Hava Durumu

Yeşil, yemyeşil bir Bursa!..

Yazının Giriş Tarihi: 01.04.2018 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.04.2018 07:53

Mutlu pazarlar değerli okurlarım.
Hafta içinde köşemizin 18.yaş günüydü. Bu nedenle tebrik mesajları ve telefonlarla kutlayan okurlarıma çok teşekkürler.
Böylesi bir kutlama mesajının yanında iletilerini sıkça yayınladığım duyarlı bir okurumun önerisini de bugün siz ve sayın ilgililerle paylaşıyorum.
Şunları yazıyor:

"Birçok hayırlı işe ve yaşanabilir bir şehir için halkın görüş ve taleplerini yetkililere aktaran köşenize bizlerin katılımını sağladığınız için müteşekkirim.
18. yılını dolduran köşenize uzun bir yayın hayatı ve size de uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum.
İskandinavya ülkelerinde birçok şehri ve park ve doğal güzellikleri görme fırsatım olmuştu. Pırıl pırıl derelerde suyun içinde oltayla standartlarına uygun boyutlarda somonları avlayan balıkçıları, uçsuz bucaksız parklarda yemyeşil ve devasa ağaçlar altında keyifle söyleşen gençleri gördüğümde bunların Türkiye'de de olmasını hep arzu ettim.
Özellikle Norveç'in muhteşem doğasında günlerce yerde bir izmarit tanesi, plastik atık, çöp poşeti veya çöp var mı diye baktım da görememiştim. (Bir anı fotoğrafımı da gönderiyorum)
Yaşadıkları çevreyle barışık ve onu gelecek nesil için koruyan bu insanlara hayran kalmıştım. Parkların çoğunda yazın az görülen güneşe rağmen iki sıra ağaç, sayısız, tertemiz, çizilmemiş, kırılmamış bankların arasında gölge veren kocaman ağaçları görmüş ve uzun yıllar çevremdeki parklarda yeşilin artması ve birkaç ıhlamur, çınar dikilebilmesi için belediyelerden bıkıp usanmadan istek yapmıştım. Özellikle Bursa'nın iklimi ile çok uyumlu olan ıhlamur, çınar ve kestane ağaçlarının parklarda artmasının Botanik Park'taki gibi yaz günlerinde oradan yararlanmak için olumlu katkısını düşündüm.
Peyzaj mühendisi değilim ama yazın sadece bir metreden az çapı olan yarı kel peyzaj ağaçlarının çoğunlukla dikildiği yarı çıplak parklarda kavurucu sıcakta tek bir insan dahi olmaması bol gölgeli ağaçların dikilmesinin önemini artırdı her zaman.
Çok kişi apartman yaşamında, bilgisizlik veya denetimsizlikten hiçbir ses izolasyonu yapılmamış, gece istirahat saatlerinde neredeyse 24 saat elektrik süpürgesi, temizlik kovası ve çamaşır makinesi sesi, eşya düşmesi, sandalye masa gıcırtısı, parke zemin üzerinde yürüyen topuklu terlik sesleri, kapı ve dolap rafları çarpmaları, duyarsız, sevgisiz ve saygısız insanların gürültüleri içinde adeta cehennem yaşamında..
Bu yüzden kolayca kaçıp huzur bulunan yemyeşil, bakımlı parkların varlığını çok önemsiyorum.
Yazın cehennem sıcaklarında parklardan faydalanmak için birkaç gün önce köşenize Dalyan Parkı yürüyüş yoluna iki sıra ağaç dikilmesini isteyen okurunuzu kutluyorum. Buna sahip çıkıp, hemen her köşeye park yapan ve Dalyan Parkı'na da istenen ağaçları dikeceğini bildiren Nilüfer Bld.'nin yeşile duyarlı yetkilileri ve Mihraplı Parkı gibi muhteşem bir parkı bize kazandırıp 'önceliğimiz Yeşil Bursa' diyen Büyükşehir Bld.'ne şükranlarımı sunuyorum."
Adının açıklanmasını istemeyen bir okur

1 Nisan Balığı
Bugün 1 Nisan..
Bazı çevrelere göre bir şaka günü.. Dikkat, bugün siz de bir dostunuz, arkadaşınız veya eşiniz tarafından hiç de olmadık bir haber alarak şakalanabilirsiniz.
'Nisan 1' tabiri ayrıca 'Nisan Balığı' kavramı olarak da kullanılabiliyor. .
Paki nereden geliyor bu şaka günü derseniz?
Çeşitli kaynaklar 'Nisan Balığı Şaka Günü'nü farklı şekillerde yorumluyorlar.
Örneğin; Fransa'da yılın bu döneminde balık avının yasak olmasından dolayı bazı şaka severlerin balık avcılarını kandırmak için ırmaklara 'Nisan Balığı' diye bağırarak çiroz ringa balıkları atmış. Bunun sonucunda bu şaka kavramı ortaya çıkmış.
Günümüzde yıllar önceki bu gelenek sürmese de bazı bölgelerde balık şeklinde çikolatalar ikram edilirken, şaka kaldırabileceğne inanılan dostların arkalarına kâğıttan balıklar iliştirenler de olabiliyor.
Özetle; dostlar arasında bu özel şaka geleneği hâlâ yaşatılıyor.

Yeni çıkan bir kitap
HAYATIN PUSULASI

Musiki çalışmalarından tanıdığımız Bursalı sanatçı Mürşid Kavurmacı 'Hayatın Pusulası' isimli bir kitap yayınladı.
Sanatsal çalışmaların yanında ilahiyatçı olan yazar bu çalışmada ruhsal olgunlaşmamıza bir katkı sağlama amacında.
Olumsuz düşünce ve davranışları kontrol etmek için gerekli bilgi ve telkinlere de yer verilen çalışmada okurlara kendileri hakkında farkındalığı artıracak bilgiler veriliyor.
Yazar, Cinius Yayınları'ndaki kitabı babası Mustafa Kavurmacı ve merhum annesine ithaf ediyor.

Özlü sözler
"Mücadele eden yenilebilir. Mücadele etmeyen zaten yenilmiştir." - BRECHT
"İyi yontulmuş taşlar harca gerek kalmadan kendiliğinden birleşir." - CİCERO
"Kendinle barışana dek sahip olduklarından hoşnut olamazsın." - Doris MOTMUN
"Aşıkların en kıymetli serveti birbirlerine bıraktığı anılardır." - Jules REHARD
Derleyen Erol GÜRÇAY'a teşekkürler

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.