Hava Durumu

Bozkurt, Ayazma ve Alman Kanalı!..

Yazının Giriş Tarihi: 23.08.2021 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.08.2021 08:00

"Batı Karadeniz'deki sel felaketi yürek sızlattı. TV'de izledik. Tedbir almak şart. Dikkatlere arzederiz. Acemler ile eski Havaalanı arasında Fuat Kuşçuoğlu Cad. kenarındaki Nilüfer Çayı dere yatağının her iki yanına Cumhuriyetin ilk yıllarında Alman'lar belediyemize hediye bir kanal yapmış. (Alman Kanalı denirdi)
Kanalın taştan yapılan kalın-geniş set duvarları üzerinde de üç metre kadar toprak yığınları mevcuttu. Dere yatağında ayrıca selin şiddetini önleyecek iç setler de vardı.
Fakat önceki Büyükşehir Bld. kanaldaki iç setleri tamamen yıktırdı. Ekipler çok zorlandı. Çünkü çok sağlamdı. Devasa makinalar günlerce çalıştı.
Derenin her iki yanında setler üzerindeki yer yer üç m.'lik toprak yığınlar vardı ve bunlar adeta kazınarak zemin indirilip yollar yenilendi. Etrafı çevre düzeniyle süslendi.
Devamında manzarası güzelleşen derenin havaalanı tarafında yüksek yapılar inşa edilmeye başlandı.
Alman Kanalı setleri üstündeki toprak yığınların kaldırılmasına hiç anlam verememiştik. Çünkü aynı yöne düzgün bir cadde vardı zaten burada. Toprak yığınlarının üzerleri de asfaltlanmış caddeydi.
Yani set üstündeki toprak yığınlarının zemine indirilmesi gereksizdi.
Böylece kanalın doğal haldeki ek yükseltisi de böylece yok edildi!.
Şimdi hiç temenni etmeyiz ama bölgeye büyük bir sel inerse buradan taşacak sular hemen yandaki eski hava alanı, meyve bahçeleri, okul ve bazı işletmeleri, Yunuseli, Çeltik, Yeniceabat ve Armutköy ile çevrede binlerce evi berbat eder. Allah korusun, büyük bir facia olur.
Bu itibarla Cumhuriyetin ilk yıllarında yabancıların tahmini ve hassasiyetiyle, muhtemel sele karşı Bursa'ya hediye yapılan kanala ait setler üstü toprak tepelerin kaldırılması ve kanalın doğal yükseltisinin sıfıra indirilmesi şaşırtıcı değil mi?
Üstelik küresel ısınma, iklim değişikliği gibi tehlikenin arttığı şu günlerde!.
Vatandaşlık görevi olarak bunu hatırlattık. Ovamız ve köylerimizde muhtemel sel felaketlerine karşı gerekli tedbirler muhakkak alınıyor ve burada da alınması için ikazımız dikkate alınmalıdır. Saygılar." -Bir kısım bölge sakinleri

GİYSİ KUMBARASI KİLİDİNE NE OLDU?

"Osmangazi Belediyemiz Muradiye'deki Çınarönü BBOİ Durağı ile Çınarönü Taksi Durağı yanına hayırsevenlerin yoksullara göndermek istedikleri giysiler için bir toplama kumbarası koymuştu.
Fakat kumbara kilidinin tamamen kırık, kapağının açık ve içinin boş olduğunu görünce çok üzüldüm. Ayrıca; böyle hayırlı bir iş bile süistimal edilebiliyor diye düşündüm. Fotoğrafını da çektim.
Belediyemizin kilidi hemen onarıp sağlamlaştırmasını gerekiyor.
Saygılarımla köşenizden durumu sayın yetkililere iletiyorum." -Göksel TUNA

BUSKİ'NİN DİKKATİNE!

"Altınşehir deresi Haziran ayında BUSKİ tarafından temizlendi. Çamurlar belirli yerlere toplandı. Fakat toplanan çamurlar dere yatağından uzaklaştırılmadı.
Konuyu BUSKİ'ye bildirdim. BUSKİ Takip no=10001 no'lu kayıt no'su gönderdi.
Fakat işlem sonuçlanmadı.
Olası sorunlar yaşanılmadan konu belki dikkate alınır. Yağmur sezonu başlamadan çamurların dere yatağından alınmasını talep ediyorum.
Teşekkürlerimle." -Feridun TETİK/ Altınşehir Mah.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.