Hava Durumu

Mezarlıklarımız kır lokantası değildir!..

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2019 07:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.03.2019 07:24

Bursamız'ın tarihinde ve geleneklerimizde, göreneklerimizde olmayan ve son zamanlarda köylerimize de yayılan çok garip bir uygulama var.
Bu uygulama ile mezarlıklar adeta bir 'kır lokantası'na dönüşüyor.
Şöyle ki; vefat etmiş bir kişinin defnedileceği mezarlığa yakınları veya sevdikleri tarafından kutular dolusu, cantık, pide, ayran getiriliyor.
Bunlar törene katılanlara ikram ediliyor.
Bazen de yemek fabrikalarından getirilen yemek paketleri cemaate dağıtılıyor.
Son yıllarda oluşan bu ikram geleneği kabrin hemen yakınında gerçekleşiyor. Bu sırada da kabirler çiğnenmekte, etrafa atılan boş ayran kutuları, kağıtlar hem mevtaya hem de inanışımıza saygısızlık olurken çevre kirliliği de yaratılmış oluyor..
Oysa bazı belediyelerce yaptırılan, taziye evleri var. Bu tür ikramlar burada gerçekleştirilebilir.
Örneğin Osmangazi Bld.'nin Emek'teki taziye evi gibi..
Vakıfköy Mahallesi'nde de Yıldırım Belediyesi'nin yaptırdığı prefabrik bir taziye evi varmış. Orada bir mevtanın definden sonra dualar okunmuş, lokma, çay, su dağıtılmış.
Benim 60 yıllık mahallem olan ve yakınlarımın da ikamet ettiği Pınarbaşı ve Alacahırka'da kabristanlar var ama buralarda taziye evleri yok. Halbuki yakın çevrede boş alanlar da var. Ama düşünülmüyor. İlgili belediyemizin bu konuda dikkatini çekerim.
Saygılarımla..

Kemal BAŞEREN

VE PERDE AÇILDI FESTİVAL BAŞLADI

7. Nilüfer Tiyatro Festivali, Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu'nun "Beni Bekleme Kaptan" isimli oyunuyla perde açtı. 27 Mart'a kadar sürecek festivalde, tiyatronun ünlü sanatçılarının oyunları sanatseverlerle buluşacak.
Nâzım Hikmet Kültürevi'nde oyun öncesi Nilüfer Bld.Bşk. adayı Turgay Erdem açılış konuşmasında Nilüfer Tiyatro Festivali'nin, kentin sanat hayatının simgesi haline geldiğini ve bu nedenle iki yılda bir yerine, gösterilen ilgi nedeniyle her yıl yapılmasını kararlaştırdıklarını söyledi.

Festival "Beni Bekleme Kaptan" oyununun prömiyeriyle start alırken rejisör Metin Coşkun ve Nilüfer Bld. Kent Tiyatrosu oyuncularının performansı çok beğenildi. Nâzım Hikmet'in hayatını konu alan, memleket hasretiyle yanan şairin hayatından çeşitli kesitlerin sunulduğu oyun sonunda Nilüfer Bld. Bşk. Mustafa Bozbey adına Bld. Bşk. adayı Turgay Erdem sanatçılara çiçek sundu..
Ayrıca Sanat Galerisi'nde "40 Ayna" fotoğraf sergisi de açıldı. 40 tiyatrocunun ayna yansımasını fotoğraflayan Muammer Yanmaz'ın eserleri beğeni topladı.
Festivalde 23 tiyatro ekibi 31 temsil sunacak.

RENGARENK, SEVİMLİ VE MİNİ MİNİ EVLER

Gürsu Belediyesi'nce, sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için kapsamında, ilçe sokaklarına kedi evleri yerleştirildi.
Gürsu Belediyesi öğrencilerle birlikte, "Gürsumuz'u Rengarenk Kedi Evleriyle Süslüyoruz" sloganıyla düzenlediği etkinlikte, öğrencilerin el emekleriyle boyadıkları rengarenk ve sevimli mini mini kedi evleri sokaklara yerleştirildi.
Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, "Doğal ortamlarından uzakta şehir şartlarında yaşam mücadelesi veren sokak hayvanlarının yaşam hakkını korumak ve yaşamlarını devam ettirmelerine yardımcı olmak hepimiz için bir insanlık borcu. Daha önce ilçemizdeki ağaçları gökkuşağı renklerinde evlerle donatarak yaptığımız çalışmayı şimdi kedi evleriyle devam ettiriyoruz. Çocuklara hayvan sevgisi ve sokak hayvanlarına karşı duyarlılık kazandırmak, ilçemizde yaşayan hemşehrilerimize sokak hayvanlarının yaşam haklarına karşı duyarlılık kazandırmak istedik" dedi. Öğrencilerin kendi isimlerinin yazılı olduğu 90 adet kedi evi; Gürsu'nun çeşitli noktalarına, Hayvan Barınağı'na ve Adrenalin Park'a yerleştirildi.

GÜZEL PARKIMIZA YAZIK OLMASIN!..

"Nilüfer ilçesindeki, Çamlıca Parkımız havalarınn ısınması ile birlikte özellikle hafta sonları piknik yapmak için gelenlerle dolup taşıyor.
Fakat parkımıza gelenlerin geriye bıraktıkları çeşitli atıkları, çöpleri ile park alanımız maalesef olumsuz yönde etkilenip üzüntü yaratıyor.
Özellikle oturma bankları ve masaların olduğu noktalardaki çöp bidonları gönderdiiimiz fotoğrafta da görüldüğü gibi maalesef yetmiyor.
Çöpler çevreye dağılıp yığınlar haline geliyor.
Bu nedenle Belediyemizden ricamız; Çamlıca Parkımız'daki çöp bidonlarının sayısının arttırılması. İlave edilecek yeni çöp bidonları ile bu sorun ortadan kalkar inancındayız.. Güzel parkımıza yazık olmasın..
Peşin teşekkürlerimizle saygılarımızı sunarız."
Mualla Y. ve çevre sakinleri

ERKEK LİSELİLER YARIN BULUŞUYOR

Bursa'nın tarihi eğitim kuruluşu Erkek Lisesi'nden Yetişenler Derneği, yeni sezonun ilk geleneksel 'çarşamba toplantısı'nı yarın gece Kültürpark'taki Selçuk Restoran'da gerçekleştirecek.
Tüm eski mezunların davetli olduğu yemekte ayrıca okulun eski mezunlarından olan göz hastalıkları uzmanı Prof.Dr. Yaşar Sait Erda ile, dahiliye uzmanı doktor Cemal Nuri Gürbüz de sağlık sorunları konulu sohbette bulunacaklar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.