Hava Durumu

'Uç uç kelebek, yaldızlı böcek'

Yazının Giriş Tarihi: 21.04.2019 08:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.04.2019 08:29

Mutlu pazarlar;
Baharın müjdecisi birbirinden güzel çiçeklerin yanında uçuşan rengarenk kelebeklerin de yeri bir başka.
Okul şarkıları arasındaki 'Uç uç kelebek, yaldızlı böcek, uçsam yukarı gönlüm uçacak da kelebeklere sevginin örneği.
Ancak Türkiye, bugünlerde binlerce 'diken kelebeği'nin göçüne tanık. Diken kelebeği dünyada yaygın tür olsa da uzun yıllar sonra ilk kez göç yolculuğunda çok yoğun.
Baharın habercisi olan diken kelebekleri, kuzey yarımkürede her sene Afrika'dan Avrupa'ya uzun göç yolcuğuna çıkıyor. İlk ve sonbahardaki göçte bir kelebek 4 bin km.'ye yakın yol alıyor. Yağışlı ve sert rüzgarlı havalarda da göç eden diken kelebekleri bu yolculuğu altı nesilde tamamlıyor.

Göç rotalarında yumurtlamaya devam eden diken kelebeği yavruları göçe kaldığı yerden devam ediyor.
Bir araştırmaya göre bu yıl göç yolculuğunda çok sayıda diken kelebeği gözlemlenmesi, kışın daha hafif, az yağışlı geçmesine bağlanıyor.
Uzun yıllar bu konuda çalışan Dr. Evrim Karaçetin: "Bu sene ilk yoğun göç bilgisi Kıbrıs'tan geldi. Ardından Erzurum'dan İzmir'e Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gözlem verileri geliyor" dedi.
Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Itri Levent Erkol da "Türkiye kelebek türlerinin göçü için çok önemli. Türkiye'de 381 kelebek türü bulunuyor ve bu türlerin 45'i ülkemize endemik. Ne yazık ki, her on kelebek türünden birinin nesli tehlikede. Bu tür neslinin devamı için Türkiye'de 65 alan, 'Önemli Kelebek Alanı' olarak belirlendi. Bu alanların kelebeklerin neslinin devamı ve yaşam döngüsü için korunması gerek" diyor.

HAKAN ADANUR'DAN 'TİLKİ MİSALİ'

Bursalı sanatçı Hakan Adanur, dokuz parçadan oluşan ilk solo albümünü piyasaya sundu. Youtube, Spotify, Apple Müzik, Deezer başta olmak üzere tüm dijital platformlarda yer alan albümün çıkış parçası ise albümle aynı isimli Tilki Misali - Club Mix versiyon oldu.

Hakan Adanur, ilk olarak 2012 yılında dönemin gözdelerinden 'Fatmagül'ün Suçu Ne' tv dizisinde 'Tilki Misali' ve 'Uçarak Geliyorum Aşkım' adlı parçalarını dinleyicinin beğenisine sunmuş ve karşılığında çok olumlu tepkiler almıştı. O günden bugüne kadar geçen yedi yıllık süreçte üzerine eklediği yeni şarkılarıyla oluşturduğu solo albümünü de şimdi piyasaya sürdü.

Genç ve başarılı sanatçı için yoğun tempo devam ediyor. Yurtiçi ve yurtdışı radyolarında çalmaya başlayan parçaları şimdiden dinleyicide ilgi uyandırırken mayıs ayı sonunda çekmeyi planladığı video klip ve ardından yaz döneminde yer alacağı konserlerle müzik dünyasına merhaba demek istiyor.

PAZAR NEŞESİ

'KUTUP AYISI': Yavru kutup ayısı babasına 'Babacığım ben de bir kutup ayısı mıyım?' diye sormuş.

'Elbette yavrum' demiş baba kutup ayısı..

Yavru ayı bu kez aynı soruyu annesine sormuş. O da 'evet yavrum' demiş.
Yavru kutup ayısı inanamamış ve tekrar babasına sormuş. 'Babacığım lütfen doğruyu söyle. Beni evlatlık falan almadınız değil mi? Sizin öz oğlunuzum mu?' diye sormuş. Baba ayı kızmış ve 'sen neden ikide bir soruyorsun ki bunu?' diye tepki gösterince yavru kutup ayısı 'Ama ben çok üşüyorum, donuyorum baba' demiş."

(Teşekkürler Pelin ERDOĞAN)

GÜZEL SÖZLER

*- "Mükemmel kişiyi aramaktan vazgeç. Tüm ihtiyacın olan, sana sahip olduğu için şanslı olduğunu düşünen biridir."

*- "Gözlerinin gördüğünü yüreğinin gördüğüne değişiyorsan eyvallah! Yüreğinin
gördüğünü gözlerinin gördüğüne değişiyorsan eyvah, eyvah!" - Mevlana
*- "İyi bir arkadaşı olanın aynaya ihtiyacı yoktur."
*- "İnsanın gerçek bir arkadaşı yoksa, yalnızlığın en kötüsünü yaşıyordur."
*- "Hep ben deme, biz demesini de öğren."

(Derleyen A.Nida SÖĞÜT'e teşekkürler)

MEMLEKETİME HOŞ GELDİN

Jak İhmalyan'ın 'Memleketime Hoş Geldin' isimli sergisi Nâzım Hikmet Kültürevi'nde izlenime açıldı. Serginin açılışına sanatçının Moskova'daki oğlu Vache İhmalyan da katıldı.
Sanatçının, Moskova'daki oğlunun getirdiği 182 resim arasından oluşturulan seçki, Nâzım Hikmet Kültürevi'nde 5 Mayıs'a kadar izlenebilecek. Açılışına Nilüfer Bld. Bşk. yardımcısı Zafer Yıldız, sanatçının oğlu Vache İhmalyan ile çok sayıda sanatsever katıldı.

50'nin üzerinde yağlıboya tablonun yer aldığı sergide, Jak İhmalyan'ın yakın dostları Nâzım Hikmet'in kendisi için imzaladığı kitapları ile Ara Güler'in çektiği fotoğraf görselleri de yer alıyor.

YENİ BİR KİTAP

'DÜNYANIN EN GÜZEL ÜLKESİ':- abm Yayınevi'nin yeni kitabı 'Dünyanın En Güzel Ülkesi' ile çocuklar ormanın kralı aslanla beraber pekçok ülkeyi ve kültürü tanıyarak dünyanın en güzel ülkesini keşfetmeye çalışıyorlar.
Hayvanların tatlı bir öykü eşliğinde kendi ülkelerini tanıttığı Dünyanın En Güzel Ülkesi kitabı, çocuklara dolu dolu bir okuma deneyimi sunuyor.

Çocuklara bir sayfa hikaye, bir sayfa bilgi şeklinde ilerleyen akıcı bir serüven vaat eden yazar Özge Lokmanhekim'in, bu yolculuktaki en büyük yardımcısı ise miniklerin dünyaya bambaşka bir gözle bakmasını sağlayan çizer Rukiye Ulusan'ın canlı illüstrasyonları oluyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.