Hava Durumu

Gemlik kurtulacak mı? Peki ya İnegöl?

Yazının Giriş Tarihi: 08.01.2018 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.01.2018 08:01

"Ülkemizde çok sayıda batık kent var. Göl, deniz ve çoğu toprağa batmış. İstanbul'da Pendik karşısında batmış bir ada mevcut. Bunların batma sebebi deprem.
Geçenlerde Gemlik Bld.Bşk. ilçede ev, mezarlık, hastane yapacak yer olmadığını, buradaki yapılardan çoğunun deprem yönetmeliği öncesi yapıldığını ve 6 büyüklüğündeki depremde evlerin çoğunun yıkılacağını söyledi ve tek çözümün tepelerdeki zeytinliklere inşaat yapılmasını belirtti. Başkanın çaresizliği yüzünden okunuyordu.
Geçmiş dönemden kaynaklı sorunu yaratanların bundan yakınması şaşırtıcı. Çünkü bunu yaratanların çözümü, sorunu yaratan bakışları ve alışkanlıklarını terk etmek değil, yeşillikleri imara açarak sorunu geçiştirmek, günü kurtarmak. Nüfusu 70 binden 140 bine çıkınca gözü sanırım yakın köylere dikilecek, sonu Bursa'yla birleşmek olacak.


Resmi rakamlar önlem almazsa, binalar depremden önce hızla yıkılıp, yenilenmezse binlerce insan ölebilir.
İşin şakası yok. İstediğimiz yere inşaat yapamayız. Doğu ve İç Anadolu'yu boşaltıp, nüfusu 1. derece deprem kuşağı olan Batı Anadolu'ya yığmaya devam edemeyiz. Göç veren yerlerde sadece ekonomik yapı çökmüyor, Kültürel yaşamda çöküyor. Tiyatrolar, sinemalar kapanıyor. Bir zamanlar Kars'ta 'briç klübü' varmış, şimdi briç oynayan var mı, bilmiyorum?
Deprem olursa, Bursa Ovası eski haline döner ve kent içindeki açık-kapalı derelerin kenarları açılacak desem yeterli olur sanırım. Bursa depremi ekonomimizi çökertir. Deprem İstanbul'un elimizden çıkmasına, Doğu ve Güneydoğu'nun ayrılmasına yol açar ve bir şey yapamayız.
Gemlik, bize bir ders olmalı. Gerçi son büyük depremlerden ders aldığımız söylenemez. Farklı bir açıdan bakmayı önereceğim.
Kendini taşıyamayan şehirlere göçü durdurmak gerek. Bu kentlerin etrafında büyük-küçük sanayi tesisi yapılmasını yasaklayalım.
Bu dediğim deprem kuşağındaki İnegöl için de geçerli. İnegöl, deprem kuşağında. Bırakın binaları, fabrikalar sağlam mı?
Şehrin kirli havası ciddi problem. Durum ciddi ve hızla tartışılmalı. Yoksa tüm zeytinlikleri kesip, imara açsak da çözüm olmaz. Yaşanmaz yerleşim yerleri oluşturma politikalarını terk edelim.
Kentlerin kalabalık olması gelişmişlik değildir." Ekrem Hayri PEKERKimya Mühendisi

Başkan Dündar'a...

"Osmangazi Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Dündar'a:
İlçemiz, Yunuseli Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı Bakyapı Prestij Modern konutlarında ikamet etmekteyim. Öncelikle çok güzel bir bulvar yaptınız teşekkürler..
Ancak; yoğun bir yerleşim bölgesi olmasına rağmen bulvarda yer alan bir firmaya ait fabrika hâlâ faaliyetlerine devam ediyor.


Bu da hem hava, hem gürültü kirliliği ve hem de görsellik açısından uygun olmayan bu durum. Sorun daha ne kadar devam edecektir?.
İkinci bir önemli konu; yıllardır bu 'yıl son' denilen kurban pazarı için planlamamız var mıdır ve nedir?
İyi çalışmalar diler, saygılar sunarım.."Kemal YİĞİT

Engelli(!) otoparkı...

"Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Acemler'deki kampusunda, engelli vatandaşlar için tahsis edilmiş bir otopark var.
Ama buradaki otoparka bırakılan ve gün boyu orada duran araçlar yüzünden engelliler buraya geldikleri araçlarını park edecek bir yer bulamıyorlar...


Ulaşım sorunlarını çözmeye çalışan Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin bu ilginç durumu dikkatine sunuyorum.
Gönderdiğim fotoğraflar da bunun en belirgin örneğidir."OKUR HATTI

13 km. 6 TL 30 km. 3 TL

"Gemlik ilçemize bağlı Şahinyurt Köyü Mahallesi'nden sayın yetkililere sesleniyoruz.
Köyümüz ile Gemlik arası 13 kilometre ve ücreti 6 Türk Lirası..
Bursa ile köyümüz arasındaki mesafe ise 30 kilometre ve yol ücreti olarak 3 Türk Lirası ödüyoruz.
Bu ücretlendirmede vatandaşlara bir haksızlık yapılmıyor mu?. Yetkililerin konuya el atmalarını rica ediyoruz.."OKUR HATTI

Metin Uca Mudanya'da

Gazeteci, televizyoncu, yazar ve tiyatrocu Metin Uca; 10 Ocak Çarşamba günü 'Çalışan Gazeteciler Günü' nedeniyle gelişim, iletişim, etkili konuşma ve başarı temalı 'Dilinizi Eşek Arısı Soksun' adlı stand-up gösterisini Mudanya'da sahneleyecek.


Kültür-sanat etkinlikleri kapsamında pek çok şair, yazar ve oyuncuyu Mudanya'da ağırlayan Mudanya Belediyesi'nin etkinliğinde Metin Uca Mudanyalılarla buluşacak olan çok yönlü sanatçı Uca'nın, iletişim, etkili konuşma ve başarı temalı "Dilinizi Eşek Arısı Soksun" isimli gösterisi, Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde ücretsiz olarak izlenebilecek..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.