Hava Durumu

BESAŞ ve soğuk sıkım zeytinyağı

Yazının Giriş Tarihi: 03.12.2018 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.12.2018 08:04

21 Kasım köşemizde yayınladığım, okurum Ferhunde Sakarya'nın 'daha sağlıklı' diye iddia edilen 'soğuk sıkım zeytinyağı'nın BESAŞ büfelerinde de satışa çıkarılması dileğine BESAŞ'tan uzun bir açıklama aldım.
Yerimiz sınırlı olduğundan özetleyerek sunuyorum:

"Zeytinyağı üreten firmamızın 'Sızma' ve 'Riviera' ürünlerini farklı gramajlarda satışa sunuyoruz. Soğuk sıkımla ilgili üretici firmanın verdiği bilgiler şöyle:
'Soğuk Sıkım' terimi, zeytinyağının üretiminde, zeytin hamurunun sıcaklığının en fazla 27°C olduğu üretim proseslerini ifade eder. Zeytinyağı sıkım işlemlerinde hamur sıcaklığının takibi önemlidir. Soğuk sıkım terimi Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prinayağı tebliğinde geçmektedir. Tebliğe göre de bir zeytinyağı ürününün etiketine soğuk sıkım zeytinyağı yazılabilmesi için zeytin hamurunun sıcaklığının mutlaka 27 °C 'nin altında olması gerekir.
Temin ettiğimiz ürünlerin normal zeytinyağı sıkımı prosesinde de hamur sıcaklığı sürekli kontrol edilip bu sıcaklık değeri 32-35 °C arasında tutuluyor.
Zeytin ve zeytinyağını kıymetlendiren değer-lerden biri de bileşimindeki minör bileşiklerdir. Bu bileşiklerden fenoller gerek sağlık, gerekse kalite açısından çok önemlidir. Yapılan bilimsel çalışmalara göre sızma zeytinyağının başlıca antioksidan içeriğini oluşturan fenoller yoğurma işleminde zeytin hamurunda 30 °C'da maksimuma ulaşmaktadır. Sıcaklık 30 °C'dan 35 °C'a çıkınca fenol miktarında artış görülmemekte daha üstündeki sıcaklıklarda ise kademeli olarak fenolik bileşiklerde kayıplar oluşmaktadır. Daha yüksek sıcaklıklarda bu yararlı maddeler tamamen yok olmaktadır.
Normal satışını yaptığımız yağın sıkım sıcaklığı (30-35 °C ) soğuk sıkım sıcaklığına yakın bir sıcaklık olduğu için üretici firmamız iki yağ arasında çok büyük farklılık olduğunu düşünmemektedir. Ancak Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prinayağı Tebliği'nde etiketleme ile ilgili hususlarda 'Soğuk Sıkım' zeytinyağı için 27 °C sıcaklıkta sıkım yapılması mecburi kılınmıştır.
Sonuçta; satışa sunduğumuz ürünler soğuk sıkım diye tabir edilen üretim proseslerine çok yakın üretilmiş, gıda kodeksine uygun halkımızın beğenisine sunulmaktadır. Ayrıca; müşterimizin talebi soğuk sıkım zeytinyağı tedariki için de yönetimimiz detaylı çalışma ve değerlendirme yapacaktır.
Konuyla ilgili bildiriminiz için öncelikle size, müşterimize ve okurlarınıza teşekkür eder, iyi, sağlıklı günler dileriz." - BESAŞ Bursa Ekmek ve Besin Sanayi ve Ticaret A.Ş.

ALO, BURASI NİLÜFER

FOTO VE PLAKAYI BİLDİRİN:- "30.11.2018 köşenizdeki 'Kaldırımımız otopark oldu' başlıklı okur şikayeti incelendi.
İlçemiz sınırlarındaki kontrollerde kaldırım, yaya yolları ve engelli yollarını araç parkıyla işgal eden araç sahiplerine 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 38/1. maddesi gereği cezai işlem uygulanıyor. Fakat bu araçları kaldırma, çektirme yetkimiz bulunmamakta.
2018'in ilk 10 ayında 950 araca kaldırımları işgalden cezai işlem uygulandı ve işlemlerimiz devam ediyor.
Yayınlanan fotodaki aracın plakası tam okunamadığı için cezai işlem yapılamadı. Okurunuz fotoyla birlikte plakayı da bildirirse ilgili kanun maddesindeki cezai işlem uygulanacak.
İlginize teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz."
Nilüfer Bld. Basın Bürosu

IZGARANIN İÇİNDEN YEŞİLLİKLER ÇIKMIŞ

"Nilüfer, Konak Mah. Beşevler Cad. üzerinde, durumu belgeleyen fotoğrafı da paylaştığım yağmur suyu ızgarasının (A101 Market'e yakın noktada ve karşı şeritte) içi tamamen dolmuş vaziyette. Ve hatta ızgara şeritleri arasından da yeşillikler çıkmış.
Bu ızgaranın yoğun yağmurların başladığı şu dönemde BUSKİ tarafından temizlenmesini rica ederiz.
Saygılarımızla.."
H.G.

DOĞALGAZIM NİYE KESİLDİ?

"29 Ekim Mah. 503. Sokak, Onur Sitesi, A Blok Daire 8/14 sakiniyim.
Evime ait doğalgaz sayacımı 'on yılda bir değişiyor' diyerek gelip yenilemişler..
Gerekli kontrolleri de yapmışlar ve eksik, arıza falan yok. Tek kuruş borcumuz da. Fakat geçen perşembe evde yokken yine gelmişler ve bu defa gazı kesmişler.
Telefonuma gelen bir mesajda gereken işlem için randevu alın denince, saat 17'de hemen aradım. Ama işe bakan görevli dışarıdaymış. Ulaşamadım. Cuma günü yine aradım ulaşamadım. Randevuyu kimden ve nereden alacağım meçhul?.
Şimdi bu soğuk günlerde hiç borcumuz olmadığı halde mecburen soğukta oturuyoruz.
Bu işe doğrusu akıl sır erdiremedim. Ayrıca sitemiz 40 daireli ve diğer komşularımızda bu konuda hiç sıkıntı yok.
BURSAGAZ yöneticilerinin dikkatine saygıyla sunuyorum."

KAZALARA DAVETİYE

"Mihraplı Parkı'na komşu olan 'akıllı kavşak' inşaatı yeni bitirildi sayılır. Ama buradaki kaldırımda derin yarıklar halen mevcut. Buradan akşam karanlıklarında geçen yayalar farkında olmadan basabilir, düşebilir. Sonuçta, üzücü yaralanmalar olabilir. İlgili onarım ve iyileştirmeler yetkililerin dikkatinden kaçmış olabilir. Konu hakkında desteğinizi bekliyoruz.."
Çevre sakinleri

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.