Hava Durumu

Koronavirüsünün ekonomi üzerindeki etkisi sürüyor

Yazının Giriş Tarihi: 17.03.2020 08:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2020 08:27

Çin'de ortaya çıkan koronavirüsü salgını artarak küresel ekonomileri ciddi şekilde etkilemekte olup sürecin nereye doğru evrileceği de maalesef bilinmemektedir. Özellikle Çin petrol dahil birçok ürünün ithalatçısı olduğu kadar dünya ekonomisindeki önemli yeri itibarıyla da bir çok uluslararası şirketin de üretim tesislerinin bulunduğu ve küresel ticarette ihracatı ile de önemli bir yer tutmaktadır.

Örneğin Çin Dünya çelik sektörünün en büyük oyuncularından biri olarak hem en büyük çelik üreticisi, ihracatçısı ve aynı zamanda da tüketicisidir. Çelik sektörü ise inşaat sektöründen, otomotiv sektörüne ,makine sektöründen, diğer imalat sektörlerine kadar onlarca sektörün destekleyicisidir. Çin'de coronavirüs nedeni ile çelik sektöründeki durgunluk aynı zamanda nakliye ve lojistik sıkıntıları tüm pazarları ve üretimleri etkileyecektir. Virüsün yaygınlaşması olasılığında hammadde fiyatlarında da ciddi artışlara neden olacağı açıktır. Şimdi sadece üretim esaslı bir sektörden bahsettik. Tüm dünyada demir çelikten tekstile, mobilya sektöründen madenciliğe ,turizm sektöründen ulaşım dahil tüm hizmet sektörlerine kadar tüm ekonomilerde küresel dengeler değişime uğruyor. Örneğin spor müsabakalarının iptali, ekonomilerde ise pazar yaratmada motor güç olan fuarlarda da yoğun bir şekilde iptaller problemin boyutunu ortaya koymaya yetiyor.

FUARLAR DA ETKİLENİYOR

Tüm dünyada temiz enerji teknolojilerindeki gelişmeler, küresel iklim değişikliğinin etkileri, enerji maliyetleri ve güneş enerjisi sektörünün gelişimi, son yıllarda alternatif enerji kaynaklarının kullanımını dikkate değer derecede artırmıştır . Geçen hafta içinde üretimimiz için gerekli enerji kullanımı için yatırımını planladığımız güneş enerjisinden elektrik üretimi projemiz ile ilgili TG Expo Uluslararası Fuarcılık A.Ş 11-13 Mart 2020 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilen ''Solar İstanbul Güneş Enerjisi fuarını ziyaret ettim. Açık söylemem gerekirse koronavirüs salgını ve kalabalık olacağını düşünmem nedeniyle de biraz da endişe duyarak gitmek zorunda kaldım. Solar İstanbul 2020, güneş paneli üreticilerinden elektrik depolama çözümlerine; elektrikli araba drone'lardan enerji verimliliğine kadar çok çeşitli katılımcı profillerinden Türkiye'nin ve bölgenin kendi alanlarında öncü şirketleri bir araya getiren ulusal ve uluslararası 150'den fazla firmanın katılacağı 6.500'den fazla profesyonel ziyaretçi 'beklentili bir fuardı. Ancak ziyaret ettiğimde gördümki stant görevlilerinin dışında benim gibi çok az sayıda ziyaretçinin bulunduğu katılımcı firmaların da kendi aralarında sohbet ettiği bir fuarla karşılaştım Bu da gösteriyor ki yukarıdada ifade ettiğim gibi herkes ve tüm sektörler bu salgın nedeniyle derinden etkileniyor.

SALGINA KARŞI ÖNLEMLER

Son olarak her ne kadar sağlık alanında ve önlemler konusunda uzman olmasam da bilinen ve duyurulan genel geçerli kuralları tekrar hatırlatmayı bir toplumsal sorumluluk duygusuyla görev sayıyorum. Bu küresel sağlık krizinden elbirliği ile çıkacağız.
Öncelikle panik yapmayın. Yaşlılar ve astım, diyabet, kalp hastalığı olanlar daha risk altındadırlar. Bu kişiler ve risk altındaki herkes bu dönemde sigara ve alkol tüketimini özellikle bırakmalıdırlar. En önemli husus kişisel hijyeninize dikkat ediniz. El hijyeni çok çok önemli. Sadece kolonya ve el dezenfektanları temizlik için yeterli değildir. Ellerinizi daima sabunlu suyla yıkadıktan sonra el dezenfektanı veya kolonya kullanın. El yıkama sürenizi uzatın. Gün içinde kesinlikle elinizi ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize temas ettirmeyin. Para, anahtar vb el değiştiren ve sürekli temas ihtimali olan materyallerden uzak durun. Gerekirse temassız kredi kartı kullanın. Yeterli ve düzenli uyku çok önemli. Bağışıklığı güçlü tutmak için en az 7 saat uyuyun. Düzenli egzersiz yapın.
Kesinlikle tokalaşma, sarılma gibi sosyal hareketlerden kaçının. Konuşma mesafenizi en az 3 katına çıkarın.Yaşam alanınızı nemlendirin. Evlerinizi ve yaşam alanınızı düzenli temizleyin. Beslenmenize mutlaka meyve sebze ekleyin. Bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Avm, tiyatro, hastane gibi insan temasının çok olduğu ortamlardan kendinizi ve ailenizi uzak tutun. Otobüs, metro, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarında tek kullanımlık maske ve nitril eldiven kullanabilirsiniz. Ateşiniz varsa, boğazı yanıyorsa ve virüs şüpheniz varsa hemen hastaneye gitmeyin. Alo 184 koronavirüs hattını arayarak devletin size göndereceği sağlık ekibini bekleyin. Aile bireylerinizi birbirinizden tecrit edin ve temasta bulunmayın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.