Hava Durumu

Mudanya'nın güzellikleri için

Yazının Giriş Tarihi: 13.08.2017 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.08.2017 08:57

Mutlu pazarlar değerli okurlarım..
Köşemizde bazı okurlarımızın örnek olması ıçin yurtdışındaki bazı izlenimlerini ve önerilerini de yayınlıyorum.
Okurum Özgür Özakkuş da yurt dışındaki gezisinde Mudanyamız'ı ilgilendirebilecek gözlemlerini güzel ilçemizin güzellikleri bozulmasın ve artsın diye şöyle yazmış. (Okurum, Brighton'da bir anı fotoğrafında).
***
"Güzelyalı ve Mudanya'daki iskelelerden deniz otobüsüne bindiğinizde veya bu iskelelere geldiğinizde bazı noktalarda kötü bir siluetin oluştuğuna tanık oluyorsunuz..
Bir örnek vermemiz gerekirse Güzelyalı yat limanına dik inen bir yamaç var. Orada bazı yerlere çok katlı binalar yapılmış, bir nokta tıraşlanmış bir bölümüne villalar yapılmış.

Ancak binalar estetikten uzak ve bütüncül bir planlama olmadığı için bence göze pek hoş gözükmüyor.
Ayrıca, Mudanya merkezde de bir çirkin görünümlü yamaç var.
İngiltere'nin Brighton şehrine bir sempozyum dolayısıyla gitmiştim. Gezdiğim sokaklar adeta birer güzel tablo gibiydi. Her sokağın farklı bir ruhu vardı.
Brighton şehri de Mudanya gibi sahil kenarında Brighton ve Hove Belediyesi yönetiyor.
Brighton, Hove ve Portslade yerleşim yerlerinin birleşmesiyle oluşuyor. Mudanya'ya Güzelyalı gibi belki Kumyaka, Tirilye ve Bademli de dahil edilebilir.
Mudanya deniz yolunu kullananlar yerli ve yabancı turistler için şehrin vitrinidir. Mudanya ile ilgili köşenizde zaman zaman yazan bir kişi olarak bu yazılara yanıt da alamadım.
Ama hem Bursalılar hem de insanlık için Brighton kadar belki daha estetik bir Mudanya için ilgililer harekete geçerse gerçekten de sevindirici bir gelişme kaydedilmiş olur. Bu da beni sevindirir.
Saygılarımla.."

Özgür ÖZAKKUŞ

*Çemberimde gül oya

Büyükşehir Bld. Şehir Tiyatrosu, yaz sezonunda birbirinden güzel oyunlar sergiliyor. Tiyatroya gidemeyen çevre yerleşimlerdeki vatandaşları tiyatro ile buluşturmak ve şehirle kültürel bağı güçlendirmek amacıyla başlatılan 'Her Yerde Tiyatro' projesinde sanatçılar, Karacabey'in Dağkadı Mahallesi'ni ziyaret etti. Usta sanatçılara yoğun ilgi gösteren Dağkadı sakinleri, 'Çemberimde Gül Oya' adlı oyunu keyifle ve kahkahalar eşliğinde izledi.

Şehir Tiyatrosu Sanatçısı Kazım Güçlü'nün yönettiği 'Çemberimde Gül Oya' gündelik hayatta karşılaşılan gariplikleri hiciv yoluyla aktarıyor ve sevilen türküler de izleyicilere coşkulu anlar yaşatıyor.
Oyun, 15 Ağustos Salı gecesi de Gemlik Karacaali'de oynanacak.

*Zeytinyağlı yiyemem aman!.

"Zeytinyağlı yiyemem aman/ Basma da fistan giyemem aman/ Senin gibi cahile/ ben beyefendim diyemem aman.."
Bu güzel, şıkır şıkır türkü Bursa'dan doğdu.. Yazan ve besteleyen İhsan Kaplayan.. Anımsadığım kadarıyla Kaplayan Merinos Fabrikası'nın sevilen ve sayılan bir mensubuydu.
Onunla rahmetli Nurettin Aşan'ın Hisar'daki evinde düzenlenen bir 'gezek eğlencesi'nde tanışmış mesleğe yeni başlayan bir gazeteciydim.
Sazlı sözlü o güzel gecede bu türküyü hep birklikte ne de güzel 'çığırmıştık'!.
Çeşitli müzik yayınlarında eserin Muzaffer Sarısözen tarafından da TRT repertuarına kazandırıldığını okumuştum..
Sanatçı Kaplayan zeytinyağlı yemekleri neden yiyemiyormuş, sordum; anlatmıştı ama belleğimden silinmiş. O günlerdeki gazete arşivlerini de bulamadım.
Hafta içinde zeytinyağı ile ilgili bir araştırmayı okurken aklıma geldi. Bu anımı da sizlerle paylaşmak istedim.
Konumuza dönersek; çeşitli kaynaklara göre yaz aylarında sofraların vazgeçilmezi olan zeytinyağı ile düşük kalorili, sağlıklı ve hafif yaz yemeklerini hazırlamak oldukça pratik. Zeytinyağlı yemeklerin 50 bin farklı tarifinin de olduğu vurgulanıyor. Mutfaklardan eksik olmayan, yaz aylarının en sevilen yemeklerine hayat veren zeytinyağı, her derde deva olan faydaları ile kozmetik sektöründen alternatif tıp alanına kadar hayatımızda önemli bir yere sahip.
Uzmanlar, sabah uyanır uyanmaz içeceğiniz bir kaşık zeytinyağı ile midenizi koruyabileceğinizi, tansiyonunuzu düşürecebileceğinizi, bağırsak kanserinden de korunabileceğinizi belirtiyorlar.

*Yeni bir kitap

'ZEFİROS/EBEDİ GENÇLİK RÜZGARI' Türk tiyatrosunun ünlü isimlerinden Gülriz Sururi'nin üzerinde bir süreden beri özenle çalıştığı 'Zefiros-Ebedi Gençlik Rüzgarı' isimli yeni kitabı Doğan Kitap yayınları arasında okurlarıyla buluşuyor.
Sanatçı, yeni kitabında annesiz geçen çocukluk yaşamından sonra oniki yaşında İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Bölümü ile tanıştığını, daha sonraki yıllarda da tiyatroya büyük bir sevgi ile bağlandığını akıcı bir dille anlatıyor.
Türk tiyatro tarihinden ilginç anıların da yer aldığı kitap tiyatroseverler için güzel bir belge niteliği taşıyor..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.