Hava Durumu

Çocuk eğer kırık karne getirirse...

Yazının Giriş Tarihi: 13.01.2019 08:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.01.2019 08:20

Mutlu bir hafta sonu tatili diliyorum değerli okurlarım..
18 Ocak Cuma günü öğrencilerimiz için sömestr tatili de başlıyor. Çocuklar karnelerini alacaklar.
Tatil; karnesinde düşük notlar olan çocuklar için endişeli bir döneme dönüşebiliyor. Zayıf karne karşısında aileler suçlayıcı değil, kabul edici ve destekleyici olmalı.
Psikolog Nagihan Akarsu da özetle "notlar, takdirler, birincilikler, çocuklarınızın kişiliğini ölçmez, sadece bilgisini ölçer. Not, sadece bir sonuç. Önemli olan çocuğun öğrenme bilincine sahiplenmesi" diyor.
Psikolog Akarsu, "Çocuk okula başlayınca çok ders çalışması, yanlış yapmaması, arkadaşlarından geri kalmaması gibi çok beklenti var. Özgüvenin gelişmeye başladığı bu dönem çocuk sadece doğru yaptıklarıyla kabul edildiğini ve sevildiğini düşünür. Birlikte yapılan ödevlerde aileler tahammülsüzdür, çocuklarının yapamamalarına katlanamaz. Bu çocuklara 'başarı çok önemli, başarırsan seni daha çok severim' duygusu yaratabilir' şeklinde konuşuyor ve şunları ekliyor:
"Zayıf karne için aileler suçlayıcı değil, kabul edici ve destekleyici olmalı. Çocuğa 'elinden geleni yaptın, bazen her şey istediğimiz gibi gitmez. Sen nasıl hissediyorsun kendini? Bu notları düzeltmek istersen neler yapacağımızı düşünelim' gibi konuşmalı. En önemlisi de çocuğun düşük notlarının arkasındaki nedenler araştırılmalı.."
Tüm çocuklara güzel tatiller ve başarılar..

Tarihi mekanda tarihi salep

Bursa'nın önemli bir tarihi mekanı İç Kozahan'da geçmişten gelen bir uygulama ile bu soğuk havalarda ilk kez köz ateşinde pişirilmiş bir fincan sıcacık salep içmek mümkün.
Mekana konulan ve antik bir görünüm yansıtan ocakta tarihsel giysiler içindeki İbrahim Ulaş, Burdur'un ünlü Bucak yöresi doğal sütlü salebini közde özenle pişirip sunuyor.
Geçenlerde bu mekanda TRT TV'nin 'Seksenler' dizisinde 'Ahmet' isimli kahramanı canlandıran Şoray Uzun da bir fincan salep içerek İbrahim Ulaş'ı kutladı.
Başka hiçbir yerde köz ateşinde salep pişirilmediğini belirten Ulaş,'salep çok şifalıdır. Ayrıca közde pişirilmesiyle salep tüm özelliklerini içinde daha çok bulunduruyor' diyor.
Peki; salep ve faydaları nelerdir derseniz sıralayalım:
Salep; bitki biliminde orkideler ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen şifali bir içecek ürünü.
Kadın rahatsızlıklarına iyi geliyormuş. Gücü artırıcı özellikteymiş. Kabızlık ve şişkinliği giderirken hemeroidi rahatlatıyor, sindirimi kolaylaştırıyormuş. Hafızayı ve zihni güçlendirirken de vücut ısısını artırıp soğuktan koruyormuş.
Afiyet ve şifalar olsun.

Pazar neşesi

TİTANİC:- Amerika'dan Türkiye'ye gelmek için yola çıkan bir zenci, pasaportunu kaybetmiş. Çok aramış bulamamış. O sırada rastlantı sonucu yerde Leonardo di Caprio'nun pasaportunu bulmuş.. Biraz düşünen zenci ne olursa olsun şansımı deneyeceğim demiş ve pasaporta kendi fotoğrafını yapıştırıp yola çıkmış. Atatürk Havalimanı'na gelen zenci gümrük memurunun karşısına çıkmış. Gümrük memuru olan Temel, zenci adamın pasaportta yazılı olan ismine bakmış bir de fotoğrafına. İsim 'Titanic' filminde oynayan Leonardo di Caprio ama pasaporttaki resim de bir zenci var. Temel dönmüş yandaki görevliye sormuş:"Ula Cemal bu Titanik batmış miydi, yanmış miydi?."
(Teşekkürler Suat ARDA)

Güzel bir vefa örneği

Kasım ayında yaşamını yitiren Nilüfer Belediyesi'nin kurucu başkanı Ziya Güney'in adı, İhsaniye Mahallesi ile Karaman Mahallesi'ni birbirine bağlayan caddeye verildi.
Nilüfer Belediye Meclisi kararı oybirliği ile aldı.
Gündemdeki maddelerin ele alındığı toplantıda, geçen kasım vefat eden Nilüfer Belediyesi'nin kurucu Başkanı Ziya Güney, bir kez daha rahmetle anıldı.
1989-1994 yılları arasında Nilüfer Belediye başkanlığı görevini yürüten Ziya Güney'in ismini yaşatmak amacıyla verilen kararda Güney Ailesi'nin de onayı alındı ve Kemer Caddesi'nin adı, 'Ziya Güney Caddesi' olarak değiştirildi.
Allah rahmet eylesin..

Yeni bir kitap

'TiYATRO YÖNETİMİNİN ÇALIŞMASI':- Türkiye'de bu konuda yayınlanan ilk kitap. Oyunların sahnede uyarlanmasındaki tüm aşamaları detaylarıyla anlatan eseri Özdemir Nutku kaleme aldı..
Oyun yönetme, sahneleme işinin nasıl yapılacağı da 'Tiyatro Yönetiminin Çalışması' isimli kitapta örneklerle anlatılıyor. Tiyatro sanatına sevdalı günümüz gençlerinin yararlanabilecekleri eser Eksik Parça Yayınları arasından okurlarıyla buluşuyor..

Özlü ve güzel sözler

"İnsanlar giyimleriyle karşılanır, sohbetleriyle uğurlanırlar.." - Anonim
"Hayattaki en büyük zafer hiçbir zaman düşmemekte değil, her düştüğünde ayağa kalkmakta yatar." - Nelson Mandela
"Her insan, yapmadığı tüm iyiliklerden suçludur." - Voltaire
"Bozuk olunca maya, ne ar tanır, ne de haya!" - Mevlana
"Dua kapı çalmaktır. Gerisine karışmak haddi aşmaktır." Mevlana
(Derleyen Ufuk ALGÜL'e teşekkürler)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.