Hava Durumu

Yanık yaktı ve hayatın kırılma noktası oldu!..

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2019 07:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2019 07:16

Mutlu pazarlar değerli okurlarım;
Köşemizin devamlı okurları arasında bulunan emekli İngilizce öğretmeni Sn. İlhan Ateş zaman zaman ilginç izlenimleri akıcı bir dille yazıp köşemize gönderiyor.
Bir süre önce yaptığı Amerika ve daha sonra da Uzakdoğu ülkelerini kapsayan gezi izlenimlerini de yazıp kendi olanaklarıyla oluşturduğu küçük kitapçıklarla dostalarına armağan etmişti.
Son gönderdiği ve bu kez farklı bir olayı içeren yazısını da bugün sizlerle paylaşıyor Sn.Ateş'e teşekkürlerimi iletiyorum:

Geçenlerde Konak Bilardo Cafe'de sempatik bir insan olan İbrahim'in (60) anlattıkları çok ilgimi çekti, Şunları anlattı:
"Yıllar önce babamın onsekiz keçisini köyden Gürün'e götürüp sattım.
Köye dönmeden önce cebimde bol paranın rahatlığıyla bir kahveye girdim. Çay içtim.. Baktım bir masada o yöreye ait 'yanık' ismi verilen bir tür kumar oynanıyordu..
Ben de girdim oyuna. 50 liralık oynarım, kaybetsem de hiç fark etmez diye düşündüm!.


Oyunda bir kazandım, iki kazandım, üç kazandım, çok param oldu. Devam ettim ama sonunda tüm paramı kaybettim.
Bu halde köyüme dönemezdim. Kumarcılara 'bana İstanbul'a gitmek için bir otobüs bileti parası bırakın hiç olmazsa!' dedim. Acıdılar, çıkarıp verdiler.
Yıl 1977 idi. Liseyi yeni bitirmiştim. Gürün Terminali'nde neresi olursa olsun batıya giden ilk otobüse binme kararı verdim. İlk otobüs, Bursa'yaymış. bindim. Bursa'da indim. Bir sabahçı kahvesinde derdimi anlattım oradaki bir görevliye.
Bana 'Buradaki bir üst düzey bürokrat Sivaslı'dır. Yani, senin memleketten, git onun yanına!' dedi. Gittim. O da beni bir fabrikaya yerleştirmek istedi ama uygun bir iş bulamadı.
Sonra 'gel, seni memur yapalım!' dedi. İmtihana soktu. Sorular çok zordu ama hemşerilik ayağından işe girdim.
Bir buçuk yıl bir dükkanda sandalye üstünde uyudum. Nasuhpaşa Hamamı'nda banyo yaparken bir yandan da çamaşırlarımı hamamcıların homurdanmalarına aldırmadan yıkadım. Para biriktirdim, babama borcumu ödemek istediğimi yazdım, para gönderdim.
Babam çok geçmeden öldü. Köye gidemedim. Sonra Bursa'da evlendim, bir hayat kurdum, iki çocuğum oldu. Oğlum 12 yıldır Amerika'da silikon vadisinde çalışıyor. Kızım da bu yıl eczacı çıkacak.
Köyde kalsaydım ben de diğer kardeşlerim gibi oralarda kalacak, hayvanlarla uğraşıp duracaktım.
O kumar olayı hayatımın kırılma noktası oldu. Yanık oyunu önceden yaktı beni ama bir şerden hayır doğdu!" dedi.
Kumar, işte böylesine fena bir tutku..
Aman gençler, uzak durun!..

(Teşekkürler İlhan ATEŞ)

HAYIRLI TEZKERELER

Büyükşehir Bld. başkan adayı Mustafa Bozbey, Kestel ve Köyleri Kültür Yaşatma Derneği'nce (KES-DER)düzenlenen asker uğurlama töreninde Mehmetçikler'e hayırlı tezkereler diledi.
Kestel Bld. Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki törene CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Kestel Bld. Bşk. Yener Acar ve CHP'nin Kestel Bld. Bşk. adayı Yıldıray Atlı da katıldı.
Hüzün ve gururun yaşandığı etkinlikte Bozbey, Mehmetçiklere 'hayırlı tezkereler' diledi ve gençlere Türk bayrağı ve Kur'an-ı Kerim armağan etti.

YENİ BİR KİTAP

'GAZİ MUSTAFA KEMAL':- ABD Büyükelçisi ve yazar Charles H. Sherrill Ankara'da görev yaptığı dönemlerde Türk halkının bağımsızlığı için mücadele veren ve devrimler yapan Mustafa Kemal Atatürk'e olan hayranlğını 'Gazi Mustafa Kemal' isimli bir kitapta topladı. Gazi ile çok kereler görüşmeler yapan yazar büyük önderimizin asla geri adım atmayan yapısını yakın plan incelemeleriyle bu kitapta bir araya getirdi. Eser Karagarga Yayınevi tarafından okurlarla buluşuyor.

PAZAR NEŞESİ

BEBEĞİN AVCU: "Dünyaca ünlenen bir hırsız ve kendisi gibi hırsız eşinin bir oğulları dünyaya gelmiş..Doğumdan sonra bebeği sağlık konntrolünden geçiren doktor onun bir avcunu çok zor açmış.
Ama ne görsünler, bebeğin avcunda ebesinin yüzüğü varmış.."
(Teşekkürler Ziya AVCI)

MEVLANA'DAN GÜZEL SÖZLER

"Sevdiğinizi yalnızca onun duyabileceği biçimde eleştirin. Övgünüzü ise bütün dünyaya duyurun."
"Güzeli güzel yapan edeptir. Edep ise güzeli sevmeye sebeptir."
"Üzülme der Mevlana ve devam eder; kaybettiğin her şey başka bir surette geri döner."
"Mum olmak kolay değildir. Işık saçmak için önce yanmak gerek."
"Sevdiklerinize 'gül' verin. Gülünüz yoksa 'gülüverin."

(Derleyen Nilüfer S.'ye teşekkürler)

ÖĞRENCİLER İÇİN KAHVALTININ ÖNEMİ

Uzman diyetisyen Meltem Arslan, kahvaltının okul başarısına etkisine dikkat çekiyor ve özetle şu uyarıda bulunuyor:.
"Günümüzde obezite, diyabet gibi hastalıklar okul çocuklarında da sıkça görülüyor. Bu nedenle özellikle okul döneminde beslenmenin önemi çok artıyor. Okula dönüş döneminde çocuklarına sağlıklı öğünler sunmak isteyen ebeveynler unutmasınlar;
kahvaltı beslenmede en önemli öğündür. Kahvaltı yapmayan çocukların okul başarısının olumsuz etkilendiği kanıtlandı. Kahvaltıda da çeşitliliğe önem verilmeli. Ayrıca okulda kalma süresi uzun olan çocuklara besin değeri yüksek, özel hazırlanmayı gerektirmeyen ara kahvaltı da sağlanabilir" diyor.
Okul yemeklerinin düzenli beslenme alışkanlığı kazandırdığını belirten Arslan,
"Hazır gıdalar büyüme ve gelişmeye katkı vermiyor. Günlük vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanmadığı için eksiklik yaratır. Yüksek yağ oranı, şeker içerdiği için şişmanlığa yol açar. Çocukların kantinden böyle besinler yerine evden getirdiği besinleri tüketmeleri sağlanmalı' diye ekliyor.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.