Hava Durumu

Şimdi okullu olduk sınıfları doldurduk

Yazının Giriş Tarihi: 17.09.2017 10:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.09.2017 10:22

Yeni öğretim eğitim yılı yarın resmen başlıyor sevgili okurlarım. Tüm öğrencilere başarılar, aileleri ve öğretmenlerimize de kolaylıklar ve başarılar diliyorum.
Okul hayatına ilk kez adım atacak bazı çocuklar okul korkusu yaşayarak sınıfa girmeye bile çekinebiliyor. Uzman psikolog Özge Merve Türk okula yeni başlayacak çocukların velileri için güzel bir uyarıda bulunuyor.
Yeni bir ortam, arkadaşlar ve tümüyle yeni bir çevrenin çocukta korku ve endişeye neden olabileceğinin unutulmaması ve bu konuya hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini belirten Türk, bu süreçte anne babalara ve öğretmenlere önemli görevler düştüğünü belirtirken şu bilgileri veriyor:

Okula başlamak evden, ana kucağından ayrılmaktır; çocuk artık kendi başına var olmaya çalışmak durumunda. Çocuğunu bireyselleştirmiş ve özgüven kazandırmış aileler bu konuda daha az zorluk yaşar. Çocuk ev içi ve ev dışında öz bakımı ve diğer sorumluluklarını yerine getirmeyi öğrenmiştir. Aksine aşırı korumacı, sürekli olarak çocuğunun başına kötü bir şey gelecekmiş gibi davranan ve bu şekilde sorumluluk vermeden çocuğun kendisine adeta yapışmasına neden olan ebeveynlerin çocukları ayrılma kaygısı yaşar.
Çocuklara neden okula gidilmesinin gerektiğinin doğru anlatılması gerek. Büyümesine yardımcı olacak yeni bilgiler öğrenme, farklı aktiviteler keşfetme, yeni arkadaşlar edinme konularında bilgiler verilmeli. Okul anlatıldığında bazı çocuklar gitmek istemediğini belirten olumsuz tepkilerde bulunabilir.
Bu durumda kaygı ve endişesinin anlaşıldığı belirtilmeli ve asla "gideceksin, her çocuk okula gider" gibi genel cevaplar verilmemeli. Bu çocuğun ebeveynin onu anlamadığını düşünmesine neden olur. Çocuklar onlara hikaye okunmasını severler ve öykülerin kahramanlarıyla kendilerini özdeşleştirirler. Bunun için okula başlayan çocuklarla ilgili hikaye kitapları okumak, resimler çizmek bu anlamda destekleyici olur."

Güzel bir günün güzel bir anısı

11 Eylül.. Bursa'da güzel ve onurlu bir gün..
Kentimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılı kutlama ve etkinlik programı çerçevesinde geçen pazartesi günü saat 10.00'da Tophane'den Heykel, Atatürk Anıtı önüne kadar kortej yürüyüşü var..
Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve beraberindeki heyet, törenden önce de Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne ziyaretteler..


Müdürlüğün, Yiğitler Caddesi üzerinde bulunan tarihi binasının ağaçlarla süslü, serin bahçesinde verilen kısa bir molada tavşan kanı çaylar içilip kurtuluş günümüzün onuru paylaşılırken İl Kültür ve Turizm Müdür V. Abdullah Damar protokol konuklarına örnek bir ev sahipliği sergilerken tarih, turizm ve kültür kentimiz hakkında yaptıkları çalışmalar ve projeler konusunda bilgiler veriyor..


Heyet, anı fotoğrafları çekiminin ardından, Mehter Takımı, Kılıç Kalkan Ekibi ve yürüyüşe katılan vatandaşlardan oluşan korteje katılıp bayrama coşku içinde katılan ve geçit törenini alkışlar arasında izleyen Bursalılar'ı heyecanla selamladılar.
İşte o güzel günün fotoğrafa dönüşen anı görüntüleri.
Bursamızın daha nice onurlu günlerinde nice güzel beraberlikler..

Yeni bir kitap

50'li YILLAR ve CAZLI-SAZLI SÖZLÜK:- Yapı Kredi Yayınları arasında piyasaya çıkan yeni kitap 50'li yıllarda 'Türkiye Sazlı Cazlı Sözlük' eseri araştırmacı yazar Derya Bengi imzasını taşıyor.
Elvis Presley, Zeki Müren, Leyla Gencer, Brigitte Bardot, Ayten Alpman, Nana ve 6-7 Eylül olayları, Migros Kamyonları, köy romanları ve Yeşilçam etkinlikleri ile radyo günleri, gazinolar..
Ülke tarihinin kültürel zeminine, romanlarına, öykü ve filmlerine ilginç bir bakış. okurları geçmişe güzel bir yolculuğa çıkarıyor.

TEŞEKKÜR PANOSU

Duyarlı okurlara
Geçtiğimiz Kurban Bayramı, 11 Eylül Bursa'nın Kurtuluş Günü ve gazeteniz Bursa Hakimiyet'in 44. Kuruluş yıldönümü için okurlarımdan pek çok tebrik mesajı aldım.
Hepsine tek tek teşekkür edebilme olanağım olmadığı için kendilerine bu köşeden mutluluğumu iletmek istiyorum.
Ayrıca, Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi'nden bu konuda zarif bir mektupla duygularını paylaşan okurum Ahmet Mesut Çevikcan'a ve tüm kader mahkumlarına da çok teşekkürler.
Sağ olun, var olun efendim. Erdal ÖZDÜR

Pazar neşesi

'ÖLDÜN ANACIĞIM': "Küçük öğrenci heyecanla eve geldi. Kapıdan içeriye girer girmez annesine 'sen öldün anneciğim' dedi.
Kadın ürktü, şaşırdı ve 'ne ölmesi evladım?' diye merakla sordu..
Çocuk ağlamaklı bir halde yanıt verdi:
Öğretmenim 'derslerinize yardım edeni bir anlarsam onu dayaktan öldüreceğim' dedi.. (Teşekkürler Taner YILMAZ)

Güzel sözler

"Acınmaktansa kıskanılmak daha da iyidir." Heredot
***
"Pahalı parfümleri bir kenara bırakın. İnsan güven kokmalı."
***
"Günü geldiğinde tüm dualar kabul olur.. Yeter ki inanmaktan vazgeçmeyin."
***
"Kişi kim olduğunu bilmek isterse, kimleri sevdiğine bakmalı.." Mevlana
(Derleyen Süreyya KAYA'ya teşekkürler)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.