Hava Durumu

Açık oy, gizli tasnif

Yazının Giriş Tarihi: 19.06.2020 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.06.2020 08:08

Çok partili sisteme geçiş Atatürk zamanında (1924 yılında Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası 1930 Serbest Cumhuriyet Fırkası) ile denenmiş fakat sonuç alınamamış, tek parti zorbalığı engellenememişti.. Serbest Fırka'nın da katıldığı 1930 seçimlerinde, Atatürk hangi parti kazanıyor sorusuna bizim parti kazanıyor cevabını alınca; "hiç de öyle değil, kazanan idare partisidir, Jandarma, polis, nahiye müdürü,valiler kaymakamlar " diyerek yapılan baskıya işaret eder.. (Hasan Rıza Soyak hatıratı)

İkinci Dünya Savaşı sonrası şekillenen dünyada yer edinebilmek için Türkiye'de de sistem değişikliğine olur denmiştir. Bu olur; devleti yönetenlerin engin demokrasi inancından değil; zorunluluktan doğmuştur. Nihayet 1945 yılında Nuri Demirağ'ın Milli Kalkınma Partisi ve CHP içinden ayrılanların kurduğu Demokrat Parti yeni siyasal sistemde yerlerini alırlar. CHP açısından esaslı rakip DP oluyordu. Hesapta DP bazı merkezlerde çeşni cinsinden bir görüntü verebilir düşüncesi zamanla seçimi alabilir korkusuna dönüşünce; 1947 yılında yapılacak seçimler bir yıl öne alınır ve 1946 yılı sandık tecavüzü yaşanır. Uygulanan sistem gereği oylar açık olarak kullanılmış, sayım ise gizli yapılmıştır. Resmen ve hile ile seçim çalınmıştır ki yurtiçini bırakın yurt dışında bile eleştiri konusu olmuştur. Kenan Evren dahi iş başında iken bir röportajında "o seçimi DP kazanmıştı ama CHP seçimi hile ile almıştır" diyordu.

İlginizi çekeceğini düşündüğüm bazı notları aktarmak istiyorum.

CHP'li Turan Güneş: "Kandıra'da o yıl, seçimde oylar değiştirilmişti. Kandıra Savcısı, 'Ben böyle bir hükümete hizmet etmem' diyerek görevinden istifa etmişti
DP Milletvekili Gıyasettin Emre: "Köyümde 125 seçmenimiz vardı. Hepsi oyunu açık açık DP'ye verdi. akşam üzeri bir yüzbaşı geldi. Oyları tasnif etti 125 oy da CHP'ye çıktı. Yüzbaşıya dedim ki "125 kişi açık açık DP'ye oy verdi. Nasıl oldu da bu oylar CHP'ye çıktı?" Ben öyle der demez karga tulumba tuttular. Vazifesi başında yüzbaşıya hakaret etmişim. Bir ay hapis cezası verip, Bulanık Cezaevi'ne koydular."

Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı Doğan Nadi: Meşhur hokkabaz Zati Sungur İzmir'den gitmişti. Neden kaçtı? Merak ettik. Telgraf çektik. Cavap: Oy sandıklarının başında yapılan numaraları gördükten sonra İzmir'de bana iş kalmadı

Yazar İsmet Bozdağ: Bursa Valisi, DP ileri gelenleri için birer sahte 'zabıt dosyası' hazırlatıyor ve bu kimselerin asılmalarını sağlayacak suçlar icat ediyordu
Mersin Aslanköy' de silme CHP oyu çıktığı ilân edilince, köy kadınları, sandıkları jandarmaya teslim etmeyip zabıt tutturmak istediler. Hırpalanıp tutuklandılar. Mersin'e ve Konya'ya sevk edildiler. 'Devlete karşı gelmekten' üç buçuk yıl yargılandılar Seçimlere hile karıştı, sandık sonuçları hemen ilân edilmeye başlandı. ANAP Balıkesir Milletvekili İsmail Dayı: 1946 seçimlerinde Dursunbey ilçesinde köyde görevliydim. Oy sandıklarını katıra yükledik ilçeye gidiyorum. Tam ilçeye girerken seçimleri CHP kazandı diye ilan yapılıyordu.

Tek parti döneminde CHP ile devlet o kadar iç içe geçmişti ki seçimlere hile karıştırıldığına dair iddialar devlete karşı yapılmış suçlama sayılıyordu CHP İzmir Milletvekili Murat Birsel, seçim sırasında yaşananlardan şikâyet eden Fevzi Çakmak Paşa'yı, valilere, kaymakamlara, jandarma komutanları, savcı ve hâkimlere karşı güvensizlik duymakla suçlamıştı.

İlginç bir anı daha Radikal Gazetesi yazarı Türker Alkan: "Oyların açık atılıp gizli gizli sayıldığı, kaymakamların CHP İlçe Başkanı, valilerin il başkanı olduğu tek parti döneminde yapılan seçimlerden birinde, babamla dayım, oy vermek için yola çıkmışlar. Babam anlatıyor: 'Sandıkların bulunduğu okulun kapısında polisler duruyordu. Bizi görünce, 'Haydi gidin, sizin oyunuza ihtiyaç yok!' dediler'

Buradan Muharrem İnce'ye haykırmak gerek; TV kanallarına çıkıp Kılıçdaroğlu'na. "Çıkmışsın yenmiş, inmişsin yenmiş, yenmiş de yenmiş" diyerek neden haksızlık ediyorsun? Bilmez misin her futbolcu her sistemde oynayamaz. Sistem değişsin Açık oy, gizli tasnif olsun, sen o zaman gör Kılıçdaroğlu'nu!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.