Hava Durumu

Komşu dikkat, lütfen gürültü yapmayın!..

Yazının Giriş Tarihi: 14.12.2017 07:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.12.2017 07:20

Duyarlı bir okurum gittikçe kalabalıklaşan ve beton yığını olan kentlerde hepimizin kâbusu 'komşu gürültüsü' konulu bir yazı göndermiş. Gerekli derslerin alınması için yayınlıyorum:


"Şehrin batıya büyümesi, kentsel dönüşüm sonrası Nilüfer'in çöküntü alanına dönmesi, trafik ve ulaşım sorunları vb. konulardaki tartışmaları çözüm bulunması umuduyla yaşıyoruz.
Apartman yaşamındaki ufak bir ses izolasyonu problemiyle çok kişi apartman yaşamından rahatsız.
Otomotiv sektöründeki yüksek kalite standartlarına göre araç üretiminde sac bileşimlerine su, gaz ve toz yalıtımı için özel macun uygulanır. Araç tabanını ses ve taş çarpmalarından izole edip korumak için özel PVC malzemesi ve araç içinde özellikle ön göğüs denilen bölgeye motor sesinin gelmesini önlemek için kalın izolasyon malzemesi kullanılır. Aksi halde o aracı kullanmak eziyettir. Araç su, koku ve gürültü alıp kullanılmaz hale gelir.
Bugün çok lüks sınıftaki apartmanda komşularınız fısıldasa, eşiyle mahrem anlar yaşasa sanki iki kat arasında hiçbir şey yokmuş gibi aynen işitiliyor. Geceleri adeta hep birlikte yatıyor hep birlikte kalkılıyor. TV programları sanki hep birlikte sinemada gibi izleniyor ve daha nice sorunlar, dikkatsizlik, umursamazlık ve bu ses izolasyonundaki problemler nedeniyle yaşanıyor.
Çevremde kimle konuşsam bu problem hemen herkeste var. Çözümde çok kişi en üst kata taşınma isteğinde ama alttan gelen sesleri kesemiyorlar, onlar da rahatsız.
Birçok aile komşusuyla benzer ses izolasyonu problemleriyle ya kavgalı ya mahkemelik. Tencere tava bile alsak kullanma kılavuzu, içinde kalite belgesi oluyor. Bir ömür çalışıp yıllarca borçlanarak ev sahibi olunuyor ama o ev birçok kişi için huzur vermiyor. Tapu dışında hiçbir belge de genelde yok. Bir arkadaşım görev nedeniyle Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitmişti. Ona apartmanlarında ses izolasyonu problemi olup olmadığını sordum. 'Yan komşuyu testereyle kesseler sesini duyamazsınız. Burada binalar Amerikan standartlarına göre yapılıyor ve hiç ses duyulmuyor" dedi.
Çok apartmanlarda ise 2 kat alttan çocuk ağlaması, 2 kat yukarıdan karı-koca kavga sesi geliyor. Binalar genelde çok katlı olduğundan ve tek katlı binaların fiyatları arsa paylarıyla çok yüksek olduğundan mecburen apartman yaşamındaki bu rezalete dayanmak zorunda kalınıyor.
Keşke, apartmanlarda da otolar gibi yüksek kalite ses izolasyon metotları uygulansa ve ev tesliminde ses vb. testler yapılarak ev sahibine evler belli standart ve dokümanlarla teslim edilse.
Bu konuda düzenlemeler yapılması için elimizden Bimer'den Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan istek yapmaktan ve İnşaat Mühendisleri Odası vb.kurumların bu soruna günün birinde sahip çıkmasına dua etmekten başka bir şey gelmiyor.
Geçen ramazanda teravih namazında bir cami imamımız ramazanda görevli olarak İsviçre'de bulunduğunu, orada pazar günleri akşam kendi evinin balkonuna çıkıp sohbet edilemediğini (nedeni pazartesi günü diğer insanlar işe gidecekleri için rahatsız olabilirlermiş) akşam konuk oldukları evde parmak ucunda yürüdüklerini (sebebi alt komşu rahatsız olursa çok ağır yaptırımları varmış) daha nice ağır ve işleyen kurallarla mahremiyet ve huzurun güvence altına alındığını, aslında bunun çok daha gelişmiş komşuluk haklarının İslam'da olduğunu, komşunun komşuya rahatsızlık veremeyeceğini belirtti.
İsviçre benzeri ülkelerde uygulanan kurallar da maalesef ülkemizde geçerli değil. Benim bu konudaki bazı tespitlerim de şöyle.
1. Şehrin batıya büyümesinde müstakil evleri özendirecek ve zorunlu tutacak imar planlarının uygulanması (Büyükşehir ve Nilüfer Bld. gibi kurumlara önemli sorumluluk düşüyor)
2. Daire dış kapı ve iç kapıların sert şekilde çarpılarak kapatılması yerine WD40 gibi yağlayıcı spreyler ile kilit ve dil bölgeleri yağlanarak kapıların kapı kollarına hafifçe bastırarak açılıp kapatılması
3. TV ve home sinema sistemlerinin yüksek seste kullanılmaması
4. Parkeler genelde mercek gibi sesi patlatarak aşağıya geçirdiği için kalın izolasyon hasırlarının parke altına konulması
5. Halıların çocuk oyun alanı ve daire genelinde ses izolasyonu için kullanılması
6. Geceleri çamaşır makinesi çalıştırılmaması
7. Evde yaşayan evcil hayvanların bilya vb.ses çıkaran oyuncakları evin içinde boydan boya yuvarlamalarına mani olmaları
8. Dolap raflarının sert kapanmasını önleyip gümleme sesini kesmek için plastik stoperler konulması
9. Sandalyelerin ayak altlarına keçeler konulması
10. Takunya benzeri ses çıkaran terlikler yerine lastik tabanlı terliklerle ev içinde yürünmesi
11. Gece yarısı elektrikli süpürge ve kovalarla eşyalar çekiştirilip temizlik yapılmaması
12. Traktör sesli süpürgelerle haftanın 7 günü ve her gün 2-3 saat ev süpürerek komşuya eziyet etmek yerine az sesli süpürge ile kısa sürelerde komşuya zulmetmeden temizlik yapılması
Özetle, birçok önlemle de sorunun yaşanmasına İsviçre gibi ülkelerde olduğu gibi bizde de duyarlılıkla mani olunması 'bu daire benim istediğimi yaparım'dan vazgeçilmesi ve daire zemininin alt kat komşumuzun tavanı olduğundan ortak kullanım alanı olduğu bilinciyle yaşanması modern bir şehirleşme için gereğinin yapılmasını ümit eder, ev sahiplerinin de bunun farkında olmasını kul ve komşu hakkına girmeyecek şekilde önlem almalarını diliyoruz." Adının açıklanmasını istemeyen bir okur

