Hava Durumu

Sistemsel bir çözüm şart!..

Yazının Giriş Tarihi: 05.03.2018 07:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.03.2018 07:36

"Nilüfer, Beşevler; Konak Mahallesi, Bölük Sokak adresindeki devasa çukuru bir buçuk ay kadar önce yakınlardaki bir kargoya özel aracımla giderken fark etmiştim. Hayatımda ilk kez geçtiğim sokaktaki çukuru aracımın altını sürtmekten azami şekilde kaçındım ve bir kez daha oradan geçmeyeceğimi düşünerek biraz da başkaları yetkililere bildirsin diye fotoğraflayamadım.
Ancak geçenlerde yolum yine aynı sokağa düştü.
Bu kez sorumlu vatandaş bilinciyle konuyu fotoğrafladım ve onarımı için köşenizden yetkililere iletiyorum..
1. Sorunları yangın söndürerek değil nedenlerini sorgulayarak sistemsel bir çözüm kültürü ile sorgulayarak çözmeliyiz.
2. Herkes kendilerini ve başkalarını rahatsız eden bu tip istenmeyen olumsuzlukları yetkililere bildirmekte sorumluluk hissetmeli
3. Belediyelerin çok sayıda personeli ve sahada aktif görev yapan temizlik çalışanları var. Belediyeler kendi memurlarından yıl sonu performans hedeflerinde yıl içinde bu tür olumsuzluklardan senede on kadar bildirmeyi zorunlu tutmalı ve kendi çalışanlarına da eğitim vererek onları da şehrin güzelleşmesi ve onarılmasında birinci derecede sorumluluk hissetmelerini sağlamalı.
4. Belediye bilboard'larında da TV'deki kamu spotları gibi vatandaşı hangi tip problemlerde hangi numaraları aramaları gerektiğine ait görseller zaman zaman yayınlanmalı ve vatandaşın da duyarlılıkları artırılıp teşvik edilmeli.
5. Belediyeler de 'Alo Çözüm' hatlarına WhatsApp gibi hızlı sosyal erişim yolları da eklemeli. Görüşüm böyle. Bilmem dikkate alınır mı? Saygılarımla" -N.B.

Çobanları baş tacı yapalım

"Geçenlerde Tarım Bakanı isteyen köylülere 300 koyun verilip çobanlara devletin maaş ödeyeceğini açıkladı. Girişim güzel, destekliyorum.
Yıllarca köy çobanlarına maaşlarının devletçe verilmesi gerektiğini söylerim. Bu hayata geçerse 3-5 yıl sonra et ithal edilmez. Ülkemizde, besi hayvancılığı yüksek maliyette. Diğer ülkelerle rekabet edemiyoruz. Eskiden ülkemizde hayvancılık otlatılarak yapılırdı. Doğu ve batıda yaylalar, köy meraları besicilik maliyetini düşürüyordu.
70'li yılların sonuna dek köyümüzde iki büyük baş, üç küçükbaş hayvan sürüsü vardı. Sürülerin köye dönerken çanlarının sesleri ayrı bir melodiydi.
Amerikan kovboylarını överken, kendi çobanlarımızı hor gördük. Batıda hayvancılık çobansızlıktan, doğudaysa PKK eylemleri nedeniyle yaylaların yasaklanması; ABD'nin yönlendirmesi, Özal'ın bilinçli tercihiyle ET-BALIK Kurumu ve kombinaları kapatılarak hayvancılık darbe aldı. Yetmedi, peynir, et ithal edildi.
1980'de nüfus 44 milyon, büyük ve küçükbaş hayvan varlığımız 85 milyondu. Liberal ekonomiyle nüfus %70 arttı ama hayvan varlığı %32 azalıp 55 milyona düştü.
O günden beri teşviklere rağmen probleme devam. Çözüm eskiye dönüş. Önce ET-BALIK Kurumu kombinalar açmalı, batıda köylerin el konulan meraları geri verilmeli, orman içinde eskilerin 'kışla' dediği besihanelere izin verilip yasaklı yaylalar besiciliğe açılmalı, en önemlisi çobanlara devlet maaş bağlamalı. Gerekirse Türk Cumhuriyetlerinden bu alanda çalışacak insanlar getirilmeli..
Özetle; çobanlık kutsal bir meslektir." -Ekrem Hayri PEKER Kimya Mühendisi

Bu filmler çok kısa

Nilüfer Bld. Aykırı Sinema Derneği işbirliğiyle Uluslararası Çok Kısa Filmler Festivali'ni Bursa'ya getiriyor. Festival, 8-10 Haziran arasında Nilüfer'de sanatseverlerle buluşacak ve bu yıl ilk kez ulusal yarışma da düzenlenecek.
30 ülkede 90 şehirde eşzamanlı gerçekleştirilen uluslararası festival Fransa, İtalya, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, İrlanda, Brezilya gibi ülkelerde gerçekleştirilmişti.
Merkezi Paris'te bulunan Tres Court International Film Festival'in ülkemizdeki ayağı 2017'de Antalya Sinema Derneği organizasyonuyla İstanbul, Antalya ve Ankara'da yapılmıştı. Eşzamanlı gerçekleşen yarışma, film gösterimleri ve atölyelerden oluşan festivalin düzenlendiği şehirlere bu yıl Bursa'nın dışında Denizli, Ankara, Antalya, İstanbul'daki etkinliğe gerek yarışma gerekse gösterimler için son başvuru tarihi 2 Mayıs 2018.

Göç ve empati

Büyükşehir Bld. Müzeler Şb. Md.'nce 'Dünya Göçmenler Günü' kapsamındaki 1.Göç ve Empati Sergisi büyük ilgi görüyor. Küratörlüğünü Reyhanî Akan'ın üstlendiği sergi 10 Mart'a kadar izlenebilecek.
Göç temalı ulusal yarışmada derece alan eserlerle yerli-yabancı ünlü ressamların tablolarının bulunduğu sergi, 3 ayda bini aşkın sanatseverce izlendi. Çin, Yunanistan, Bangladeş, Tunus, Danimarka, Suriye, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada, İngiltere, Hindistan, Almanya, Pakistan, Arjantin, Avustralya, İran, Bulgaristan ve Mısır'dan plastik sanatlar dünyasında farklı disiplinlere sahip 102 sanatçı yarattıkları göç temalı eserlerle aynı sergide buluşuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.