Hava Durumu

Kuşlar evlerinden memnun mu?

Yazının Giriş Tarihi: 07.08.2016 04:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.08.2016 04:59
Değerli okurlarım, geçenlerde bu köşede Mudanya’da dalga seslerine kuş cıvıltılarının karıştığını, öğrencilerin hazırladığı kuş yuvalarının ilçenin çeşitli yerlerine asıldığını yansıtan fotoğraflı bir yazımız olmuştu.
Aynı konuda farklı bir yazı daha aldım. Hayvanlara ve özellikle kuşlara karşı gösterilen sevgide kusur etmemek için dikkat edilmesi gereken noktalar var.
Malum; son yıllarda kuş evlerinin parlak renkli, gerçek bir ev, karavan ya da yel değirmeni gibi değişik şekillerde dekore edilmesi çok popüler. Yapı marketlerin rafları, rengarenk, çeşit çeşit kuş evleriyle dolu.
Bazen bahçe süsü, bazen gösteriş ve bazen de gerçekten kuşlara yardım için yapılan bu evler ne kadar konforlu? Kuşlar evlerinden memnun mu dersiniz?
Mimar Funda Varlık ve İç Mimar Oya Çavdar, kuşlara iyilik yapmaya çalışan birçok hayvanseverin farkında olmadan onların ölümüne neden olabileceğini söylüyor. Kuş evlerinin de belli bir standardı olduğunu belirten Varlık ve Çavdar, kuşlara huzurlu bir hayat sürebilecekleri yuva yapmanın püf noktalarını şöyle sıralıyor:



* Parlak renkli kuş evleri yırtıcı kuşları davet eder. Çok riskli. Parlak renkli kuş yuvaları sincap ve kediler için de çok belirgin oluyor. Daha göze çarpmayanları tercih edilmeli.
* Standartlara uygun yapılmayan yuvalarda soğuk, yağmur veya aşırı ısınma riskleri var. Seramik yuvalar kötü yalıtımlı olduğundan, metal çatılı yuvalar da sıcağı çok tutar. Her ikisi de güneşli günlerde yavru kuşlar için ölümcül sıcaklıklara ulaşabilir. Metal ve plastik yuvalar ayrıca yavru kuşların nemli kalmasına ve üşümesine neden olabilir.
Serçe, kırlangıç ve sığırcıklar gibi azalan bahçe kuşlarına yardım için yapılan yuvalarda geleneksel yuva şekillerinin korunması gerek. Geleneksel olmayan model ve materyallerden yapılan yuvalar yerine, insanların geleneksel ahşap kuş yuvalarını tercih etmeleri en iyi çözüm yoludur..”
Mimar hanımlara bu uyarıları için teşekkürler. 
Mutlu pazarlar efendim.

Pazar neşesi

YAZILI SINAV:- Temel yazılı sınavında sıfır aldığını duyunca öğretmenine hemen itiraz eder:
“Hocam en azından 10 üzerinden beş almalıydım..’
Öğretmen  çok kızar bu ısrar ve haksız isteğe ‘ne diyorsun oğlum sen. Sadece verdiğim soruları yazmışsın kağıdına. Tek bir kelime yanıt yok’
Temel savunmasını ısrarla sürdürmeye devam eder:
“Hocam siz demiy misiniz soruyu anlamak onu yarı yarıya cevaplamaktır diyen!.”
(Teşekkürler Kerim CAN)

Güzel sözler

* “Hayat yaşadığın kadar güzel, sevdiğin kadar özel..” 
* “Önce hayaller ölür, sonra insan.” 
* “Sen gelmek isteseydin, o sokakların hepsi bana çıkardı.” 
* “Marifet sarılmakta değil, sarılıp bırakmamakta.”
(Teşekkürler Oktay ÇORLU)

Yeni çıkan bir kitap

‘CADIBOSTANI CİNAYETİ’:- İlk romanı ‘Kapalıçarşı Cinayeti’ isimli eseriyle büyük bir beğeni toplayan Esra Türkekul bu kez de ‘Cadıbostanı Cinayeti’ adını verdiği yeni romanıyla polisiye eserler dizisinde tekrar haklı bir üne kavuşuyor..
Esra Türkekul’un yeni romanı Mylos Kitap yayınları arasında kitapçı vitrinlerinde yer alıyor. Polisiye roman seven okurlar için rahat okunan, sürükleyici bir eser.    
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.