Hava Durumu

17.74 TL'lik suya neden 60 TL?

Yazının Giriş Tarihi: 03.10.2017 07:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.10.2017 07:18

"7.9.2017 köşenizde yayınlanan 'Su bedeli 17.74 TL, fatura ise 60 TL.' başlıklı yazı Kurumumuzca incelenmiştir.
Yakınmada ".. Sırameşeler, Okul Sk. No:12'de işyerim var. BUSKİ'den gelen son su faturamda kullandığım su bedeli 17 TL.74 kuruş ama istenen bedel tam 60 TL." deniyor.
Su-Atıksu fiyat tarifeleri BUSKİ Gn. Kurulu'nca onaylanıp yürürlüğe konuluyor. Abonelerimize mevzuat gereği su,atıksu bedeli, bakım, çevre temizlik vergisi ve katı atık toplama-taşıma bedeli, 3065 sayılı KDV Kanunu'na göre tahakkuk ettiriliyor.
Hesap kalemleri Gn. Md.'müz gelirleri; Çevre Temizlik Vergisi, 2464 sayılı Bld. Gelirleri Kanunu'nun uygulaması. Sadece konut aboneleri için su tüketim miktarları esas alınıp m3 başına hesaplanıyor. Bld. Gelirleri Kanunu'nun Genel Tebliği ile 2017 yılı için birim fiyatı m3 başına 0,28 TL. Konutlara ait çevre temizlik vergisi mevzuat gereği Kurumumuzca su faturasıyla tahsil edilip daha sonra ilgili belediyelere aktarılıyor.
Katı Atık Toplama-Taşıma Bedeli, 27/10/2010'da 27742 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe giren, Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik uygulaması.

Katı atık toplama-taşıma bedeli, söz konusu yönetmeliğe dayanılarak, 17/5/2012'deki 483 nolu Bursa Büyükşehir Bld. Meclisi'nce belirlenerek uygulamaya konulmuştur. Katı atık toplama-taşıma bedeli mevzuat gereği, Kurumumuzca su faturası ile tahsil edilmekte ve takiben ilgili belediyelere aktarılıyor. Bu kapsamda 7.93 TL olarak uygulanmakta olan katı atık bedeli tarifesi; 23/5/2017 tarih ve 2016/1098 2017/247,572 Esas, 1521 sayılı Bursa Büyükşehir Bld. meclis kararıyla ilçeler bazında; konut ve işyeri sınıflamasında, 5.00 TL ile 27.00 TL ' ye kadar değişen tutarlarda yeniden belirlenerek onaylanmış, 1/7/2017'de uygulamaya geçilmiştir.
Buski Tarifeler Yönetmeliği'nin Aylık Bakım Bedeli başlıklı 23.1. Maddesi "Her türlü bakım işleri için abonelerden aylık olmak üzere abonenin tabi olduğu su satış ve kullanılmış suların uzaklaştırılması tarifesi (0,5m3) miktarı karşılığı bakım ücreti alınır" şeklinde hüküm var. Abonelerimize bakım bedeli bu düzenlemede tahakkuk tahsil yapılıyor. Abonelerimizden sayaç yenileme gibi hizmetlerden ayrıca ücret alınmıyor.
Atıksu (Kullanılmış suları uzaklaştırma) bedeli, Kuruluş Yasamız olan 2560 sayılı yasanın 13. ve 23. maddeleri ile bu maddelere göre düzenlenen Tarifeler Yönetmeliği'ne göre tahsil ediliyor. Mesken abone grubunda su bedelinin %15'i, işyeri aboneliklerinde su bedelinin %40'ı atıksu bedeli olarak hesaplanıyor. KDV 2/11/1984 tarih 18563 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 3065 sayılı KDV Kanunu uygulamasıdır. Su ve atıksuda %8 KDV. katı atık toplama ve bakım bedelinde %18 KDV uygulanıyor. Ç.T.V, KDV'ye tabi değildir.
Ayrıca su ve atıksu fiyat tarifeleri; Buski Gn. Kurul Kararı'na istinaden, her ay TÜİK'çe açıklanan TÜFE'ye göre güncelleniyor.
Uygulamalar kanun ve yönetmelikler çerçevesinde yapılıyor. Mevcut uygulamalarda değişiklik öngören yeni bir yasal düzenleme bulunmuyor.
Bilginize sunar, iyi çalışmalar dileriz." Büyükşehir Bld. Basın Halkla İlşk. Şb. Md.

BuKart dolum noktası yok

"İstanbul Cad.'nde (Yalova Yolu) BURULAŞ'ın BuKart dolum noktası yok. Bu yüzden güçlük çekiyoruz.


Ve gerektiğinde mecburen Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne kadar gidip BuKart'a kontör yüklemesi yapıyoruz.
Bu güzergahta yolcu ve toplu taşım araçları oldukça fazla. Ama BuKart dolum noktası yok.
BURULAŞ'ın bu eksikliği gidermesini rica ediyoruz." Adının açıklanmasını istemeyen bir okur

Rögar kapakları normal düzeyde

"21.9.2017 köşenizde yayınlanan 'Rögar kapakları yüksekte kaldı' başlıklı Mümin Dündar imzalı uyarısı Kurumumuzca incelenmiştir.
Yazıda '.. Demirtaş, Sakarya Mah.'ndeki yol çalışmaları sonrası rögar kapakları yüksekte kaldı.." deniliyor.
BUSKİ Genel Md. Asfalt Bakım Onarım ekiplerinin incelemesinde, herhangi bir soruna rastlanılmadı ve vatandaşa gerekli bilgilendirme yapıldı.
Bilginize sunar, iyi çalışmalar dileriz." Büyükşehir Bld. Basın Halkla İlişk. Şb. Md.

Derin çukur ve Mobese...

"Nilüfer, Tuna Cad. Nedim Öztan Okulu'na yakın bir pazaryeri yapıldı. Tam önünde de otobüs durağı var. Durak arkasında da 25 m. uzunlukta geniş ve hendek şeklinde bir çukur.
Çukur çöplük gibi oldu. Hatta iki adet ahşap ve büyük kablo makarası da burada.
Boşluğun tez zamanda doldurulup çöplükten kurtarılmasını istiyoruz.

Ayrıca bu okulun önüne bir Mobese kamerası koydular ama bağlantısı yok. Bunun da faal hale getirilmesini diliyoruz." Sait KARAOSMAN

TEŞEKKÜR PANOSU

UEDAŞ'ın 01 mesaisi

"Nilüfer, Yıldırım Cad. Konak Mah. Eroğlu Sokak'taki beton direkte bulunan aydınlatma lambası iki gündür yanmıyordu. UEDAŞ'ın Alo 186 servisini arayıp sokağımızın zifiri karanlık içinde kaldığını, tehlikeli durumlar olabileceğini belirttim.
Aynı gece saat 01 sıralarında sokağımızdaki bazı sesleri merak edip bakınca şaşırdım. Çünkü UEDAŞ'ın bir aracı ve ekibi gelmiş lambamızı onardılar ve sokağımızı aydınlattılar.
Çok teşekkür ederiz. UEDAŞ'a aman nazar değmesin. 41 kere maşallah!.." Adının açıklanmasını istemeyen bir okur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.