Hava Durumu

Kestane kebap, yemesi sevap

Yazının Giriş Tarihi: 03.12.2017 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.12.2017 07:56

Mutlu pazarlar..
Tarih ve turizm kenti Bursa'nın simgeleri bir zamanlar ipek, şeftali, kestane ile kaplıcalarımızdı.. Uludağ da unutulmazımız tabii.
Kış mevsimin geceleri soba üzerinde pişirilip kebap yapılan sıcacık kestanelerin tadı unutulmaz. Çünkü vazgeçilmez yiyeceklerin başında gelir kestane.. Çarşılarda, pazarlarda da tezgahlarda yerini alır.
Ama günümüzde kestane artık eskisi gibi yetişmiyor derecesinde azaldı Bursa'da. Kestanenin büyük bir bölümünün Isparta çevresinden getirildiği söyleniyor.
Bursa'nın dağ yamaçlarındaki kestane ağaçları maalesef yok oldu gitti. Şu anda yaşam mücadelesi veren kestane ağaçlarından çoğunda da 'mürekkep hastalığı' var.
Kestane, vitamin, mineral ve lif bakımından oldukça zengin bir meyve.


Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir "kestane kan basıncı ve kolesterolü dengeler, bağışıklığı güçlendirir, kalbi korur, stresin zararlı etkilerini azaltır ve kas yorgunluğunu önler' diyor.
Kestane diğer yemişlerden daha az kaloriye de sahipmiş. Uzman Özdemir özetle: 'Kestanenin 100 gramında 170 kalori var. Yani 3 orta boy kestane 1 dilim ekmek ile eşdeğer" diye ekliyor. Ayrıca 'kolesterolü dengeleyip kalp hastalıkları riskini azaltan kestane gribe karşı da koruyucu" diyor..
Internetlerin, mail'ler olmadığı yıllarda dostlara gönderilen mektupların altına da 'Kestane kebap, acele cevap' diye yazılır ve 'yemesi sevap' diye de eklenip nokta konulurdu.
Soğuk kış gecelerinde mis gibi kestane kebaplı muhabbetleriniz bol olsun sevgili okurlarım.

Eyvah kaynanam geliyor

Yıldırım ilçemizde ilginç etkinliklerin arkası kesilmiyor.
İşte bunlardan biri de 'Eyvah, Kaynanam Geliyor' semineri büyük ilgi görüyor. Gelin adayları, gelinler, kayınvalideler katılıyor bu çalışmaya.
Belediye ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından gelin kaynana ilişkilerini saygı, sevgi ve hoşgörüye dayalı biçimde şekillendirmek için "Eyvah Kaynanam Geliyor" seminerinde toplumun en küçük yapı taşı aileyi ayakta tutmak, sağlıklı toplum inşa etmek ve aile içi iletişime katkı sağlamak için ilginç bilgiler var.


Gelin kaynana ilişkilerini üstü kapalı konuşulmaktan çıkarıp aile bağlarına zarar vermeden problemlere çözüm üretmenin yolu bu seminerlerden geçiyor. Sevgi ve hoşgörü çerçevesinde hem gelin hem de kaynanaların kendilerini değerlendirip, muhakeme yapabilecek duruma gelmesiyle birlikte bütün olumsuzlukların ve yanlış anlaşılmaların önüne geçilerek sağlıklı bir aile yapısı ve toplum oluşacak bu etkinliklerle.

Yeni çıkan bir kitap

'FARFARA': Hayvanseverler için ilginç bir kitap. Sezgin Kaymaz'ın 17 yıl önce yayınladığı 'Lucky'nin devamı niteliğindeki kitabı Farfara, Lucky'nin yavrularını anlatan ilginç bir eser..
Kitapta; Buse, Kemalettin, Elvan Abla ve Tahsin Baydur karaterleri de yeni öykülerde akıcı bir dille okura sunuluyor.

Özlü sözler

"Zeka, ahlaki bir kategoridir." - Thodor Adorno
"Akıl dilde yaşar." - Emmanuel Levinas
"Küçük meselelerde aklına güven, büyüklerde de kalbine." - Sigmund Freud
"Düşünmeden öğrenen kaybolur; öğrenemeden düşünen tehlikededir."- Konfüçyüs
"Kelimeler değil, onları konuşan ağızlar önemlidir." - Baroclo
Derleyen Suat KULALI'ya teşekkürler

Pazar Neşesi

SAÇLAR : Çocuğu çok yaramaz olan baba sonunda dayanamadı ve onu karşısına alıp:
"Bak oğlum, çok yaramazlık yapıyorsun. Benim saçlarım üzüntüden bembeyaz oldu.." diye uyarıda bulundu.
Oğlu hemen yanıt verdi:
"Babacığım sen daha çok yaramazlık yapmışsın galiba. Çünkü dedemin de babaannemin de saçları bembeyaz olmuş!."
Teşekkürler Seçkin ERTAN

Sanat Güneşimiz Zeki Müren için

Sosyal sorumluluk projelerinin yanı sıra kültür- sanat alanında çalışmalara destek veren Limak Vakfı kurduğu 'Limak Filarmoni Orkestrası' sanatçılarıyla büyük ilgi toplayan Zeki Müren konserleriyla sanat çevrelerinde tüm dikkatleri üzerine topladı..


UEDAŞ'ın bağlı bulunduğu Limak, bu bağlamda 6 Aralık gecesi Bursalı sanatçı Zeki Müren'in doğduğu yer ve günde onun eserleriyle oluşan bir konseri sanatseverlere sunacak.
Dünyanın en önemli tenorları arasında gösterilen Murat Karahan'ın solistliği ve şef Rengin Gökmen'in sanat yönetmenliğindeki orkestra, çarşamba gecesi Bursa'da başlayacak Türkiye turnesi kapsamında, sırasıyla İzmir, Antalya, Mersin, Gaziantep, Diyarbakır, Eskişehir ve Trabzon'da da sahne alacak.
Konser, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (Merinos) saat 20.00'de başlayacak.
Konser biletleri Biletix ve konser salonu girişinden temin edilebilecek..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.