Hava Durumu

Beş yıldızlı cami tuvaletleri

Yazının Giriş Tarihi: 13.02.2017 06:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.02.2017 06:34

"Geçenlerde bir arkadaşım köşenizdeki bir okur önerisinden söz etti.
Konu; Bursa'daki tarihi, büyük ve merkezi camiilerin tuvaletlerinin caminin görkemine nazaran oldukça bakımsız oluşu ve cami estetiğine uyumlu olmamasıydı.
Büyükşehir Bld.'mizin bu tür büyük ve tarihi camilerin tuvaletlerini restore ederek, çok daha görkemli ve temiz şekliyle hizmete açarak işletmesinin gerekliliğini vurgulayan yazı üzerine ben de benzer görüşlere sahip oldum ve bu talebin yalnız kendi görüşümle sınırlı olmadığını görünce yetkililerin açıklama yapmasını ve bir proje üretmelerini bekledim.

Örneğin; Ulu Cami çevresindeki çevre düzenleme çalışmalarını görünce hayal kırıklığım arttı. Tarihi bir şehir olmakla övünen Bursamız'ın en çok turist celbeden tarihi Ulu Cami çevresinde zaten daracık olan meydan çevresindeki eskisine nispeten iyi ama işçilik ve estetik kalitesi beklentimizin çok altındaki çalışma beni mutlu etmedi.

Geçen yaz Almanya'dan gelen bir yakın arkadaşımla Ankara'ya gittiimizde Hacı Bayram Veli cami ve çevresini de ziyaret etme imkanı bulmuştuk.. Restorasyon sonrası çevre düzenlemesinin kalitesi nefes kesiyordu. Ayrıca cami tuvaletleri de o kadar temiz ve görkemliydi ki arkadaşım dayanamayıp fotoğraflar çekti. Almanya'ya döndüğünde fotoları Alman arkadaşlarına göstermiş. Onlar da arkadaşlarımın kaldıkları otelin tuvalet fotoları sanmışlar ve 'ne kadar lüks bir otelde kalmışsınız' demişler.
Bunların cami tuvaleti olduğunu söyleyince çok şaşırmışlar.

İnternette Çorum Ulu Cami tuvaletine ait fotolar da buldum ve ekte paylaşıyorum. Bursa'da dünyada maneviyatta 4.sırada denen Osmanlı'nın doğduğu topraklardaki en muhteşem eserlerinden biri olan Ulu Cami gibi bir değerimiz var. Çevre düzenlemeleri çok da kaliteli işçilik ve malzemeyle olmalıydı. Ayrıca, çevreye çok büyük ve görkemli tertemiz bir tuvalet yapılarak misafirlerimiz mutlu edilmeli.

Ayrıca, cami önündeki cadde trafiği yeraltına alınmalı. Böylece burada daha büyük bir meydan kazanılmalı. Tuvalet çalışmaları diğer büyük ve tarihi camiilerimizde belirlenecek bir standardta yaygınlaştırılmalı. Unutmayalım ki çocuklarımız halkımız buradaki güzellikleri kendi evlerine de taşıyacaktır.
İlgili restorasyon çalışmaları öncesi İstanbul Fatih, Çorum Ulu Cami ve Ankara Hacı Bayram Veli Cami örnekleri yerinde incelenip daha estetik ve muhteşem çevre ve tuvalet düzenlemeleri ivedilikle Bursamız'a da kazandırılmalıdır.
Saygılarımı sunarım.."

S.G.

UEDAŞ'ın dikkatine

"Nilüfer ilçesi, 29 Ekim Mahallesi, Muammer Aksoy Caddesi, Çetin 2 Sitesi ile Cafe Caddeüstü arasında bulunan sokak aydınlatma lambaları uzun zamandır arızalı ve yanmıyor.
Defalarca UEDAŞ'a bildirmemize rağmen gerekli çalışma yapılmadı. Acilen çözüm bulunmasını istiyoruz. Peşin teşekkürler."
Bölge sakinleri

Gürsu Adaköy'den bazı istekler

"Gürsu'ya bağlı olan Adaköy sakinleri olarak bölge halkımız adına bazı önemli isteklerimiz var. Sayın ilgili makam sahiplerinin bu isteklerimize önemle eğileceğine inanıyoruz.
İsteklerimiz şunlar:
Adaköy sokakları şiddetli yağışlarda tamamen bir havuz halini alıyor. Yaya vatandaşlarımız kadar araçların da buradan gelip geçişlerinde güç durumda kaldığını belirtmek isteriz. Yağmur suyu ızgaralarının yapılmasını talep ediyoruz. Ayrıca sokaklarımıza asfalt yapılması için ricalarımız var.
Bu isteklerimizin ele alınması bizleri çok memnun edecektir.
Saygılarımızla.."
Ferzan ÇELİK

Çalılıklar temizlenmeli

"Bilginler Caddesi'nde bulunan Diş Hastanesi'nin arka kısmındaki yaya kaldırımlarını adeta çalılıklar işgal etti.
Daha önce de gazetenizdeki köşenizden olası riski bildirmiştik ama bir şey yapılmadı maalesef. Unutuldu mu diye endişe ettik. Bu yüzden ilgililere tekrar bildirme ihtiyacı hissettik.

Fotoğrafta görülen yol kenarlarındaki ilgili çalılıklar temizlenebilirse hem kaldırım ortaya çıkar, yaya vatandaşlar rahat yürüyebilirler, hem de yılan, çiyan gibi hayvanların insanlara vereceği olası olumsuzlukların önüne geçilir.
Nilüfer Belediyesi'ndeki ilgili birim yöneticilerinin dikkatine saygıyla sunarım.."

Dört Mevsim'in havuz kenarları

"Dört Mevsim Parkımızın ortasında bulunan büyük süs havuzunun kenarlarındaki duvarlar üzerine konan mermer blokların bazıları yerlerinden çıkmış. Çok uzun zamandan beri de bu şekilde duruyor. Önlem alınmazsa bunlara yakın olan diğer mermer bloklar da yerlerinden çıkabilir ve sorun artar, onarımı güçleşir.
Nilüfer Belediyesi'nin havuzdaki sorunla ilgilenmesini dilerim. Yoksa yaratılmış bir güzellik yavaş yavaş harap olup gidebilir, doğrusu yazık olur.."
Saygılarımla."
Birgül YILMAZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.