Hava Durumu

Kılıç kalkan sesleri ve dünya şampiyonları

Yazının Giriş Tarihi: 25.02.2018 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.02.2018 07:48

Mutlu tatiller değerli okurlarım;
Rahmetli Mustafa Tahkatıran'ın 1956'da kurduğu ve ülkeler arası folklor yarışmalarında iki kez 'Dünya Şampiyonu' olan Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan ekibinin başarıları unutulamaz.
Fransa'nın Nice kenti ile İngiltere'deki yarışmalarda iki kez Dünya Şampiyonu olan ve Bursa'nın simgelerinden kılıç kalkan oyunu şimdi her hafta cumartesi günleri Bursa Bıçak Müzesi bahçesinde sergilenecek.
Hafta sonlarında ziyaretçilerini, Tahtakıran Kılıç-Kalkan ekibinin gösterilerinde kılıç kalkan sesleriyle karşılayacak olan müze, Büyükşehir Bld.'nin, Bursa bıçağını yaşatmak ve gelecek kuşaklara tanıtmak hedefiyle kente kazandırılmıştı.
Renkli kostümleri ve ahenkli ritimlerinin yanında 700 yılık tarihiyle Bursa'nın en canlı değerlerinden biri olan kılıç kalkan folklor oyunu, kentin sanatsal değeri Bursa bıçağı ile müze bahçesinde buluşacak.
Osmanlı mirası bıçakçılığın tarihi serüveninin anlatıldığı 'Bursa Bıçak Müzesi'nde, Mustafa Tahtakıran'dan sonra oğulları Özcan, Ercan ve Nurcan Tahtakıran'la pek çok Bursalı gencin de görev aldığı ekibin 100. yılını kutlayan Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan Halk Oyunları Derneği ekibinin özel gösterileri saat 15'te gerçekleştirilecek.
Bursa'da son yıllardaki festivallerde de pek göremediğimiz Bursa'nın simgesi kılıç kalkan oyunlarının tekrar gündeme getirilmesi gerçekten çok yerinde.
İlgilileri kutlarım.

Işıklar içinde ol Aysel Gürel

Türk müzik tarihinin en önemli söz yazarlarından biri, Türkolog ve tiyatro oyuncusu Aysel Gürel, vefatının 10. yılında unutulmadı.
Ünlü söz yazarını anma töreninde sinema oyuncusu olan kızı Müjde Ar ve eşi Ercan Karakaş ile küçük kızı Mehtap Ar, torunu Söz ve Ünal Uzun gibi yakın dostları ve sevenleri bir araya geldi.
Anma töreninde Gürel'in sevenlerine ölümünün 10. yılı nedeniyle hazırlanan bir kitap hediye edildi. "Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam" isimli kitap, Aysel Gürel'in 60 yıl boyunca biriktirdiği ve ölümünün ardından kızları Müjde ve Mehtap tarafından özenle sandıklarda saklanan el yazması 144 şiir, söz, mektup ve çalışma notlarından oluşuyor.
Gürel'in unutulmaz şarkıları arasında dillerden düşmeyen Firuze, Ünzile, Yalnızca Sitem, 1945, Sultan Süleyman, Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam, Değer mi?, Sır, Yolun Başı, Sarıl Bana, Ateşle Barut, Zor Kadın, Aşk, Yanarım, Vur Yüreğim, Abone, Zorba Aşk, Dönmeyeceğm, Ayrıldık İşte, Son Dua, Gençlik Başımda Duman (Ateş Böceğim), Bilmem Hatırladın mı?, Deli Balım, Yörük Yaylası, Arabesk gibi eserler bulunuyor.

Ege'den esintiler

Bursa Muğla ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Nilüfer Bld. işbirliğiyle ve eğitim yararına düzenlediği gecede Nilüfer Kadın Korosu Derneği, Ege rüzgarları estirdi.
Şef Dr. Aysel Gürel ve yönettiği koronun konserinde Muğla türküleri ağırlıktaydı. Fatma Sevik, Fulya Pekman, Nurcan Kavcıoğlu, Rabia Yılmaz, Tülay Yıldırım, Yasemin Yaman, Berrin Sayın, Songül Akar, Gizem Özhan'ın yorumları çok beğenildi. Ayrıca Kerimoğlu Zeybeği'ni sergileyen Seçkin Efe ile "Muğlalı Kadın" tiplemesini canlandıran Rukiye Atasoy'a alkış yağdı. Koristlerin halkoyunları ekibi de "Eklemedir Koca Konak" türküsüne eşlik ettiler.Güzel ve unutumaz bir geceydi. Gürel ve ekibine tebrikler.

Yeni çıkan bir kitap

'YÜZYILIN KİTABI-YÜZYILIN LİDERİ':- Ünlü tarihçi ve yazar Sinan Meydan, Inkılap Kitabevi tarafından yayınlanan son eserinde Lozan Antlaşması'nın önemini anlatan detaylı açıklamalar yapıyor.
Ayrıca Atatürk'ün önemini kavramak için sadece Atatürk'ü tanımanın yetmediğini vurgulayan yazar Meydan, 'Yüzyılın Kitabı-Yüzyılın Lideri' isimli eserinde Atatürk'ten önceki ve sonraki asker-sivil liderleri de tanımanın gerektiğini vurguluyor.

Biraz da gülelim

UÇAK YOLCULARI:- "Temel ve arkadaşı Dursun İstanbul'a gitmek için uçak yolculuğu yapmak istemişler. Heyecanla uçağa binmişler. Ancak yolda uçağın bir motoru bozulmuş. Uçağın kaptanı anons etmiş ve 'sayın yolcular tek motorla gitmek zorundayız' demiş..
Fakat bir süre sonra ikinci motor da bozulunca kaptan bunu yine anons edince Temel Dursun'a 'ula Dursun desene biz geceyi burada geçireceğiz galiba!' demiş.
(Teşekkürler Ekmel GÜREL)

Özlü sözler

"Her zaman doğruyu söyle ama her zaman her doğruyu değil." - Mevlana
"Aklın varsa bir başka akılla dost ol ve işlerini danışarak yap." - Mevlana
"Göz iki, kulak iki, ağzımız ise tektir. Çok görüp, çok dinleyip, az konuşmak gerekir." - Mevlana
"İnsanları tanımak için tüm gücünüzü verin ama tüm sevginizi vermeyin. Çünkü onları tanıdıkça verdiğiniz sevgiye acıyacaksınız!" - Mevlana
"Bencillik göze takılmış ayna gibidir. O gözler nereye bakarsa baksın kendinden başka birini göremez." - Mevlana (Derleyen Şefik YILMAZ'a teşekkürler)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.