Okurumuz Dr.Özgür Er'den geçenlerde gelen bir mail'de 'Bursa'da yoğun yıkım ve inşaatlar var. Yıkım öncesi asbest testi yapılıp belge alınıyor mu?' sorusuna konuyla ilgili bir uzmandan uzun bir yanıt aldım. Yerim sınırlı, bu nedenle özetliyorum:
"İlimiz genelinde, 20.4.2017 tarih 2017/293 Esas - 923 nolu Büyükşehir Bld. meclis kararına göre ilçe bld.'nin ilgili müdürlüklerince verilen Yıkım Ruhsatı öncesi; ilgili firmalardan asbest içeren tehlikeli maddelerin, yıkım öncesi kontrollü bir şekilde uzaklaştırılıp bertaraf edilmesi isteniyor. Daha doğrusu istenilmesi gerek.
Nilüfer başta olmak üzere; Gürsu, Gemlik, Yıldırım ve Kestel Bld. yıkım ruhsatı vermeden önce 'ASBEST ENVANTER RAPORU' istiyor. Amaç, yıkılan binanın asbest kullanılmış olma ihtimali olan alanlarından 'Asbest Söküm Uzmanları'nca örnek alınıp, akredite laboratuvarlara gönderilip incelenmesi ve binada asbest kontrolünün yapılması. Çünkü amaç; eğer asbestli bir alan saptanırsa bunun yönetmeliğe uygun ve uzmanlarca sökülüp, temizlenip, paketlenip, etiketlendikten sonra lisanslı sahalara gönderilmesi yönünde.
Örneğin; Osmangazi ilçemiz yıkımların en çok olduğu bölge olmasına karşın, örneğin Malcılar(TONOZ) gerçek bir asbest yatağı idi, Soğanlıköy benzer şekilde diyebiliriz, Osmangazi Bld.'nde halen bu uygulama yok. Büyükşehir'in kararı aslında tüm ilçeler için geçerli.. Buna karşın, Gürsu Bld. Fen İşleri'nin yıkacağı kendi binaları için bile asbest raporu istiyor, bu da Türkiye'de bir ilk.
Sorun; konu asbestse ya bilinmiyor veya bilinmek istenmiyor. Kent konseylerinden davet almadım. Ama anlatmam istenirse gönüllü olarak saatlerce anlatırım. Fakat öyle bir nokta ki; 'her şey düzeldi, bir asbest mi sorun?' noktasında sıkışıyoruz. Çünkü yönetmeliklerimiz zorunluluklar konusunda bazen eksik kalabiliyor.
Sanayi de en az kentsel dönüşüm kadar tehlikeli, kazan daireleri, contalar, izolasyonlar asbest içerebilir. Çatılar atermit dolu fakat halen noname birileri uygunsuzca kırarak, parçalayarak bunları dere yataklarına dökebiliyor. Asbest lifleri atmosfere karışmadığı sürece tehlikeli değildir. Yani kırmazsanız, parçalamazsanız, sürtünme kuvveti ile kesmezseniz toz çıkmaz, bu nedenle de lifler atmosfere yayılmaz. Çünkü soluma yoluyla vücuda girip, yıllar sonra çeşitli kanserojen hastalıklara sebebiyet verebiliyor. Bu yüzden Dr. Er'in yazdıklarına ilaveten ben OSB'leri ve BTSO gibi kurumların da bu konuda farkındalık yaratmaları gerekir diyorum. Saygılar." - Utku ÖNEN / A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Asbest Söküm Uzmanı/ Kimya Müh.
Alo,burası Mudanya
"14.2.2018 tarihli köşenizde okurunuz Demet Keskin'in 'Güzel bir park istiyoruz' başlıklı talebine yönelik Belediye Başkanımız Hayri Türkyılmaz'ın yanıtıdır:
Mudanya, bir taraftan planlı bir şehir haline dönüşürken diğer taraftan da kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerin merkezi haline geldi.
Dört yıllık hizmet döneminde çocuklara ve yetişkinlere çok sayıda olanaklar sunuldu. Kent içinde park ve halı sahaların sayısını artırarak, daha yeşil bir Mudanya yarattık.
Mudanya'daki yeşil alan miktarını artırmak ve vatandaşlara daha huzurlu ortamlar oluşturmak için çalışmalar yürüttük. Her biri farklı konsept-lerde tasarlanan parklar, vatandaş-lara rahat nefes almalarını sağlayacak ferah ortamlar sunarken, çocuklara yönelik oyun grupları ve yetişkinlere yönelik oturma alanlarıyla vatandaşlara keyifli anlar yaşatıyor.
47 çocuk parkı yapımı ve yenilemesini gerçekleştirdik. Güzelyalı Atatürk Parkı, Tekel Parkı, Siteler Parkı, Arnavutköy Parkı, Pamuk Prenses Parkı, Uzay Parkı, Temel Reis Parkı, Barış Parkı, Dolgu Alanı Parkı, Halit Ahman Parkı, Masal Park ile her mahallede çocukların vaktini geçirebileceği, Mudanyalılar'ın nefes alabileceği parkları hayata geçirdik.
Son olarak Mudanya'nın en büyük parkı olan 10 bin dönümlük Cumhuriyet Parkı'nı Mudanya'ya kazandırdık. Tüm parklardaki çocuk oyun grupları yenilenmiş olup, talep doğrultusunda Fen İşleri Müd. ekiplerimize bilgi verilmiştir.
İlginize teşekkür ederiz."Mudanya Bld.Basın Yayın Halkla İlşk. Birimi
'Sevgilimiz Mehmetçik..'
Baia Otel'deki Sönmez Medya Buluşmaları'na katılan Osmangazi Bld.Bşk. Sn. Mustafa Dündar, gazetemiz mensuplarının sorularına detaylı açıklamalar yaptı.
Dün 14 Şubat Sevgililer Günü olması nedeniyle ben de Sn.Başkan'a 'bugün 14 Şubat Sevgililer Günü. Bu nedenle Bursalılar ve Osmangazi ilçesi sakinlerine bu konuda bir mesajınız var mı?' diye sordum.
Başkan Dündar bu soruma şu yanıtı verdi:
"Sevgililer Günü bizim kültürümüz değil. Bu nedenle ben 'SEVGİLİMİZ MEHMETÇİK' diyor ve Afrin'deki büyük mücadelede kahraman Mehmetçiğimiz'in muzaffer olmasını diliyorum' dedi.
Dündar ayrıca 857 bin nüfusu ve 200 bin hanesi olan Osmangazi'deki Soğanlı Kentsel Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte bu projede yapılan beşer katlı binalar ile geleneksel komşuluk ilişkilerinin de artabileceğini, çünkü çok katlı apartmanlarda oturanların birbirlerini tanıyamadıklarını ifade etti. n (E.Ö)
FETÖ'cülere hücre kıskacı: 25 gözaltı
Bursa'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, örgüt üyelerinin "gaybubet evi" olarak adlandırdıkları hücre evlerine düzenlenen operasyonda, 25 kişi gözaltına alındı.
İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, kent merkezinde FETÖ'den aranan kişilerin yaşadığı ve kiralık olduğu belirlenen 22 hücre evi tespit etti. Ekipler, il merkezindeki adreslere dün sabah saatlerinde eşzamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda gözaltına alınan 25 kişi yapılan detaylı üst aramalarının ardından Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Şüphelilere ait evlerde yapılan aramalarda FETÖ ile ilgili dijital materyaller ele geçirilirken, olayla ilgili soruşturma sürüyor. (İHA)