Bir kez daha dün gördük ki Bursa, tarihi han ve hamamlardan ibaret değildir.
Eminim eski Bursa’nın Alaattinbey, Molla Gürani, Osmangazi ve Kavaklı mahallelerinden ibaret Hisar Bölgesi’nden oluştuğunu biliyor olabilirsiniz ancak gidip görmediyseniz bu kentte yaşayanlar olarak çok önemli bir gerçekten mahrumsunuz demektir.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, dün AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ali Yılmaz, meclis üyeleri ve biz gazeteciler Tophane Meydanı’ndan başlayıp yaya olarak Hisar Bölgesi’ne yaptığımız gezide, tarihi eski Bursa’nın bu bölge olduğunu gördük.
Bursa’nın ilk camisi, Oruç Bey Türbesi, her köşe başında çeşmeleri, birbirlerine bitişik olmalarına rağmen hepsinin avlusu olan evleri, bahçe duvarlarından sarkan rengarenk çiçeklerin süslediği dar sokaklarda dolaşırken ruhani bir havayı soluduğumuzu hissettik.
Ama maalesef, geçmişi Bursa’nın fethi 1326 yıllarına dayanan yapıların çoğunda tarihin izleri silinmiş ve bugünün şartlarında yapılan tadilat ya da yıkılıp yenisinin yapılmasıyla yok olmuş.
Osmangazi Belediyesi de hiç olmazsa kalanı koruyup sahip çıkmak adına “Yaşayan Tarih Hisar” adını verdiği Ulu Şehrimizin mücevheri Hisar’a hak ettiği ihtişamı ve değeri kazandırabilmek adına önemli bir sorumluluk üstlenmiş.
“Hisar Bölgesi’nde başlattığımız projeyle Bursa’nın yaşayan bir tarih şehri olduğunu ortaya çıkaracağız. Amacımız Bursa’ya bu yönde vizyon kazandırmaktır” diyen Başkan Dündar’ın bu yaptığı çalışma aslında farklı bir kentsel dönüşüm ile eski Bursa’yı yeniden oluşturmaya çalışmaktır.
SİT alanında olmasından dolayı bir çivi çakmak için dahi 10, 15 kurumdan onay alınması gereken Hisar Bölgesi’nde Avrupa’da örneklerini gördüğümüz gibi eski yapıları aslına uygun restore yeni yapıları da cephe giydirme yaparak Bursa’nın tarihi kimliği kazandırılmış olacaktır.
Hele ki, Orduevi’nin olduğu yere kentin kuruluş tarihindeki gibi Bey Sarayı’nın da ortaya çıkarılıp Hisar Bölgesi’nin bu anlamda bir bütün olarak planlanması hiç şüphe yok ki tarih adına kente yapılmış en büyük hizmet olacaktır.
Otopark için tek çözüm
Osmangazi Belediyesi, Hisar Bölgesini tarihi kimliğine dönüştürülerek dünya turizmine kazandırılmak isteniyor ancak otopark sorunu için de çözüm yolu arıyor.
Bence yapılacak en radikal çözüm, bölgenin tamamını araç trafiğinin dışında tutmaktır.
Bunun için de tarihi bölgenin dışında kalan ve de yürüme mesafesiyle ulaşılabilecek bir yere de yapılacak katlı otopark meseleyi çözümleyecektir.
Nitekim otopark yeri oluşturulmasında ve de yapılması işinde Osmangazi Belediyesi bir hayli tecrübeli değil mi?
Hisar Arkeopark Projesi
Hisar Bölgesi’ne arkeopark yapmak için de kamulaştırma çalışmalarını tamamlayan Osmangazi Belediyesi, bu proje sayesinde Bursa’nın tarihi benliğinin yeniden oluşturulmasına öncülük edecektir.
Roma, Bizans ve Osmanlı’ya ait izleri taşıyan eserlerin ortaya çıkarıldığı buraya ziyaretçiler tarafından görülmesi için arkeopark alanının üzerine camdan yürüyüş güzergahları yapılacak.
BTÜ’nün gurur töreni bugün
Şehrimizde Uludağ Üniversitesi’nden sonra ikinci devlet üniversitesi olan Bursa Teknik Üniversitesi, ilk mezunlarını veriyor.
Henüz ana kampusu olmadığı için şehrin değişik bölgelerinde eğitim vermeyi sürdüren BTÜ, 2015-2016 eğitim öğretim yılı mezuniyet töreni ve Akademik Personel Ödül Töreni bu akşam 18:00’de 152 Evler Mahallesi’ndeki Yıldırım Yerleşkesi’nde gerçekleşecek.