Hava Durumu

Budama tayfasının 'bitirim' yemeği

Yazının Giriş Tarihi: 28.04.2019 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.04.2019 07:58

Mutlu pazarlar değerli okurlarım; Geleneklerimiz ve göreneklerimizin yaşatılması geleceğe devredeceğimiz önemli bir miras olarak yorumlanır.
Bursa'nın yemyeşil, zümrü ovasının ortasında bulunan Yeniceabat Köyü, yakın geçmişte köy statüsüne alındı ama son derece kaliteli şeftalisiyle, armuduyla ünlü Yeniceabat'ta da benzer bir gelenek yine dostluk ve arkadaşlık ilişkilerinin gelişmesi için sürdürülüyor.
Köy sakinleri sadece kendi meyve bahçeleri için değil, çevredeki diğer köylerdeki bahçelerde de ağaçları budama konusunda uzman kişiler.

Bir süre önce kendi aralarında topladıkları parayla bir minibüs alan budama tayfası kış aylarında başlayan budama çalışmalarını baharın ilk günlerine kadar sürdürürken
binlerce şeftali ve armut ağacı yeni sezona daha bol ve kaliteli ürün vermesi için özenle budanıyor.

Bugünlerde budama sezonunun da sonuna gelindi. Bu nedenle Yeniceabat'ın ünlü 'budama tayfası' geleneksel hale gelen 'bitirim yemeği'ni baharın tüm güzelliklerinin yaşandığı bir meyve bahçesinde gözleri gibi bakıp korudukları ağaçlar arasında duman dumana yaktıkları mangalda pişirdikleri et ziyafetinde sürdürdüler. Böylece dostluklarına, arkadaşlarına da yepyeni boyutlar eklendi..
'Budama tayfası'na dileğim; afiyet şeker olsun, ünlü şeftali ve armutlarınız için daha nice yıllar alnınızın teriyle emekler verin..

'YAREN LEYLEK' İÇİN BİR ŞARKI

Klasik Türk Müziği ve tango yorumcusu başarılı sanatçı Dilek Türkan, Karacabey'in doğal güzelliklerini gezerken Avrupa Leylek Köyü'nü de ziyaret etti ve ilçede simge haline gelen 'Adem Amca ve Yaren Leylek' için bir şarkı hazırlayacağını söyledi.
Yaren Leylek hikayesinin insan-doğa ilişkisi açısından önemli bir örnek olduğunu belirten sanatçı, longoz ormanında da bir kayık sefası yaptı.
Doğa aşığı bir sanatçı olarak, Karacabey'e hayran kaldığını belirten Dilek Türkan bu arada ilçe Belediye Başkanı Ali Özkan'ı da makamında ziyaret ederek başarılı çalışmaları nedeniyle kendisini kutladı.

PAZAR NEŞESİ

'DOLAR': Amerika'da yaşamaya başlayan Dursun, bir süre sonra Trabzon'daki çok yakın dostu Temel'i de yanına çağırırken:
"Ula Temel... Ha puraya gelursen aç kalmazsun da. Sadece yerdeki paraları toplasan o bile yeter sana" demiş.
Bunu duyan Temel biraz da merakından hemen hazırlıklara başlamış ve binmiş uçağa Amerika'ya uçmuş gitmiş.
Uçaktan inmiş, valizini alıp hava- alanından tam çıkmak üzereymiş. Ama bir de bakmış yerde 100 dolar var.
Paraya bakmış bakmış ve kendi kendine şöyle söylenmiş:
"Ula daha ilk günden işe mi başlanur ya?.." (Teşekkürler Sıtkı DOĞAN)

EL SANATLARINA YOĞUN İLGİ VAR

Büyükşehir Bld. desteğiyle Kent Konseyi'nce organize edilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılı 4. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali'ni her gün yüzlerce öğrenci ziyaret ediyor.
Halk kültürümüzün eşsiz örneklerinin yansıtıldığı ancak günümüzde her geçen gün kaybolmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarını yaşatma amaçlı festivale bu yıl Köstence, Bükreş (Romanya), Şumnu, Filibe (Bulgaristan), Prizren (Kosova), İşkodra (Arnavutluk) Gümülcine (Batı Trakya) ve Şeki (Azerbaycan) şehirlerinden gelen ustalar ayrı bir renk katıyor. Ahşap Oyuncak Yapımı, Bakır Tel İşleme, Baston Yapımı, Boynuz İşçiliği, Demircilik, Geleneksel Karadeniz Çorabı, Geleneksel Türk Okçuluğu, Kat-I Sanatı, Kırkyama, Tel Kırma, Tezhip, Yemenicilik ve Yorgan Yapımı gibi 88 farklı sanat dalında 48 şehirden 124 sanatçıya ait binlerce eser sergileniyor.
Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Fuar Alanı'ndaki 4. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali'ne ise okullar yoğun ilgi gösteriyor. Her gün yüzlerce öğrenci festivali ziyaret ederek geleneksel el sanatları hakkında ustalarından bilgiler alıyor. Ayrıca 'Karagöz-Hacivat' ve 'Kukla' gösterilerini izleyerek eğlenceli vakit geçiyorlar.
El sanatlarına meraklı okurlarıma izlemelerini öneririm. Çünkü çok ilginç eserler var..

YENİ BİR KİTAP

'KURULUŞ': Türkiye'nin futbol tarihine meraklı olanlar için ilginç bir kitap Vakıfbank Kültür Yayınları arasından okurlara ulaşıyor.
Araştırmacı yazar Melih Şabanoğlu'nun kaleme aldığı 'Kuruluş' isimli kitabı, Mekteb-i Sultani'den Galatasaray Spor Kulübü'ne ve ülkemizdeki futbolun erken çağına ışık tutuyor.
Futbola ve tarihine ilgi duyan meraklıların kütüphanelerinde bulunması gereken bir yapıt.

GÜZEL SÖZLER

"Mükemmel kişiyi aramaktan vazgeç. Tüm ihtiyacın olan, sana sahip olduğu için şanslı olduğunu düşünen biridir."
"Gözlerinin gördüğünü yüreğinin gördüğüne değişiyorsan eyvallah! Yüreğinin
gördüğünü gözlerinin gördüğüne değişiyorsan eyvah, eyvah!" - Mevlana
"İyi bir arkadaşı olanın aynaya ihtiyacı yoktur."
"İnsanın gerçek bir arkadaşı yoksa, yalnızlığın en kötüsünü yaşıyordur."
"Hep ben deme, biz demesini de öğren." (Derleyen A.Nida SÖĞÜT'e teşekkürler)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.