Hava Durumu

Koronanın koyunu sonra çıkar oyunu

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2020 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2020 08:03

Oyun ne? Bu günlerde yapılan politik tartışmalarda, dünyamız korona öncesi çağı yaşadı, önemli olan korona sonrası çağın ne olacağıdır. Tartışmaların merkezi işte bu noktadır. Beyin yakan akıl yürütmeler (Think-tank) yanında, nem kapan kalemlerin köşelerine taşıdığı saçma sapan komplo teorileri de havada uçuşuyor. Bu virüsün laboratuarda üretildiğini söyleyen önemli bir kitle var, aksini söyleyen bilim adamları da var. Her ikisinin de matematik hesabı ile yüzde yüz denecek kanıtı yok. Virüs üretildi diyen kitle, virüsün ilacının da üretenlerin elinde olduğunu iddia ediyor.

Gözle görülmeyen bir virüs ülkeler arası üst birlikleri, paktları sallamaya başladı. Düşünsenize birkaç ay önce AB'nin silahlı gücü Avrupa ordusu konuşuluyordu. Bu gün ise AB çatırdamaya başladı. Eski İtalya başbakanı ve ana muhalefet lideri Matteo Salvini'den nefret ediyor ve tiksiniyorum. Birlikten ziyade, yılanlar ve çakallar mağarası. Önce virüsü yeneceğiz, sonra dönüp AB'yi düşüneceğiz. Gerekirse teşekkür etmeden ayrılacağız" ifadelerini kullandı.

Çünkü İtalya'nın imdat çağrılarını AB duymazdan geldi. (İtalya ve İspanya'ya Türkiye yardım ediyor) Dün sınırları kaldıran AB bu gün çelik duvarlar örmeye başladı. Kıta Avrupa'sında Schengen anlaşması ile sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerinin bütünüyle ortadan kaldırılması amaçlanmıştı. İlk önce AB içinden üyelerle, sonrasında AB üyesi olmayıp anlaşmaya dahil edilen ülkelerle Avrupa tek devlete doğru yol alıyordu. Bu gün bu noktanın çok uzağındalar. Avrupa ülkelerinden parasıyla bile sağlık malzemesi alamayan Sırp Devlet Başkanı Aleksandar Vucic de "Avrupa dayanışması diye bir şey yok. Sadece kâğıt üzerinde bir masaldı" dedi. Avrupa'da herkes kendi derdinde üstelik uluslar arası hukuku da çiğniyorlar. Medeni (!) Avrupa toplumunda Çin'in İtalya'ya gönderdiği malzemeye önce Çekya ardından Almanya el koydu. İtalya'da Tunus'a tıbbi malzeme taşıyan gemiye korsan gibi el koydu. Neden? Çünkü kapan kapana bir Avrupa var Paraya yön veren küreselcilerin tasarladığı iddia edilen dijital bir çağa geçiş söz konusu. Dijital para, yapay zeka, çipli insan (kumanda edilen insan) ve bu çağda hedeflenen tek dünya devleti vardır ki ulus devlet modelinin görevi bitirilmeye çalışılıyor. Buna karşın mevcut ABD yönetimi başta olmak üzere ulus devletlerin de karşı koyuşu var. Trump BM'de "küreselciliği reddediyorum" diyerek bu yapının karşısında duruyordu. (Trump ABD milliyetçisidir. Kennedy ve Nixon çizgisindedir. Amma bu yol dikenli bir yoldur. Çünkü Kennedy öldürüldü, Nixon ise Watergate skandalı sonucu görevinden istifa ettirildi)

