Hava Durumu

Ayva yemek faydalıdır!..

Yazının Giriş Tarihi: 19.02.2017 07:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.02.2017 07:47

Mutlu pazarlar değerli okurlarım;
Ayva, kış aylarının en önemli meyveleri arasında.. Ayva için türküler ve şarkılar da bestelenmiştir.
Ama 'ayvayı yemek' gibi bir söz de her konuda karşılaşılabilecek olumsuzluklar için söylenir.
"Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek? / Gönül bu sevdadan vaz mı geçecek?" gibi kıpır kıpır, neşeli ve güzel bir Türk müziği eserinin yanı sıra "Ayvacı geliyor ayvacı, meyvacı geliyor meyvacı/ Verin benim yarimi bastığım yer davacı" türküsü de ünlüdür.
Ve diğer ayvalı türküler de unutulmaz: "Hey araba araba, içi dolu bir ayva/ Şimdiden sonra mektup yok/ Kuru kuru merhaba/ Bekleyecem, yap yarim askerliğini bekleyecem.."
Elazığ yöresinden de "Bu dere baştan başa ayvalı/ Ayvalar sararıyor dön geri bak."

Evet; anımsayabildiğim ayvalı şarkılar-türküler böyle.. Bunları çok kişi bilir. Ama ayvanın bilinmeyen yanları da çok. Örneğin; kilo vermeye katkı sağlamaktan, saçları güçlendirmeye kadar şifa kaynağı bir meyve ayva..
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Kaplan ayva tüketmeniz için 10 önemli nedeni tek tek şöyle anlattı.
***
"Kış sofralarının vazgeçilmezi olan ayva oldukça lezzetli olmasının yanı sıra vitamin ve mineral deposu olarak sağlığımıza ve güzelliğimize de önemli katkılar sağlıyor. Tokluk süresini uzatmaktan saçları güçlendirmeye, mide-bağırsak hastalıklarından korumadan cildin genç kalmasına katkı sağlamasına kadar pek çok faydası olan ayvanın kalorisi de bir o kadar düşük. Öyle ki 100 gramı sadece 40 kalori içeriyor. Ayvanın yaprağı meyvenin kendisinden ve kabuğundan çok daha fazla fenolik bileşik içeriyor. Bu nedenle ayva meyvesi için geçerli olan sağlık etkileri ayvanın yaprağı için de geçerli. Dolayısıyla özellikle ayva yapraklarını kurutup kış aylarında çay olarak tüketerek hem tadından faydalanabilir hem sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz.
1. Kilo vermeye katkı sağlıyor 2. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor 3. Saçların uzamasına yardımcı oluyor 4. Cildin genç kalmasına yardım ediyor 5.Kanser riskini azaltıyor 6. Kalp- damar sağlığını koruyor 7. Sindirime yardımcı oluyor
8. Bağırsak hastalıkları riskini azaltıyor 9.Kansızlığa iyi geliyor 10. Kötü nefes kokusunu önlüyor.."
***
Tabii tüm bunların yanı sıra, ayva reçeli, kaymaklı ayva tatlısı, ayva kompostosu ve Ayvalık tostunun da yeri ayrıdır.. Ayrıca güzellikleri doruklarda olan hanımlarda düz bir göbeğin ortasında oluşan hafif bir çıkıntıya da 'ayva göbekli kadın' dendiği edebiyatımızda sıkça kullanılan bir terimdir.

Ayvaların çiçek açtığı önümüzdeki günlere sağlık, sıhhat, mutlulukla ulaşmanızı ve ayvalı şarkılar-türküler eşliğinde bol bol ayva tüketmeniz dileğiyle.

İnegöl'de Eskimo evleriyle kamp!..

Bursa Büyükşehir Bld. Kültür ve Turizm Daire Bşk. ile Türkiye Dağcılık Federasyonu Bursa İl Temsilciliği'nce yürütülen 'Büyükşehir ile Adım Adım Doğa' projesi, bu kez İnegöl'ün Kıran köyünde kurulan İglo Kampı'na ev sahipliği yaptı.


Doğa güzellikleri içinde düzenlenen etkinliğe Ayak izi Dağcılık, Yeşil Bursa Dağcılık, Nokta Dağcılık, Yıldırım Bld. Spor Kulübü Dağcılık, İnegöl Bld. Spor Kulübü Dağcılık, Çelebi Mehmet Dağcılık, İHH ve İnegöl Arama Kurtarma kulüplerinden 100 kişi katıldı.
'İglo' Eskimoların bir kısmının sürekli olarak ya da av sezonlarında geçici olarak yaşadığı sıkıştırılmış kardan evlere deniyor.


İglo, İnuit dilinde 'ev' anlamına geliyor.
Geçenlerde dördüncüsü gerçekleştirilen kamp ile bir yandan dağcıların iglo tekniği geliştirildi, bir yandan da bölgeye dikkat çekilerek hem bölgenin tanıtımına ve hem de turizmine katkıda bulunulurken kamp bölgesinde ilginç manzaralar da oluştu..

Yeni bir kitap

'Smyrna'nın Gözyaşları'

Başarılı ressamlarımızdan olan ve edebiyat dünyamıza ilginç eserler kazandıran yazar Gülseren Engin, Remzi Kitabevi tarafından yayınlanan yeni romanı 'Smyrna'nın Gözyaşları' isimli eserinde İzmir'in işgal sürecinde Rum kızı Smyrna ile sevdalısı Çakır Osman'ın ve Seher ile Tilki Mahmut'un aşk hikayelerini akıcı bir dille okurlarına sunuyor.. Sürükleyici bir roman..

Okurlarımın dikkatine

Değerli okurlarım,
Yaşadığınız çeşitli sorunlarınız, dilekleriniz ve teşekkür mesajlarınızı ilgililere ulaştırmak için bu köşeye gönderdiğiniz e'mail, fotoğraf, faks ve telefon iletilerini bize geliş sırasına göre hafta içinde yayınlıyorum.
Önemli ricam; tüm iletilerin altında gerekirse size ulaşabilmek için ad-soyad ve telefon numaralarınızın bulunması.
Adınızın gazetemiz sayfasında açıklanmasını istemeseniz bile bu bilgileri lütfen yazın ve iletinizin altına 'adım yayınlanmasın' şeklinde bir not ekleyin.
Sorunlardan uzak nice güzel günlere..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.