Hava Durumu

'İpek Anne' ile oğlunun koza ve ipekçilik aşkı!..

Yazının Giriş Tarihi: 30.09.2018 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.09.2018 07:48

Mutlu pazarlar sevgili okurlar; Bursa'nın dünyaca ün kazanan koza ve ipekçiliğine gönül verip çevresinde 'İpek Anne' olarak tanınan Yüksel Ünal ve oğlu Mehmet Ünal'ı pazar yazımızda bugün vitrinliyorum..
Koza ve ipekçiliğin odak noktası tarihi Kozahan ile adeta dirsek teması yapan Orhangazi Parkı'ndaki havuzun çevresinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki AB Bilgi Merkezi çok anlamlı, görkemli ve renkli bir etkinlik düzenledi.
'Kozadan İpeğe Bursa Kozahan'dan Avrupa'ya' etkinliğinde 'Avrupa Birliği Kültürel Miras Yılı' ipeğin kozadan ürüne dönüşüm sürecine ilişkin kapsamlı bilgiler verildi ve konuklar sunulan aşureyle de ağızlarını tatlandırdı.
Şimdi gelelim İpek Anne ve oğlu Mehmet Bey'e:

1936'da Emirsultan'da doğan 'İpek Anne' Yüksel Hanım aynı semtten İpekçi Mustafa Ünal'la 1954'te evlenmiş. Eşinin vefat ettiği 1985'e kadar ipek işinin her aşamasında birlikte ter dökmüşler. Ünallar'ın Karamazak semtindeki ipek fabrikası 1948'de faaliyete geçmiş.
Sonraki yıllar koza ve ipekçilik serüveni içindeki ana-oğuldan Mehmet Ünal dede mesleğinin daha da gelişmesi için Büyükşehir Bld. katkılarıyla açılan Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi Üretim Sorumlusu olarak çalışmalarını sürdürmüş.
Bursa'da bir dönem gerileyip üzücü bir çizgiye gelen koza ve ipekçiliğin tekrar dünyada önemli bir üretim merkezi olmasını isteyen Yüksel Hanım, 2013'te 'Bursa İpek Yılı' ilan edilmesiyle bunu geliştirmek için ipek sevdalısı birkaç arkadaşıyla Bursa İpekçiliğini Geliştirme Derneği BİG-DER'i kurmuş.


AB Türkiye Delegasyonu finansal desteği ve Büyükşehir Bld. Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi, Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği ve Bursa İpekçiliğini Geliştirme Derneği (BİGDER) işbirliğiyle yapılan etkinliğin açılışında BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak ile İpek Anne Yüksel Hanım da bu kentte ipekçiliğin önemini üzerine konuşmalar yaptılar..
Oğul Mehmet Ünal da kozanın kaynatılıp ipek çekimiyle ilgili bir tanıtım yaptı. Bursa'nın simgesi koza ve ipekçiliğe böylesine gönül veren İpek Anne Yüksel Hanım ve oğlu Mehmet Ünal'la BTSO AB Bilgi Merkezi yöneticilerine ipek kadar saf, temiz ve kentimize yarar sağlayacak daha nice güzel ve başarılı çalışmalar dilerim.

Tatlı yiyelim tatlı konuşalım

"Nilüfer'de bugünlerde 'tatlı yiyelim, tatlı konuşalım' etkinliği var. İlçe Bld. bu yıl da muharrem ayında aşure ikramlarını başlattı.
Bld. Bşk. Mustafa Bozbey bembeyaz aşçı başlığı ve giysileri içinde ilk aşure ikramını geçenlerde İhsaniye Mahallesi'nde yaptı.
Ay boyunca Nilüfer Bld. Sosyal Destek Hizmetleri Müd.'nce İhsaniye, Altınşehir, Ataevler, Çamlıca, Üçevler mahalleleri başta olmak üzere birçok bölgede 30 bin kişiye aşure dağıtımı yapılacak.
Nilüfer Bld.'nin ilk aşure ikramı İhsaniye Mahallesi'nde kapalı pazar alanında gerçekleşti.
3 bin kişilik aşure dağıtımına, Bşk. Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Yalçın Işıkyıldız, Nilüfer Belediye Meclisi üyeleri ve İhsaniye Mahalle Muhtarı Selami Cengiz de katıldı.
Aşure kazanının başına geçen Başkan Bozbey ve Milletvekili Erkan Aydın, halka kendi elleriyle ikramda bulundular.
Aşurelerini Başkan Bozbey'in elinden alan vatandaşlar da ikramdan dolayı teşekkür ettiler.
Bozbey daha sonra pazar alanını gezip esnafa hayırlı işler diledi.
Afiyet olsun..

Güzel sözler

"İnsan paranın sahtesini yapar, para da insanın." - Benjamin FRANKLİN
"Hayatta daima gerçekleri savun! Takdir eden olmasa bile, vicdanına hesap vermekten kurtulursun." - Che GUEVAREA
"Hayattaki en büyük zafer hiçbir zaman düşmemekte değil, her düştüğünde ayağa kalkmakta yatar." - Nelson MANDELA
"Her insan, yapmadığı tüm iyiliklerden suçludur." - VOLTAİRE
(Derleyen Ziya SAVAŞ'a teşekkürler)

Pazar neşesi

MOTOSİKLET:- "Karadeniz kıyılarında dolaşan Temel feci bir motosiklet kazasına karışır.
Olayda kırıklar ve kan revan içindedir..Hastaneye kaldırılır. Tedavi eden doktor. Temel'i tanır ve sorar:
'Ne oldu sana Temel, nedir bu halin?. Böyle bir kazadan kurtulman inan büyük şans' der.
Temel gözlerini zorlukla aralayıp inleyerek cevap verir:
"Yolun karşısından iki motosiklet geleydu. Ben de aralarından geçeyum dedim. Ama onlar motosiklet değil de, arabaymış!.."
(Teşekkürler H.B)

Yeni çıkan bir kitap

'BİLİMCİ BEBEKLER':- Dünyanın en iyi yazar ve çizerlerinin çalışmalarını çocuklarla paylaşarak, onların hayal gücünü beslemeyi hedefleyen Pena Yayınları, yeni çıkan 'Bilimci Bebekler' serisinin iki yeni eseri 'Merhaba Minik Kuş' ve 'Merhaba Güneş' kitaplarıyla çocukların okul öncesi eğitimlerinde bilimi eğlenerek öğrenmelerini amaçlıyor.
Çocukların ilgisini çeken faydalı eserler anne ve babalara öneriliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.