Hava Durumu

Hişt hişt sakin ol, sinirlerine hakim ol

Yazının Giriş Tarihi: 25.06.2016 04:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.06.2016 04:37
Sıcaklar iyiden iyiye bastırdı değerli okurlar. Bu sıcaklara kutsal ramazan ayı da denk geldi. Oruç tutulan sıcak günlerde psikiyatri uzmanı Uzm. Dr. Orhan Karaca, ‘aç- susuz kalmak ve bunaltıcı havaların da etkisiyle, kişide terleme yoluyla oluşan su kaybı, gerginlik ve tahammülsüzlüğü daha da artırabiliyor’ diyor. 
 Yaz aylarında orucun neden olduğu sinirli ruh halini engellemek için birtakım öneriler de sunan Dr.Karaca özetle:  
“Önlemler arasında; bu aya has gündüz şekerlemesi, akşam erken yatma, günlük yoğunluğu gözden geçirip orta ve uzun vadede yapılması, işleri zamana yayma, ekip çalışmasını ve yardımlaşmayı ön plana çıkarma yer alır.



Kişinin tahammülsüzlük yaşamasındaki en önemli faktörlerden biri su kaybıdır. İftar ve sahur arasının kısa olması ve tokluk hissi nedeniyle su tüketiminin azalması, oruçlu geçirilen saatlerin uzun olması nedeniyle su kaybının artışı sinirlilik oluşturabilir. Bu nedenle, bu dönemde bol sıvı tüketilmelir’ diye ekliyor..
Ayrıca zihinsel yorgunluğa da dikkat çeken Karaca ‘Uyku, yeme ve sıvı tüketimine özen göstererek oruç tutanlarda sıklıkla görülen zihinsel yorgunluğun üstesinden gelinebilir. Uyku azalması, kişinin trafikte dikkatinin dağılmasına ve trafik kazalarına yol açabileceği gibi iş kazalarına da neden olabilir.  Bu nedenle, uyku ve yeme içme dengelerinin doğru kurulması, kişinin günlük hayatını aksatmaması gerekir’ vurgusu yapıyor.

Misi Köy’de ramazan şenliği


UNİMA ‘Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği’ Bursa Şubesi tarafından tarihi Misi Köy’deki ‘Misi Etnografya Müzesi’nde ramazan ayı nedeniyle başlatılan ve haftanın üç gecesi gerçekleştirilen kukla ve gölge oyunları büyük bir ilgi topluyor. 
Yarın gece de saat 21.45’te Şeyh Küsteri Karagöz Gölge Oyunu Topluluğu’ndan Seçkin Güneş’in bir gösterisi var.
UNİMA Bursa Şube yöneticileri Şinasi Çelikkol ve Ufuk Durmaz’ın geleneksel hale getirdikleri gösteriler takdirle karşılanıyor.. 

Cumartesi neşesi


VASİYET: “Yolculuktan dönen İdris, kahvede oturanlara sordu :
‘Yahu pizum Temel nasil öldi?’
‘Kalpten cittu’ dediler.
‘Vasiyetu filan var miydu?’
‘Var idu. “Beni denize gömün” demiş idu.’
‘Cömdünüz mü?’
‘Cömdük amma, mezarinu kazarken çok kayip verduk.’

Güzel sözler


* “Kitapsız yaşamak; kör, sağır, dilsiz yaşamaktır.” 
* “Kitap aklın ilacıdır.” 
* “Kitaplar da dostlar gibi iyi seçilmelidir.” 
* “Hiçbir gemi bizi kitaplar kadar uzaklara götüremez. 
* “Bir vücut için egzersiz ne ise, zihin için de okumak odur.” 

Yeni çıkan bir kitap


BAŞTANKARA:- ‘Bazen Hayat’ isimli öyküleriyle ‘Sait Faik Hikaye Armağanı’na değer görülen başarılı yazar Sine Ergün şimdi de ‘Baştankara’ isimli yeni bir kitap yayınladı..
Yeni kitabında 23 kısa öyküsünü bir araya getiren Ergün bu öyküleriyle yaşama ve yaşadığı kent ve çevreye farklı bir açıdan bakıyor.
‘Baştankara’ Can Yayınları tarafından okuyucuyla buluşuyor. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.