Hava Durumu

Ambulansın önü neden açılmaz?

Yazının Giriş Tarihi: 07.03.2019 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.03.2019 07:55

Her geçen gün biraz daha yoğunlaşan kent içi trafiğinde zaman zaman rastladığımız ambulanslar en kısa zamanda hastanelere yetişmek için yolların açılmasını bekleyip duruyor.
Ambulans sirenlerine duyarlı davranan sürücüler elbet var.
Ama ambulanslar hızla ilerlerken neden öndekiler sağa çekip durmazlar? Hatta arkadakiler neden sağa çekeni taciz edip ortalığı karıştırır?
Bunun nedenini Kulak Burun Boğaz - Odyoloji Uzmanı Sn. Doç.Dr.Hayriye Karabulut şu şekilde açıklıyor:

"Seslerin kişinin üzerinde bıraktığı etkiye psikoakustik diyoruz. Bu özellik kullanılarak birçok endüstriyel ürün üretilmektedir. İnsan kulağı sesleri algılarken bazı sesler işlemden geçerek iç kulağa ulaşır. Seslerin bazıları kulak yapıları bazıları reflekslerce değişime uğratılır. 3000 Hz frekansındaki sesler ince seslerdir. Ve iç kulakta salyangoza kadar çok rahatlıkla engelle karşılaşmadan ulaşır.
Kulağın en alert olduğu, alarma geçtiği ses 3000 Hz'dir. Bu sebeple bütün alarmlar yangın alarmı zil sesi, polis sireni vb. gibi alarmlar 3000 Hz de çalar.
Fakat bu alarmların kişi üzerindeki psikolojik etkisi harekete geç ve kaç şeklinde olur. Psikoakustik olarak 3000 Hz alarmı kişide kaçma uyarısı oluşturur.
Bunun aksine alçak frekanslı kalın sesler ise otorite ifade eder ve kişide olduğu yerde kalma, kenara çekilme uyarısı oluşturur. Makam arabası geçerken çalan kalın seste bu etki meydana gelir.
Bu nedenle ambulanslar kalabalık yolda 'kenara çekil' uyarısı oluşturan sirenini, boş yolda ise kaçma uyarısı oluşturan sirenini çalmalıdır.
Ambulanslarda tek frekans siren yoktur. Yerine göre neyi çalacaklarını seçebilirlerse daha hızlı hareket edebilirler. Yoksa biz millet olarak o kadar da duyarsız değiliz.
Sadece alarm çalarken ne yapacağımızı şaşırıyoruz."

Doç.Dr.Hayriye KARABULUT Kulak Burun Boğaz Odyoloji Uzmanı

ALO, BURASI OSMANGAZİ

GAZİAKDEMİR YOLLARI:- "19.2.2019 tarihli köşenizde bir okurunuzun 'Gaziakdemir Semti Tamir Atölyesi mi?' başlıklı şikayetine yer verilmiştir.
Yazıda bahse konu olan Gaziakdemir Mahallesi'ndeki oto tamir ve benzeri işyerlerinin ön kısımlarında yaya ve araç yolu üzerinde araç tamiratı yaparak çevre kirliliği oluşturulmaması ve işgal edilmemesi için belediyemiz Zabıta Müd. ekipleri gerekli uyarılar yaptı ve takip ediliyor.
Ayrıca; bölge kentsel dönüşüm alanı içinde bulunuyor. Çarpık yapılaşma ve oto tamir vb. atölyelerin şehir dışına taşınması gibi çalışmalar Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm planı içinde yer alıyor. Çalışmalar da plan dahilinde devam edecektir.
Konuya duyarlılı okurunuza ve bunu bize ilettiğiniz için size teşekkür eder, esenlikler dileriz."

Osmangazi Bld.Basın Yayın ve Halkla İlşk. Müdürlüğü

YILDIRIM'DA SU KESİNTİSİ

Büyükşehir Bld. BUSKİ Genel Müdürlüğü İşletmeler 1.Bölge Daire Başkanlığı'nca yapılacak çalışmalar için Yıldırım İlçesi Millet Mahallesi 11 Eylül Bulvarı, Yıldırım Sokak, 1.Marmara Sokak arasında kalan bölge ve civarında 7.3.2019 (bugün) 8 - 18 saatleri arasında zaman zaman su kesintisi yapılacak.
Bölge sakini okurlarımızın önlem almaları için dikkatine sunarız.

ESTETİK GÜZELLİK YARIM KALMAMALI

"Ata Caddesi'nde Mudanya Caddesi istikametine doğru olan yolun sağ tarafında yapılan çimlendirme çalışmaları bölgeye farklı güzellikler kazandırıyor.
Ancak; bu kesimde yolun bazı bölgelerinde bu konudaki çalışmalar yarım kalmış bir durumda.
Bu çalışmaların tamamlanması halinde eksiklikler tamamlanarak cadde ve bölgenin estetik güzellikleri de artacaktır..
Dikkate alınmasını rica ederim.."

Feridun A.YILMAZ

'KADINLAR GÜNÜ' İÇİN ÖZEL KONSER

"8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" temalı Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası konserinde bu gece dört kadın sanatçıdan oluşan ve ülkemizin en önemli oda müziği topluluklarından biri; Nemeth Quartet konuk olacak.
"Donizetti Klasik Müzik Ödülü" sahibi yaylı çalgılar dörtlüsü, yurtiçi ve yurtdışındaki başarılı çalışmalarıyla ülkemizi dünyada en iyi şekilde temsil eden bir topluluk.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şef yardımcısı Cemi-i Can Deliorman'ın yöneteceği konserde, besteci Utar Artun'un Nemeth Quartet için yazdığı konçerto, 'Dünya Prömiyeri' ile ilk seslendirilişinde Bursalı dinleyicilerin beğenisine sunulacak.
Konserde ayrıca Franz Schubert'in "Trajik" başlıklı 4. Senfonisi de çalınacak.
Haftanın konser destekçisi 90. kuruluş yılını kutlayan Emek Yağ Sanayii AŞ.
Konser, saat 20'de Merinos Parkı içindeki Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde.

POĞAÇALAR BAŞKAN'DAN

Mudanya Bld. Bşk. Hayri Türkyılmaz, sabahın ilk ışıklarında otobüs duraklarında işe giden işçilere poğaça ikram edip hayırlı işler diledi..
Poğaça ikramına şaşıranlar da kendisine başarılar diledi.
Türkyılmaz, 'Halkı-mızın kendini güvende, huzurlu ve mutlu hisse-decek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Yeni dönem projeleri- mizle yeniden Mudanya' mız kazanacak' diyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.