Hava Durumu

Ben de senin!

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2021 08:05

Dikenli bir sözle gün, asır olur, ağızdan çıkanla kul, esir olur,
Kimi söz dikendir saplanır öze, kimi söz gül gibi görünür göze
Söz bazen kılıçtır, düşürür başı, bazen de bitirir nice savaşı. (Mahmut Topbaşlı)

Fransız Comte De Buffon "Le style est l'homme meme /Tarz aynı adam" Derken bizde de Ziya Paşa "Üslubu beyan aynıyla insandır" demiştir. Bir kişinin karakteri konuşmasına yansır. Tarzı ne ise kendisi de odur.

Öfke kimilerine göre bir hitabet biçimi, Fiiliyatta ise bir hitabet sanatıdır. İnsanlar mesajlarını öfke ile verebilir, mizahi bir üslupla da verebilir. Bunların dışında eleştiri yaparken haddi aşmak hakaret etmek kabul edilemez.

Son dönemde Kılıçdaroğlu'nun beyanları birçok kesimi rahatsız etmektedir. Anayasa Mahkemesine üye seçen Yargıtay üyelerine "oy veren 107 kişi yüz karasıdır" diyerek yargıyı, Öğretmenler gününde "Hala iktidarı destekleyen öğretmene ben öğretmen demem" sözüyle eğitim camiasını, "sözde cumhurbaşkanı" diyerek halktan yüzde elli iki oy almış başkanı dolayısıyla devletin tepesini aşağılamaya kalkan bir portre ile karşı karşıyayız. Bu saydıklarımız eleştirilemez iddiasında değiliz, çok daha farklı bir dille, hatta daha etkili üslupla meramını ifade edebilirdi. Elini masaya vurmak, yüksek volümle haykırmak alkışlanır amma Neccar Türkcan stili argo bir dil, küfürlü konuşmak siyaset kurumunu zehirler ve unutulmaz.

SHP döneminde esnaf kökenli İzmir Milletvekili Neccar Türkcan, şehrine mitinge giden Erdal İnönü'ye uçakta vurucu cümlelerle konuşmasını, masaya yumruğunu vurarak (galiz bir argo kullanarak) 'iktidara geleceğiz' demesini ister. İnönü mitingde konuşmasını yapar ve Neccar Türkcan'a dönerek; Şimdi, iktidara nasıl geleceğimizi de size arkadaşımız Neccar Bey anlatacak der. Ben bunu duyduğumda hem çok gülmüş ve İnönü'yü çok takdir etmiştim.

Bazen bir cümle ile bulunduğunuzun ortamın net fotoğrafını çekersiniz. Yine Erdal İnönü'den bir anı ile örnek verelim. SHP genel başkanlığı döneminde diğer sol parti yetkilileri ve bürokratlarla bir restorana gider. Garson sorar; efendim bir şey almak ister misiniz? Erdal İnönü'nün cevabı: Teşekkürler biz birbirimizi yiyeceğiz

Bir Uygur atasözü "Baş til tarazisida tartildu" insanın aklının ve bilgeliğinin hitap tarzı ile ölçüleceğini belirtir.

Kılıçdaroğlu ve yakın ekibi CB Erdoğan'ın sert konuştuğunu ifade ederler. Erdoğan kendisi de öfke bir hitabet sanatıdır diyor zaten. Sen de sert konuş ama hakaret etme Küfürlü konuşma. CB Erdoğan bu hitap tarzı ile seninle yarıştığı her seçimi, her referandumu kazandı. Sen ise her sıkıştığında gündem değiştirmek için, dikkat çekmek için saçma sapan söz ve davranışlarla gündem olmaya çalışıyorsun.

Dikkat çekmek için "bevval-i çeh-i zemzem / zemzem kuyusuna işeyen " gibi hareket etmek gerekmiyor. (Bilindiği gibi adam ismini tarihe mal etmek istiyormuş, bunun için herkesin gözü önünde zemzem kuyusuna işemiş. Olay yıllardır hatırlanıp lanetlenirken, kendi adı silinip gitmiştir)

Siyasiler bu yönleri ile değil, başarılarıyla anılmalıdır. Bak Yılmaz Özdil Sözcüdeki köşesinde 27 Haziran 2018 tarihli yazısında senin için ne yazmış

2018 tek adam seçimini Ak Parti kazandı, guguk kuşu kaybetti. İki defa deneyip kendisini bile yenemeyen Muharrem İnce'yi, kendisini sekiz defa yenen Ak Parti'yi yenmesi için aday gösterdi iyi mi... Partiyi bile vermediği Muharrem İnce'ye ülkeyi vereceği zannedildi. Sonra da çıktı, "bu seçimin tek kaybedeni Ak Parti'dir, bir tarafa yazın, önümüzdeki seçimde çok daha güçlü sonuçlar alacağız, bütün veriler bunu gösteriyor, koltuk sevdasına tutulanların bizim partimizde yeri yok" dedi.

"Bari, asrın liderimize sesleneyim... Bak bunca senedir senden hiçbir şey istemedim. İlk defa bi şey rica ediyorum. Tek adam seçildin, hazır olağanüstü hal de kalkmamışken, ilk icraat olarak gözünü seveyim şunu görevden alıver, kırma beni. Kayyuma bile razıyız gari !

Bu yazının sonunda diyoruz ki; Türkiye'de önemli bir kesimin algısına göre "senin ananı, ananı" sözlerin bir dil sürçmesi değil, önceden çalışılmış bir senaryo gereği söylenmiştir. Unutma ki; " Aklına geleni söyleyen, aklına gelmeyeni iştir" Birileri çıkıp "ben de senin Kemal" demelerine kapı aralama, siyaset dilini ucuzlatıp, işporta yapma.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.