Hava Durumu

Kirada oturmak mı ev satın almak mı?

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2018 10:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2018 10:15

Bir ev satın almak hemen hemen her kiracının hayalidir. Özellikle ev sahibi ile birtakım sıkıntılar yaşayan ve yaşam alanına istediği gibi müdahalede bulunamayan kişiler için kirada oturmak oldukça zordur.

Ayrıca yaşlılığında rahat etmek veya çocuklarına bir mülk bırakmak isteyen herkes bir eve sahip olmanın hayalini kurarlar. Bununla birlikte pek çok açıdan avantajlı gibi görünse de ev sahibi olmak bazı durumlarda daha fazla sıkıntıya da sebep olabilir. En doğru karara ulaşabilmek içinse her iki durumun da detaylıca gözden geçirilmesi gerekir.

Ev sahibi olma süreci heyecan verici olduğu kadar çoğu zaman da stresli geçer. Ayrıca bilgisizlik, acelecilik ve yüzeysel inceleme de yanlış kararlar almanıza sebep olabilir. Çoğu kiracı ise ev satın alırken mekanın estetik görünümü ve fiyatı ile ilgilenirken, diğer ve en önemli noktaları gözden kaçırabilir.

Bu önemli noktalardan biri de evin bulunduğu konum ve bölgedeki sosyal yaşantıdır. Belki de uzun yıllar yaşayacağınız yerin hayat standartlarınıza ve aile yapınıza uygun olması, size güven sağlaması, ulaşım konusunda işinizi kolaylaştırması ve ileriye dönük yatırım sağlayabileceğiniz bir noktada olması çok önemlidir.

Sonuçta her mülk bir yatırımdır ve ileriki yıllarda değeri artabilecek bir mülke sahip olmak yatırımınızı katlamanız ve daha çok mülk sahibi olmanız anlamına gelir.

Birçok kiracı, her ay başkasına para ödemektense bu paraları uygun şekilde kullanarak bir ev sahibi olmak ister. Bu durum, kirada oturmak konusunda epey sıkıntılar çekmiş kişiler için oldukça normaldir.

Bazı kişiler de almak istediği evi yalnızca yatırım aracı olarak görür ve bir gün daha fazla bir fiyattan satarak kara geçeceğini hesap eder. Her iki sebep de aslında tam olarak ev almak için yeterli değildir.

Ev almaya karar vermek kolay olsa da hem alım hem de satım süreci biraz zorlu geçebilir. Dolayısıyla satın alacağınız ev konusunda iyi düşünmeli ve yalnızca ev sahibi olmak ya da kiradan kurtulmak için herhangi bir ev satın almamalısınız.

Aynı zamanda alacağınız evi satarken işiniz düşündüğünüz kadar kolay da olmayabilir ve hatta beklemediğiniz masrafları ödemek durumunda da kalabilirsiniz.

Birçok kişi kira derdinden kurtulmak ve bir an önce ev sahibi olmak istese de kriterler ve sebepler kişiden kişiye göre değişir. Dolayısıyla ev satın almak ve kirada oturmak arasında seçim yaparken, kendi kriterlerinizi göz önünde bulundurup her iki durumun avantajlarını da düşünmelisiniz.

Örneğin; yaşamak istediğiniz bölgede ev sahibi olmak çok daha pahalıya mal olabilir ve kirada oturmak daha mantıklı gözükebilir. Bunun yanı sıra yıllar boyunca aynı parayı bankaya ödeyecek ve hep aynı evde aynı yaşamı sürdürecek bir düşüncede olmayabilirsiniz. Bu da sizi ev sahibi değil kiracı olmaya daha yatkın yapar. Dolayısıyla kira mı ev mi diye düşündüğünüzde yalnızca sayısal durumları değil diğer tüm faktörleri de göz önünde bulundurmalısınız.

Birde alacağınız konutun maaş gelirinizin yüzde 60'nı geçmeyecek şekilde kredi kullanabileceğinizi unutmamanız gerekli. Unutmamanız gereken bir diğer konu da konut kredilerindeki uzun vade olmasıdır. Pek çoğumuz bu hata düşüyor ve içine sinmediği evin taksitlerini uzun yıllar ödemek zorunda kalıyor.

Bir tavsiyemde manzara, renkler, dekorasyon ve yaşam alanları evdeki mutluluğun artmasında büyük rol oynar. Fakat bir evi mutlu ve huzurlu yapan, elbette içindeki mutlu insanlardır. Sizi mutlu edecek şeyleri bulun, gerçek mutluluklarla dolup taşan bir hayat kurun. Evinizin mutluluğu çevrenize ve arkadaşlarınıza da pozitif yansıması dileğiyle...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.