Hava Durumu

ABD'ye levrek ve çipura çıkarması

Yazının Giriş Tarihi: 11.11.2018 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.11.2018 07:51

Mutlu pazarlar değerli okurlarım; 'Mavi Vatan' diye yorumlanan denizlerimizin bereketi ve ünü, yurt dışında da övgü kazanıyor. Mevsim gereği pazaryerlerinde ve balıkçı tablalarındaki her tür balığı seyretmek bile çok hoş. Avlanma yasağı uygulaması sonrası bollaşan balık türleri arasında şimdilik sadece lüfere hasretiz. Levrek ve çipuralarımız ise sadece yurt genelinde değil, artık Amerika'da bile aranıyor. Bu konuda ekranıma düşen bir habere göre, yeni dünyaya ihracatını son 9 yılda 115 kat artırıp 300 bin dolardan 35 milyon dolara çıkaran Türk su ürünleri sektörü, geçenlerde ABD pazarı için belirlediği 100 milyon dolar ihracat hedefi için ünlü şeflerle Amerikalılar'a çipura ve levrek ziyafeti çekmiş. Su ürünleri ihracatının lideri Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 'ABD Türk Su Ürünleri Günleri'nde Türkiye Tanıtım Grubu Projesi'nde New York Brooklyn'de 13. International StarChef Congress etkinliğinde renkli etkinlikler yaratmış. Ünlü Türk Şef Maksut Aşkar, Türk balıkları gösteri alanında 45 dakika "Turkish Heritage and the Art of Taste-Türk Mirası ve Lezzet Sanatı" şov yapmış. Üç gün boyunca ABD'de yerleşik Türk Şef Özlem Oğuzcan Cranston'ın sunduğu Türk levrek ve çipurası ürünleri de çok beğenilmiş. Bu güzel tatil gününde bir balık ziyafetine ne dersiniz efendim?.. Hele hele fırında nar gibi kızartılmış bir levreğe?!..

Grip ayları başladı

Hava sıcaklıklarında dengesiz günler yaşıyoruz. Bu nedenle grip vakaları artmaya başladı. Günlerce geçmeyen ve vücudu etkileyen grip salgınlarında en sık belirtiler kuru öksürük, boğaz kuruluğu, yanma, hapşırma. Grip, çeşitli virüslerle üst solunum yollarını etkiliyor. Dr. Koray Akay, gripten önce bağışıklık sistemini güçlendirmek için şunları söylüyor: "Grip, genellikle en fazla bir hafta veya on gün içinde, basit tedavi yöntemleri ile geçer. Ancak dikkatli olunmazsa, hastalık oldukça olumsuz sonuçlar dogurabilir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz çok önemli. Gripten korunmak için: Meyve sebze ağırlıklı beslenin, fazla et tüketmeyin. Hasta olacağınızı düşündüğünüz dönemlerde bol bol C vitamini alın. Düzenli egzersiz yapın. Hava nemlendiricileri kullanın. Odayı aşırı ısıtmayın, düzenli olarak havalandırın. Kalabalık ortamlarda, kapalı mekanlarda bulunmamaya özen gösterin. Dışarıdan geldiğinizde ellerinizi sabunla yıkayın ve bunu çocuklarınızın da alışkanlık haline getirmesini sağlayın Çok kalın veya çok ince giyinmeyin. Uyku düzenine dikkat edin. Stres altındaki insanlar hastalanmaya daha elverişli. Meditasyon yapın, kendinize zaman ayırın ve sigara içmeyin.. Nice sağlıklı günlere...

Karacabey'de bir vefa günü

Karacabey'de, araştırmacı-yazar merhum Servet Somuncuoğlu'nun adı verilen ve bölgeye değer katan park için Belediye Bşk. Ali Özkan'a teşekkür ziyaretleri sürüyor. Merhum Somuncuoğlu'nun kardeşi Zafer Somuncuoğlu ile Arifiye Okulu'ndan mezun olan arkadaşları Erol Parik, Bülent Kaya ve Altuğ Meşe, geçenlerde açılan Servet Somuncuoğlu Parkı için Bşk. Özkan'a vefa ziyareti yaptılar. Geçmişte ilçe hapishanesi olarak kullanılan 7600 m2'lik alan, hapishanenin kaldırılması ile birlikte belediyeye devredilmişti. Başkan Özkan da bölgede artan araç ve bina yoğunluğunu azaltmak için burayı ilçeye yeni bir soluk getirecek şekilde, sosyal alan ve otopark olarak planlamıştı. Yapılan çalışmaların ardından da tamamlanan parka, Servet Somuncuoğlu'nun adı verilmişti.

Güzel sözler

"Herkes bugünü aynı anda yaşar ama herkesin karanlığı farklıdır." n "Başladığın cümleyi kendin bitiremezsen, noktayı da gelir bir başkası koyar." n "Yalnız seni sevenleri sevmek sevgi değil, takastır." n "En iğrenç yalanlar, gözyaşı şekline giren yalanlardır." n "Niçin mi fikir değiştiriyorum? Çünkü ben fikirlerimin sahibiyim, kölesi değil." (Derleyen: Nevin S'ye teşekkürler)

Pazar neşesi

'AH ŞU ÇOCUKLAR':- "Öğretmen sınıfta öğrencilerine 'bugün iyilik yapma konusunu işleyeceğiz' demiş ve onları iyilik yapmaları konusunda uyarırken şu örneği vermiş: 'Mesela yaşlı bir amca yolun karşısına geçmek isteyince ona yardım etmeliyiz..' Ertesi gün öğretmen sınıfta öğrencilerine 'kim iyilik yaptıysa bugün anlatsın bakalım' demiş. Ali hemen parmak kaldırmış ve: 'Dün eve dönerken Ahmet'le birlikte yaşlı bir amcayı yolun karşısına geçirdik." demiş. Öğretmen, 'aferin size ama iki kişi çok değil mi?.' diye sorunca Ali hemen cevabı vermiş: 'Amca karşıya geçmek istemeyince az bile öğretmenim' demiş.." (Teşekkürler Kemal TULUĞ)

Yeni çıkan bir kitap

'BİR DÜNYA BÖREK':- Börekseverler için ilginç bir kitap. 'Bir Dünya Börek' isimli eseri, Ayfer Yavi kaleme aldı ve YKY Yayınları tarafından okurlarıyla buluşuyor. İlginç araştırmaların yer aldığı kitapta, böreğin tarihçesi detaylarıyla anlatılıyor. Ayrıca; Türk, Ermeni, Laz, Sefarad, Tatar, Rum, Çerkez, Boşnak böreklerinin tarifleri detaylarıyla yer alıyor. Kitapta tuzlu tatlı anılar bölümünde çeşitli öylüler de var. Börek tarifleri ise 337 adet..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.