Hava Durumu

Dubrovnik'ten Mudanya'ya bütüncül bir plan görüşü

Yazının Giriş Tarihi: 28.08.2018 08:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.08.2018 08:43

"Bir yakınım geçenlerde Hırvatistan'da bulunan Dubrovnik'e gitti.
Defalarca TV'de Dubrovnik'le ilgili program izledim. Yakınım bana fotoğraf gönderince araştırayım dedim. Burası 40-50 bin nüfuslu bir şehir. Tarihi yapılar, yeme içme mekanları ve güzel bir sahili var. (Fotoyu da köşenize gönderiyorum)
2. Dünya Savaşı'nda zarar gören Dubrovnik, Prag gibi şehirler tarihteki durumlarına göre yeniden inşa edilmiş.
Sonra düşündüm; Mudanya'da neden bunlar yapılmadı?. Elbette konut ve işyerleri olacak ama bunlar bütüncül bir planla olmalı. Mütareke Binası'nı geçince eski evlerin olduğu bölümde evlenecek çiftler dış çekim adı verilen fotoğraflar çektiriyor. Yani önemli yerler..
Geçen gün Kütahya'dan gelen bir fotoğraf ekibi vardı. Önce eski evler önünde fotoğraf çektiler. Sonra Eşkel'de gün batımında çekime devam edeceklermiş. Ancak, bu eski evlerin devamında çirkin yapılar var. Bütüncüllük yok.
Güzelyalı, Altınkum mevkii nispeten doğal güzelliğini sürdürüyor ama bütüncül olmayan bir yapılanma orada da var. Yürüyüşte tezgahlara bakıp alışveriş yapmak, banklarda oturup sohbet edecekler (görevli araçlar hariç) araç trafiğine kapalı Burgaz Caddesi'ni tercih eder.
Güzelyalı Atatürk Cad.'yle sahil arası, geçmişte apartmanlarla dolmuş. Bazı binalar da ömrünü tamamlamış gibi.
Eğer eski binaların yerine aynı şekilde yapılaşma olursa yazık olacak. Ada bazlı, estetiğe önem veren bir yenileme olmalıydı.
İDO yönünden sahil yoluna (Burgaz Caddesi) girişte ikinci bina yıkıldı. Küçük bir parselde yola sıfır bahçe vb. bırakılmamış, estetikten oldukça uzak. Birkaç kat çıktı. Devam ediyor. İşyeri olacakmış. Bitince bu işyerlerine gelenler araçlarını nereye koyacak? Çalışanlara bile yetmeyecek şekilde bodrum katına göstermelik bir otopark yaparlar artık.
Bina önüne ruhsat tarihini, yapanı vb. tanıtan inşaatlarda gördüğümüz sarı bilgilendirme levhası konmadı. Bir süre önce kondu ama gene kaldırdılar.
Bilgi almak için çalışanlara sordum, bana bir kişi gösterdiler. Bina sahibiymiş. O kişiye binanın kaç kat olacağını, yeraltı yerüstü olarak vb. bilsek güzel olurdu dedim. Müşteriler arabasını nereye koyacak, tedarikçilerin nakliye araçları nasıl sokağa girecek, gibi sorular sormaya başlayınca ses tonu kabalaştı. Bir binanın, inşaat ruhsatı alması, yapılan işin doğru olduğu manasına gelmez. Güzelyalı sahili dahil, Bursa'nın tarihi ve doğal güzelliği olan bölgelerinde bütüncül planlamaya gidilmeli. Hâlâ geç kalmış sayılmayız.
Sn. Mudanya ve Sn. Bursa Büyükşehir Bld. Bşk. ve ilgili kurumların yöneticileri ve değerli ekipleri bu konuda adım atar umudundayım. Saygılarımla.,

BUSKİ BU İŞE ACABA NE DER?

"Çevremden sık sık şehir şebeke suyunun filtrelenerek kullanımı için uyarı alıyorum.
Bana 'evlerde filtreleme sonucu elde edilen su memba sularından bile daha temiz ve yararlıdır' deniyor.
Bunu kanıtlamak için 'filtre satışı yapan firma evimizde memba ve şehir şebeke sularında yaptığı testle filtrelenmiş suyun daha temiz olduğunu ispatladı' diye ekliyorlar.
Kimya ilmi görmüş bir kişi olarak nedense tam ikna olamıyorum. Çünkü suyun içinde demir vb. birçok yararlı elementler olabilir. Aşırı filtreleme sonucu bu yararlı mineral ve elementler yok olabilir.
Köşenizde konunun uzmanı olan BUSKİ'nin açıklama yapacağını umuyorum. Şehir şebeke suyu gerçekten filtrelenmeli mi, filtrelenmiş suda bazı yararlı minerallerin kaybı gerçekleşiyor mu, memba sularına bile evlerde filtrelenmiş suyu mu tercih etmeliyiz?.
Konu hakkında bir uzmanın vereceği bilgi en yararlı açıklama olacaktır.
Saygıyla."
Adının açıklanmasını istemeyen bir okur

ALO, BURASI OSMANGAZİ

KIRANTEPE PİKNİK ALANI:- "Bursa Hakimiyet Gazetesi'nin 3 Ağustos 2018 tarihli sayısındaki köşenizde 'Okur Dündar'dan Başkan Dündar'a' başlıklı bir yakınmaya yer verilmiştir.
Bahse konu olan Demirtaş, Barbaros Mahallesi, Kırantepe bölgesi, piknik alanının bakımı, belediyemiz Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerimizce periyodik olarak yapılmakta olup, piknik alanının tamamının revizyonu da ekiplerimizin yatırım programı dahilinde bulunuyor.
Konuya duyarlılığından dolayı okurunuza ve konuyu bize ilettiğiniz için size teşekkür eder, esenlikler dileriz."
Osmangazi Bld. Basın Yayın
Halkla İlişkiler Müdürlüğü

OKURLARIMIN DİKKATİNE

Değerli okurlar,

Sorunlarınız, dilekleriniz ve teşekkür mesajlarınızı ilgililere ulaştırmak için bu köşeye gönderdiğiniz e'mail, fotoğraf, faks ve telefon iletilerini geliş sırasına göre hafta içinde yayınlıyorum.
Pazar günleri de bazı güzellikleri paylaşıyorum sizlerle
Önemli ricam; tüm iletilerin altında gerekirse size ulaşabilmek için ad-soyad ve telefon no'larınızın da yazılması..
Adınızın sayfada açıklanmasını istemeseniz bile bu bilgileri lütfen yazın ve iletinizin altına 'adım yayınlanmasın' şeklinde bir not ekleyin.
Sorunlardan uzak nice güzel günlere.. - E.Ö

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.