Küresel finans çevreleri için dillendirilen iddia şudur. Bu yapı için bayrak, vatan devlet mevhumu yoktur. Her şey paradır ve her yer onlarındır, onlar için vatandır. Bu gün savaşın vardığı noktada; hem küresel finans çevreleri, hem de karşı koyanların piyasaya para pompalaması var. IMF bir trilyon dolar sürmeye hazır, ABD 2 trilyon dolar için kongre ile anlaştı bile. Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya, Kanada, Japonya gibi ülkeler yüklü paketler açıkladılar ki yedi trilyon dolardan söz ediliyor, faizler hızla aşağı çekilirken; korona kumarında el yükseltme devam ediyor çünkü paketlerin ucu açık. Bu toz duman içinde ülkelerin sağlık sistemleri, yönetim tercihleri de tartışma konusudur. Ekonomik faktörlerin kontrolünü kamu sektöründen özel sektöre devreden bir sosyoekonomik politika modeli olan Neoliberal tercih, sosyal devlete doğası gereği karşıdır.

Bu politikaların öncü uygulayıcısı ise ABD'dir. Hemen her iktisadi faaliyet özel sektör eliyle yürütülürken, sağlıkta da bizdeki gibi devlet güvencesi onlarda yoktur. Bunun vahim ve acıklı sonuçlarını da duyuyoruz. 17 yaşında bir genç Korona için gittiği hastanede "sağlık sigortası yok" diye tedaviye alınmadı ve maalesef hayatını kaybetti. ABD'de sigortası olmayan 33 milyon kişi bu riskle karşı karşıyadır.

BAŞKA TÜRKİYE YOK AYNI GEMİDEYİZ

Amerika'da yaşayan akademisyen Gündüz Vassaf'ın bir TV mülakatını seyrettim şunu söylüyordu "Amerika'da en çok vaka Newyork eyaletinde. Vali ihtiyacı olan 30 bin solunum cihazı istemiş; devlet kendisine dört yüz solunum cihazı verebilmiş. ABD, yurt dışından getirttiği vatandaşlarına uçağa binmeden 1.485 dolarlık senet imzalattı. Korona testi için de sigortalı olanlar 9 bin, sigortasız olanlar ise 34 bin dolar ücret ödüyor. Keza Fransa 16 bin Euro istedi diye 30 bin Fransız bu sebeple yurduna dönememiştir. İtalya 80 yaş üstü hastaları artık hastanelere almıyor. İspanya'da huzurevlerine terk edilmiş yaşlıların naaşları toplanıyor.

Türkiye ne yapıyor? Testler bedava, yeri geldi 10 kişi için uçak kaldırttı ama insanını gurbet elde bırakmadı. Geldiklerinde ise üç öğün yemeklerini karşıladı 14 gün boyunca karantinaya aldı. Belediyelere korona mücadelesine destek için üç milyar gönderdi. 100 milyar tutarında ekonomik destek paketi açıklandı. Sağlık çalışanlarının performans ödemelerinin 3 ay boyunca tavandan yapılması kararlaştırılarak 4,5 milyar TL ek ödenek sağlandı. Çalışma Bakanlığı, ihtiyaç sahibi 2 milyon 111 bin haneye 1.000'er TL destek ödemesine başladı bile. Başka Türkiye yok, aynı gemideyiz, Cumhurbaşkanımızın yedi aylık maaşını bağışladığı Biz bize yeteriz Türkiye'm kampanyası ile amaçlanan; "yevmiye ile geçimini sürdürenler başta olmak üzere, alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza ilave destek sağlamaktır" Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile gerektiğinde muhtarları da devreye alarak ihtiyaç sahibi vatandaşlar belirlenip yardımlar kendilerine ulaştırılacaktır. Bu tip organizasyonlar millet olarak bu coğrafyanın kültürüdür. Kaldı ki İstanbul Belediyesi de bu konuya el attı. Almanya, Fransa, İspanya bağış ve yardım topluyor, bizde ise "Devlet yardım toplar mı" suçlaması yapılıyor. Bu konuyu Polemik malzemesi yapanları, ağzı bozuk eleştirileri, o ucuz cümleleri benim aklım almıyor. Korona virüsü; turnusol kağıdı gibi Avrupa'nın çapulculuğunu/çakallığını, bizde de kör kütük muhaliflerin bu milletin değerlerinden ne derece ayrı düştüğünü gösterdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.