliye Bakanlığımızın iş dünyamızın beklentileri doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yapacağına inanıyoruz. Ayrıca yatırım yapmış ve yatırım konusuyla ilgili satış geliri henüz oluşmayan şirketlerimize vergi tahakkuk edilmesi gibi konularda da kalıcı adımlar atılmasını bekliyoruz."
BTSO Başkanı Burkay'la birlikte bir çok oda ve dernek başkanı benzeri uyarılarda bulunuyor.
MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Şenocak'ta..
“Son dönemde en önemli mücadele alanlarından biri haline gelen yüksek enflasyonun şirketlerimizin mali tabloları üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak üzere hayata geçirilen Enflasyon Düzeltmesi çok doğru bir hamledir. Fakat bu düzeltme ile birlikte işletmeler açısından ortaya çıkan yeni vergi yükümlülükleri sürdürülebilirlik adına fedakârca üretmeye ve istihdama devam eden şirketlimiz açısından yeni zorluklar ortaya çıkarmaktadır.
Sanayi kuruluşlarımızdan KOBİ’lerimize ve esnaflarımıza kadar, özkaynaklarından ve yatırımlarından vergi alınması kararının tekrar gözden geçirilmesi gerekli.Yapmış olduğu yatırımından, satış geliri henüz oluşmamış işletmelere dahi vergi tahakkuk ettirecek bu düzenleme, işletmelerimizi finansal açıdan sıkıntıya sürükleyecektir. Enflasyon düzeltmesinin geçici vergi dönemlerinde değil yıllık olarak yapılmasının daha uygun olacağı kanaatindeyiz.”görüşünde..
Sonrasında top Hazine ve Maliye'de..
Şirketlerimizi dünya ile rekabet edebilecek hale getireceksek...
Enflasyon muhasebesi dahil...
Üreten, ülkeye katkı koyan, yatırım yapan tüm kurumlarımızın üretim maliyetlerine ciddi destek sağlanmalı..Örnekleri çok...
Sen burada tekstilde bir ürünü, elektriği, gazı, işçi giderleriyle kaça mal ediyorsun?
Mısır'da ki kaça?
Elbet ekonomide istikrar için çok şey yapılmalı..Adımlar atılmalı..
Bunu yaparken de yatırımın bir kısmının öz kaynak..
Diğerininde dış kaynak ve kredilerle yapıldığı..
Böyle çalışan binlerce yatırımcının borçlu olduğunu unutmamalı..
Bilançolar gerçeği gösterir..
Doğru okuyalım yeter..