Hava Durumu

Benim için Bursa ve bayram portreleri

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2017 04:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2017 04:35

Okurum Özen Sevi Çalışkan'dan gelen Bursamız'la ilgili nostaljik bir yazıyla mutlu haftalar dilerken Sn. Çalışkan'a da teşekkür ediyorum:
***
"Babamın en sevdiği şeydir, bayram arifelerinde çarşıda gezmek. Alacak bir şey olmasa bile biz her Ramazan ve Kurban Bayramı arifesinde Atatürk Heykeli'nin oradan başlarız turumuza. Evet, o kalabalık ve telaşlı insanların arasında onları gözlemlemek, o anda neler hissettiklerini ve hatta bazen mesleklerini tahmin etmeye çalışırız.
Atatürk Heykeli'nin oradan başlayan turumuza; Nalbantoğlu'ndan devam ederiz. Mağazalara giren çıkanlar, çocuğunu mutlu etmek için uğraşan aileler.. Ne de olsa bayramlar hep çocuklar için. Büyüdüğümüzü anladığımız en temel durumdur; artık bayramlık alınmaması.

En azından bizim zamanımızda bayramlar, çocuklara güzeldi. Çeşit çeşit şekerler, kimi zaman farklı güzel hediyeler ve tabii ki harçlıklar. Çocukken çok şanslıydık gerçekten.
Kimi illere özgü olan altgeçit dükkanları Bursamız'da pek meşhurdur bilirsiniz. Ulu Cami'nin önündeki büyük altgeçit, mis gibi kahve kokusuyla karşılar sizi. Bu kahve kokusu orada her zaman vardır ama bayram arifelerinde beni ayrıca etkiler. Misafiri ağırlama edası vardır o zamanlar bu eşsiz kahve kokusunda.
Her zaman kalabalık olan o altgeçit, arife günleri ayrıca kalabalıktır. Her bütçeye hitap eden mağazaların yanı sıra Ulu Cami'ye ve tarihi Kapalıçarşı'ya açılan bir kapı olmasından kaynaklanır bu.
Ulu Cami'nin bahçesi en güzel portrelerin olduğu yerlerden birisidir. Oturup dinlenen ve eski bayramları yadeden yaşlılarımız, bayramda misafirlere sunmak için şeker arama telaşıyla koşturan büyüklerimiz, çocuklarına istediği bayramlığı almaya koşturan anne babalar..

Az evvel duyumsadığınız kahve kokusuna dayanamayarak bir kahve içmek için gireceğiniz Koza Han ise, hem ürünlerinin renkliliği ile hem de bayram öncesi telaşıyla size kucak açar. Oturacak yer bulabilirseniz ne ala.
'Kapalıçarşı şimdiden bayram yeri gibi olmuştur' diyerek oraya girersiniz. Her yaş grubundan insanı görebileceğiniz Kapalıçarşı, konuşmalar ve satıcıların cezbedici sözleriyle dolup taşmıştır. Sizin istediğiniz yere değil de, insan selinin istediği yere gidersiniz.
Bir bakmışsınız Cumhuriyet Caddesi'ndesiniz. Orasının kalabalığı da ayrıdır. Nostaljik tramvayın geçişi sırasında ikiye bölünen insanların suratlarından okunur bayramların tatlı telaşları.
Tüm bu koşturmacalara, insan seline ve yoğunluğa rağmen güzeldir bayram arifeleri. Bayramlıklarını alan mutlu çocuklar, uzaktaki çocukları, torunları gelen ve onlar için güzel şekerler seçen büyükanneler, büyükbabalar, çocuklarını sevindirmenin mutluluğunu yaşayan anne-babalar, bayramlıklarını sevinçle taşıyan çocuklar..
Her gününüzün bayram tadında geçmesi dileğiyle.. " Özen Sevi ÇALIŞKAN

Güzel türkülerle bahar karşılaması

Özlediğimiz bahar ayları artık göz kırpmaya başladı..
Baharla birlikte yeni bir yaşam gücü, yeni bir heyecan da beraberinde gelecek yine..
Nilüfer Kent Konseyi Sevgi ve Kardeşlik Korosu da verdiği bir konserle bahar karşılamasına start verdi..
Uğur Mumcu Sahnesi'ndeki konserle sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşatan korist, solist ve saz üstatları Şef Sait Ektaş ve tüm sanatçıları alkış yağmuruna tuttular.

Bazı parçalarda duygusal anlar yaşayan izleyiciler hareketli parçalarda da koroya alkışlarla eşlik etti. Renkli geçen konserin finalinde koro ve izleyiciler hep birlikte büyük bir coşku içinde İzmir Marşı'nı söyledi.
Gecenin sonunda Nilüfer Bld. Bşk, Yardımcısı Adil Kayaoğlu, Şef Sait Ektaş'a çiçek vererek tüm koro üyelerini Nilüfer Bld.Bşk. Mustafa Bozbey adına kutladı.
Birbirinden güzel türkülere imza atan tüm sanatçılarımızı kutluyorum.

Okurlarımın dikkatine

Değerli okurlar,
Sorunlarınız, dilekleriniz ve teşekkür mesajlarınızı ilgililere ulaştırmak için bu köşeye gönderdiğiniz e'mail, fotoğraf, faks ve telefon iletilerini geliş sırasına göre hafta içinde yayınlıyorum.
Önemli ricam; tüm iletilerin altında gerekirse size ulaşabilmek için ad-soyad ve telefon no'larınızın bulunması.
Adınızın sayfada açıklanmasını istemeseniz bile bu bilgileri lütfen yazın ve iletinizin altına 'adım yayınlanmasın' şeklinde bir not ekleyin.
Sorunlardan uzak nice güzel günlere..

Yeni bir kitap

ULUS'UN DANSI: Türk halk oyunlarımızı tarihsel, siyasal ve estetik yönden geniş bir şekilde anlatan Ulus'un Dansı isimli araştırma kitabını Berna Kurt yazdı. Özenli bir araştırma ile yazılan ve halk oyunlarındaki otantik değerlerin folklor dergilerindeki tartışmalarına da yer veren Ulus'un Dansı, Pan Yayıncılık tarafından meraklı okurlarıyla buluşuyor..

Güzel sözler

* "Mağlubiyettir aşk.. Bir selamına bile yenilirsin.." - Sezen AKSU
* "Bir kadını mutlu etmek için dost gibi dertleş, baba gibi koru ve adam gibi sev!.."
* Güzel bir şarkıya benzer aşk.. Ama kolay mıdır bir şarkı yaratmak?.."
(Teşekkürler A.Gül KOTANCI)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.