Hava Durumu

Darbelerle yoğrulduk

Yazının Giriş Tarihi: 05.03.2021 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.03.2021 08:21

Benim kuşağım Türkiye'de yapılan bütün darbelerin şahididir. 1960 darbesinde çocuktum. 1971 darbesinde ise orta öğrenim talebesiydim. 1980 darbesi ise yüksek öğrenim mezuniyet dönemimize denk gelmişti. Türkiye bu son darbe ile siyaseten yeniden formatlanmış, temelleri darbenin hemen öncesinde meşhur 24 Ocak ekonomik kararları ile atılan piyasa ekonomisine de geçiş sağlanmıştı. Tabii ki bu bir ABD yapımı operasyondu. Buna ben Türk baharı diyorum. Devam eden yıllarda sosyalist blok (Varşova paktı) çökmüş, kapitalist sistem kesin zaferini ilan etmiştir.. Turgut Özal'ın sağladığı reformlar/açılımlar sayesinde de konuşulamayan çok şey Türkiye'de konuşulmaya tartışılmaya başlamıştı. Siyah-beyaz Türkiye'den çok renkli Türkiye'ye geçmiştik. Artık askeri bir darbe olmaz inancı yaygınlık kazanıyordu.

Oysa bu darbeler; demokrasiyle, insan hak ve özgürlükleriyle ilgili değil, ABD hak (!) ve çıkarları ile ilgiliydi. Bu nedenle darbelerin tamamen NATO ABD prodüksiyonu olduğunu unutmamak gerekiyordu. Belirledikleri çizginin dışına çıktığınızda; 960'taki gibi ya darağacına gidersiniz, ya 1971'deki gibi şapkanızı alır gidersiniz ya da 1980'deki gibi Hamzakoy ya da Zincirbozan'da tutsak edilirsiniz.

Nitekim tarihe 28 Şubat post modern darbesi olarak geçen müdahale; daha sonradan anlaşıldı ki Refah Partisi'nin iktidar yürüyüşü ile eş zamanlı tasarlanmış, bütün aparatları önceden hazırlanmış, vakit tamamdır dediklerinde piyonlar vasıtasıyla servis edilmiştir. Merhum Erbakan "Refah Partisi'nin yükselişindeki hızlanmadan şüphelenmiş, birileri bizim önümüzü açıyor." mealinde sözler söylemişti.

Ekim 1996 tarihli çok gizli ibareli (kripto) belgede ABD Dışişleri Bakanı Warren Cristopher'in Türkiye'nin ABD'nin stratejik ortağı olduğu ve öyle kalmak mecburiyetinde bulunduğu, bunun için de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Erbakan'a karşı bir sonuç elde etmek için harekete geçmeye zorlanması istenir. Bu belge Meclis araştırma komisyonuna da ulaştırılmış haysiyet zedeleyen bir belgedir. Bir kere ABD'nin stratejik ortağı kalmak zorunda olduğumuz belirtiliyor. Mecburiyete bakın! İkincisi TSK Erbakan'a karşı harekete geçmeli cümlesi: Ordumuzun ABD tarafından tetikçi olarak değerlendirildiğini gösterir. Erbakan Hoca anlatıyor. "Başbakan olduktan sonra ABD Büyükelçisi ziyaretimize geldi ve şunu söyledi. Başbakan oldunuz. Tabii bu bizim hoşumuza gitmedi. Ama Sizinle çalışabiliriz. Ancak 6 şartımız var. Bunlar: İran ile ticaretiniz 50 milyon dolardan fazla olmayacak, İran'a gitmeyeceksiniz. Türkiye'deki ABD üslerine dokunmayacaksınız, Çekiç güce dokunmayacaksınız. Diğer Müslüman ülkelerle ticareti artırmayacaksınız, İran ve Irak boru hattını açmayacaksınız. Erbakan hoca bunları naklettikten sonra, şunları söylemişti. "Bizim tarihte meşhur bir sadrazamımız vardır. Ali Paşa, Onun meşhur bir sözü vardır. 'Mühim bir iş yapmak istesem önce Rus elçisiyle konuşurum ne derse tersini yaparım.' Bendeniz de Amerikan elçisinin bütün dediklerinin tersini yaptım."

Hiçbir zaman değişmediler, değişmezler. 23. dönemde TBMM'de beraber görev yaptığım CHP'nin diplomat kökenli vekillerinden eski ABD büyükelçisi Şükrü Elekdağ şu tespiti yapmıştır. "65 yıllık siyasi ve diplomatlık hayatımda hiçbir zaman bir Türk liderin, bu günlerde olduğu gibi ABD ve Batı medyası tarafından ortaklaşa bir bombardımana tabi tutulduğunu görmedim" Bu bombardımanın nedeni bizi sınırladıkları çizgilerin dışına çıkmamızdır. Oyun bozmamız tarihe "dünya beşten büyüktür" dipnotunu düşerek, hegemonik çetenin yaptıklarını dünyaya ilan etmemizdir. "Erdoğan bizimle çatışıyor, çelişkilerimizi yüzümüze vuruyor" "James Jeffrey (ABD'nin 2008-2010 Türkiye büyükelçisi" Türkiye'ye karşı antidemokratik yolları kullanma ve kullandırmada, ABD başkanının Cumhuriyetçi ya da Demokrat olmasının hiçbir farkı ve önemi yoktur. 1960 darbesinde Cumhuriyetçi başkan David Eisenhower, sonuca ulaşmayan Talat Aydemir'in 22 Şubat 1962 ve 21 Mayıs 1963 darbe girişimlerinde Demokrat başkan Kennedy, 1971 müdahalesinde Cumhuriyetçi başkan Richard Nixon 1980 darbesinde Demokrat başkan Jimmy Carter 28 Şubat 1997 Post modern darbesinde Demokrat başkan Bill Clınton 27 Nisan 2007 tarihinde gece yayınlanan E-Muhtıraya ertesi gün (haddini bil) dik duruşuyla AK Parti hükümetinin karşı muhtıra verdiği tarihte ABD başkanlık koltuğunda Cumhuriyetçi başkan George W.Bush oturuyordu 15 Temmuz 2016 darbe girişiminde Demokrat başkan Barack Obama görevdeydi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Joe Biden yönetiminin dış politika açılımı hakkında açıklamalarda bulunurken; "Askeri müdahaleler ile rejimleri devirmeye çalıştık, işe yaramadı" itirafında bulundu. Tövbelerine kanalım mı?

Darbelerle ilgili ciltler dolusu kitaplar yazıldı. 1980 ve 28 Şubat darbesi ile ilgili benimde anılarım ve hayal kırıklıklarım vardır elbet. (hele hele Türk solunun 6.filo hıncıyla oh olsun makamındaki 28 Şubat sessizliği) 28 Şubat Ne hukuk vardı ülkede, ne STK ne medya, İkna odalarında faşizan tragedya. "Nur" suz engizisyonu; hayaller boşluk boşluk, Biri füruat dedi, dedim bu ne sarhoşluk.. Dine format atıldı, mabet kime emanet, Hutbede haham, mihrapta rahip, zangoçtan kamet. Cami işgal atında ne hutbe var ne mihrap, Askeri brifing var! uygun adım koşular En önde hukukçular, Eski tüfek solcular, RAP! RAP! RAP!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.