Hava Durumu

Has duuur!.. Çekin kılıçları şakırdasın kılıç kalkanlar

Yazının Giriş Tarihi: 11.03.2018 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.03.2018 08:21

Mutlu pazarlar; Dünyada müziksiz şekilde ve sadece kılıç kalkanların çıkardığı şakırtılarla oynanan tek folklor oyunu 'Kılıç Kalkan' Bursa'nın simgelerinden biri.
Yurtdışındaki çeşitli festivallere katılıp İngiltere'de iki ve Tunus'taki bir yarışmada da üç kez 'Dünya Şampiyonu' olarak Bursa ve ülkemizin adını onurla duyuran 'Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan Halk Oyunları Derneği' bu sene kuruluşunun 100. yılını kutlamaya hazırlanıyor.
Dernek Başkanı Metin Dikerel geçenlerde ziyaretime geldi ve yapılacak etkinlikler için detaylı bilgiler verdi.
Bursa'nın önemli bir markası olduğu resmen tescil edilen dernek, şimdilerde cumartesi günleri saat 15'te Bıçak Müzesi önündeki bahçede gösterilerini sergilerken hayranlık topluyor. Ayrıca, geçenlerde Bursa'daki bir maç önceki stadyumda da gösteriler yapan ve ayakta alkışlanan ekibin 100. kuruluş yılı etkinlikleri önümüzdeki yaz başında kuruluşun Setbaşı'ndaki dernek birası önünde bir kokteylle başlayacak ve bugün dek dünya genelinde kazanılan başarı belgeleri ve fotoğraflarla detaylı bir sergi açılacak.
Başarılı Başkan Dikerel, 6 Nisan'dan sonra da her cumartesi Ulucami yanındaki büyük parkta gösterilerin devam edeceğini ve Mehter Takımı'nın da konserler vereceğini, etkinliğin Büyükşehir Bld. organizasyonu olacağını söylüyor.
1965 yılından bu yana dernek üyesi ve kılıç kalkan oyuncusu olan, 13 yıldan beri de Dernek Başkanlığı yapan Metin Dikerel şehir bilboard'larında da kılıç kalkan foklor temalı afişlerle tanıtımlar yapılacağını vurguluyor.
Hadi bakalım, 'Has duuur, çekin kılıçları, dile gelsin dağlar taşlar/ Has duuur emriyle şakırdasın kılıç kalkanlar!.."
Ve hiç durmadan, hiç durmadan!..

Keçe ile hobi molası

Bursagaz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde bu kez çalışanlarına özel 'keçe tasarım' etkinliği düzenledi. Aralarında Bursagaz Gnl. Md. Yardımcısı Şükrü Özden'in ve müdürlerin de bulunduğu 250'ye yakın Bursagaz çalışanı, iki gün süren keçe tasarım atölyesinde harikalar yarattılar.
Geleneksel Hobi Molası için Elif Şahin'in düzenlediği keçe tasarım atölyesinde buluşan Bursagaz çalışanları Genel Md.'lük binasındaki keçe tasarım etkinliğinde çok güzel vakit geçirirken Dünya Kadınlar Günü armağanlarını da büyük bir özenle ve kendi elleriyle hazırladılar.
Hobi Molası'nda Dünya Kadınlar Günü nedeniyle erkek çalışanlar da anneleri, eş ve kızları için keçeden birbirinden ilginç taç ve rengarenk broşlar yaptılar.

İpeği onlar yaşatacaklar

'Bursa İpeği Yeniden Hayat Buluyor' projesi kapsamında gerçekleştirilen 'Geleneksel Halı Dokuma ve İpek Çekimi' atölye çalışması, öğrencileri hem eğlendirdi hem de bilgilendirdi.
Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Kültür ve Turizm Şube Müdürlüğü tarafından Hançerli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen atölye çalışmasına, Mümin Gençoğlu İlkokulu ve Sait Süheyla Bildirenler İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.
Sabah ve öğle olmak üzere iki ayrı grupta yapılan atölyeye toplam 300 öğrenci katıldı.
Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi Üretim Sorumlusu Mehmet Ünal, bir yandan, Bursa'nın en önemli simgelerinden olan ipekçilik kültürü hakkında öğrencileri bilgilendirirken diğer taraftan da ipek çekimi ve halı dokuma işlemlerini uygulamalı olarak tanıttı.
Öğrenciler de atölye çalışmasında ipeğe dokunup, ipek çekimi yaparak keyifli bir gün yaşadılar.

Olgunların resimleri

Nilüfer Belediyesi, Olgun Gençlik Merkezi kursiyerlerinin Nilüfer Halk Evi Sergi Salonu'nda açtığı resim sergisinde birbirinden güzel yağlıboya tablolar büyük bir beğeni topluyor.
Sergi, 13 Mart Salı gününe kadar izlenime açık tutulacak.

Yeni çıkan bir kitap

'HÜZÜN SÜPÜREN':- 2017 Fakir Baykurt Öykü Odüllü ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı Nilüfer Açıkalın 'Hüzün Süpüren' isimli son eserinde kendine has ritmi, dili ve içtenlikli anlatımıyla okurlarıyla buluşuyor.
Doğan Kitap yayınları arasında piyasaya çıkan 'Hüzün Süpüren'de kendine özgü kişilikleri bulunan kahramanların hikayeleri var.

Özlü sözler

"Tüm yaşam eğitimdir. Herkes öğretmendir. Ve herkes, sürekli olarak öğrencidir." - Abraham MASLOW
Dünya üzerindeki en güçlü silah ateşlenmiş insan ruhudur.." - Mürshall FOCH
"Ne kadar zengin olsan ancak yiyebileceğin kadar yersin. Denize testiyi daldırsan alabileceği kadar su alır, gerisi kalır.." - MEVLANA
"Silgi kullanmadan resim çizme sanatına hayat denilmektedir." - CHRİSTİAN
(Derleyen Erol GÜRÇAY'a teşekkürler)

Pazar neşesi

'ÖKÜZ VE SU:- "Adam evine gece yarısı aşırı sarhoş geldi. Ayakta duramıyor ve yalpalıyordu.
Karısı kendisini tutamayıp bağırmaya başladı:
"Doymuyorsun zıkkımlanmaya.. Öküzler bile su içerken ne kadarı yeterli anlıyor.."
Adam kendini savunmaya başladı:
"İçtiğim eğer su olsaydı ben de anlardım be karıcığım!."
(Teşekkürler Ekmel GÜREL)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.