Hava Durumu

Koronavirüs üzerine bir okurumun düşünceleri

Yazının Giriş Tarihi: 19.04.2020 08:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.04.2020 08:58

Değerli okurlarım;

Çin'de ortaya çıkan ve kısa süre içinde dünyayı etkisi altına alan koronavirüsü salgını 7'den 70'e tüm kesimde etkili oldu. 65 yaş üstü ve 20 yaş altındakiler için sokağa çıkma yasağı getirilirken, bu durumdan öğrenciler de etkilendi.

Milyonlarca öğrenci evlerinde uzaktan eğitimle yaklaşık 1 aydır günlerini bu şekilde geçiriyorlar. Minik bir okurum Bursa Kültür Okulları 8. sınıf öğrencisi Mihrican Kayra Özgün, evde kaldığı süre içinde bir yazı kaleme almış.

Koronavirüs günlerinde düşücülerini dile getirdiği satırları sizinle paylaşmak istiyorum. Ben açıkcası çok beğendim.

VİRÜS VE KORONA TİPİ VİRÜSLER

Bildiğiniz gibi bu aralar dünya ve Türkiye koronavirüs ile savaşıyor. Bu savaşı anlamak için önce virüsün ne olduğunu analamalıyız. Daha sonra ayrıntıya girerek korona tipi virüsleri açıklayacağız.

Öncelikle virüsler daha canlılığı bile tartışma konusu olan bir yapıdır. Virüslerin yapısı oldukça basittir. Protein kaplı bir bölgenin içindeki genetik materyelden oluşur. Bu genetik materyelin amacı üremektir. Sizi hasta etmek ve hatta öldürmek gibi bir planları yoktur. Virüsler vücudunuza girdikten sonra ilk olarak hücrelere girerler. Bundan sonra çekirdeğe girerler ve genetik materyelini kullanarak hücre içinde üremeye başlarlar. Ve işte olaylar başlar. Virüs hücre patlatıncaya kadar hücreye kendi kopyalarını yaptırır. Ve hücre patlayınca iş işten geçmiştir. Artık virüsler vücudunuzdaki diğer hücrelere giderler ve onları işlerinden alıkoyarak kendi kopyalarını ürettirir. Ve sizi hasta eden işte budur. Yani onların üremesinin yan etkisidir. Şimdi virüslerin bir alt türü olan koronavirüslere geçelim.

Öncelikle koronavirüs yeni çıkan bir virüs değildir.(Covid-19 hastalığına sebep olanı demiyoruz. SARS CoV 2 gerçekten yeni bir virüs.) SARS , MERS de bu tip virüslerdir. Ve üçününde hayvanlardan insanlara geçtiği bilinilmektedir. Çünkü: korona tipi virüsler hayvanlar arasında oldukça yaygındır. Ancak bazen türler arası geçiş yapabilirler. Bunun olması için virüsün mutasyona uğramsı gerekir. Mutasyona uğrayan virüslerin genetik yapısı değişir. Bu da virüslere tedavi bulunmasını zorlaştırır. Ancak virüslerin yapısı ( Özellikle korona tipi virüslerin ) basit olduğu için kolayla mutasyona uğrayabilirler. Bu tür virüsler yani hayvanlardan insanlara geçenler "zonotik" olarak adlandırılır. Şu an gündem olan Corona tipi virüslerin tek RNA zinciri olduğu için çok kolay mutasyona uğrayabilirler. ( RNA bir genetik kod dizisidir ve DNA'ya göre daha basit bir yapısı vardır.) Ve bu da zoonotik olma ihtimallerini arttırır , tedavi bulunmasını zorlaştırır.

Umarız yazımızı yararlı bulmuşsunuzdur. Durumdan korunmaktan ziyade temel yapısı ile ilgili bilgiler verdik. Ama yine de bir korunma tavsiyesi isterseniz , yenmemesi gereken şeylri yemeyin.

Bursa Kültür Okulları 8. sınıf öğrencisi Mihrican Kayra Özgün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.