Hava Durumu

İznik'te 2. antik Aspendos

Yazının Giriş Tarihi: 10.09.2017 09:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.09.2017 09:32

Değerli okurlarım, mutlu bir hafta sonu tatili dilerken sevindirici bir haberi paylaşmak istiyorum.
Antalya'da bulunan ve dünyanın dört bir tarafından gelen sanatçıların sahne aldıkları, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan dünyaca ünlü tarihi mirasımız Aspendos Tiyatrosu'nun bir benzeri de İznik'te ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.
Tarihi eserlerle dolu İznik'e farklı bir boyut kazandıracak olan artik tiyatro Büyükşehir Bld.mizin devreye girmesiyle şimdilerde özgün kimliğine kavuşma aşamasında.

Büyükşehir Bld. Bşk. Recep Altepe, sur imalatlarında kullanılmak üzere tiyatrodan geçmiş yıllarda sökülen taşların aynı ocaklardan alınıp, orijinal ölçülerinde kesilerek yerine konacağını belirtiyor ve '2 bin yıl öncesinin ambiyansını oluşturmayı amaçlıyoruz' diyor.
Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesiyle tarihi ve kültürel miras çalışmalarında rotayı İznik'e çeviren ve göl içindeki batık bazilikanın sualtı müzesine dönüştürülmesi, çini fırınları, Abdulvahap Tepesi, hanlar ve medreselerle, surların gün yüzüne çıkarılması gibi birçok projenin startını veren Büyükşehir Bld. yoğun çalışmanın meyvelerini toplamaya başlarken geçmişte yapılan çalışmalar da şöyle:
1964-1980 arasında İstanbul Üniversitesi'nce, 1980-2006 arasında da Arkeolog Bedri Yalman'ca Roma Tiyatrosu'nda belirli dönemlerde yapılan kazının hız kazanması için iki yıl önce Büyükşehir Bld. devreye girmişti. Kesintisiz devam eden kazı ve alan düzenleme çalışmalarıyla antik tiyatro artık ete kemiğe bürünmeye başladı.


ÖNEMLİ MESAFE:
Kazıları yürüten Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç, kazılar için Bşk. Altepe'ye bilgiler verirken İznik'in Bursa'dan da önce başkent olan Selçuklu, Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerinin tüm izlerini bünyesinde barındıran önemli bir merkez olduğunu söyledi.
Altepe, tüm medeniyetlere ait izleri gün yüzüne çıkarmayı amaçladıklarını ve iki bin yıllık geçmişi olan Roma Tiyatrosu'nun düz arazide kurulan özel bir proje olduğunu belirtirken, Aspendos gibi bir iki yerde benzerinin bulunduğunu vurgularken "Buradaki kazılarda belediyemizin de katkılarıyla artık gece gündüz faaliyet sürüyor. Tarihi eseri bir an önce ayağa kaldırmak ve tamamlanan bölümlerde kültürel-sanatsal faaliyetler yapmak istiyoruz. Tiyatronun mevcut dokusu bozulmuş, buradan sökülen taşlar, sur imalatında kullanılmış. Şimdi aynı ocaklardan, aynı taşlar bulunup orijinal ölçülerinde kesilerek, milimetresine kadar uygun şekilde yerine uygulanacak" diyor
Kazıları yürüten Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç 'bir aksilik olmazsa 3-4 yıl içinde bu çalışmalar tamamlanacak' müjdesini veriyor.

•Nilüfer'de iki komedi

Bursalı sanatseverler bu sezon da tiyatroya doyacak.
Ekim ayında perde açacak olan Nilüfer Bld. Kent Tiyatrosu, iki komedi ile alkış toplamaya devam edecek
Carlo Goldoni'nin yazdığı "İki Efendinin Uşağı" nı Levent Suner yönetiyor. Ve provaları büyük bir hızla sürüyor. Prömiyer 5 Ekim'de Nâzım Hikmet Kültürevi'nde..


Yeni sezonun diğer oyunu da Firuze Engin'in yazdığı "Cambazın Cenazesi" olacak..
Nilüfer Bld. Kent Tiyatrosu bu yıl yenilik yaparak oyunlarını çarşamba günleri de dönüşümlü olarak Sanat Mahal ve Nâzım Hikmet Kültürevi'nde seyirci ile buluşturacak. "İki Efendinin Uşağı" ve "Cambazın Cenazesi", sezon süresince her hafta çarşamba, cuma saat 20'de, cumartesi de saat 15 ve 20'de Nâzım Hikmet Kültürevi'nde oynanacak.
Geçen sezon başlatılan "Askıda Bilet" uygulaması bu yıl da devam ediyor. 15-25 yaş arası ve 65 yaş üzeri tiyatroseverler oyunları matinelerde ücretsiz olarak izleyebilecek.

•Bağ bozumu için şenlik

"Mudanya Bld.'nin geleneksel hale getirdiği 'Mürsel Kara İncir Şenliği' nden sonra bugün de 'Çağrışan Bağ Bozumu Şenliği' var.
Özellikle Arap ülkelerinden kral sofraları için talep gören ve soğuk hava sistemli TIR'larla ihraç edilen üzümler sadece Çağrışan'da yetiştiriliyor.
Çok iri, kokulu kara üzümlerin tanıtımı için düzenlenen şenlikte en kaliteli üzüm yarışması, ödül töreni ve saat 20'de de Sabahat Akkiraz'ın konseri var.
Bu tatil gününde yolunuz Mudanya taraflarına düşerse Çağrışan'a uğrayıp bu ünlü üzümü tatmanızı öneriyorum.

•Pazar neşesi

SİGARA:- Çok kibar bir adam görevi gereği gittiği Anadolu'nun ücra bir köşesinde sigara almak için bakkala girer ve "lütfen bir .... sigarası alabilir miyim?" der.
Bakkal, adama bir süre bakar ve sonra sorar?:
"Parasiylan mı alacahsen yoksa bedava mı istiisan?.."
Adam önce şaşırır sonra "olur mu öyle şey lütfen, tabii ki parasını hemen ödeyeceğim" diye yanıt verince bu kez bakkal:
"Eylese neden yalvariisen" diyerek adama istediği sigara paketini uzatır ve parasını alıp kasaya atar.."

(Teşekkürler Feridun D.)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.