Başkandan 'çok güzel hareketler bunlar!..'
"Karacabey'de çok ilginç etkinlikler var.
Belediye Bşk. Ali Özkan 'Halil İbrahim Sofrası' adını verdiği ve semt semt dolaşıp ilçe sakinleriyle sabah kahvaltılarında dert dinleme yanında küçük öğrencilere de kitap okumayı sevdirmek için 'Başkanımla Kitap Okuyorum' projesiyle dikkati çekiyor.


Bld. Bşk. Ali Özkan, projeyi yedi haftadır devam ettiriyor. Özel Tan Okulu öğrencileri de geçenlerde başkanla birlikte kitap okudular.
Her hafta salı günleri öğrencilerle makam odasında gerçekleşen görüşmelerde öğrencilerin belediye ve Karacabey hakkındaki görüş, öneri ve şikayetlerini de dinliyor.
Kitap okuma etkinliği sonrası, çocuklarla neşeli bir ortamdaki kahvaltıyla da ev sahipliği yapan Özkan, böylece öğrencilerin keyifle kitap okuma alışkanlığı edinmelerine katkı sağlıyor."
Evet, 'çok güzel hareketler bunlar..'
Alo,burası Büyükşehir

ÇITKIRILDIM:- "7.12. 2017 tarihli köşenizdeki 'Çıtkırıldım' şeklinde altyapı' başlıklı okur yakınması ilgili birimimizce incelenmiştir.
Yakınmada belirtilen Nilüfer, Konak Mah. Eğitimciler Cad. ile 1. Akçay Sokak kesişimindeki yağmur suyu ızgarası BUSKİ Genel Müd. Bakım Onarım ekiplerince asfalt kotuna getirilmiştir.
Söz konusu diğer adres; Eğitimciler Cad. Opet akaryakıt istasyonu önündeki baca kapağı ise Türk Telekom'a aittir.
Bilgilerinize sunarız."
Büyükşehir Bld.Basın Halkla İlşk. Şb. Müd.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.