Hava Durumu

Kurban postları Teyyare Cemiyeti'ne

Yazının Giriş Tarihi: 13.08.2021 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.08.2021 08:03

Dünyada ve ülkemizde daha önce yaşamadığımız boyutta yangın ve sel felaketi yaşanıyor. Dünya genelinde ABD ve Rusya başta olmak üzere, Kanada, İspanya, İtalya, Peru, Tunus, Brezilya, Bolivya ve Yunanistan'da büyük çaplı yangınlar ciddiyetini artırarak devam ettiriyor.
Bizde ise son günlerde 53 ilde çıkan 275 orman yangının tamamına yakını kontrol altına alındı. Devletimiz ilgili bütün kurumları ile sahada yangınla savaştı. Ülkemizin kuzeyinde selle yağmurla, güneybatısında ise yangınla sarsıldık. En çok kullanılan felaket ifadesi de "ciğerlerimiz yanıyor" cümlesiydi. THK (Türk Hava Kurumu eski adıyla Türk Tayyare Cemiyeti) ise yangından daha çok konuşulan, polemik konusu olan, istismarı yapılan kurum olarak öne çıktı.
THK konusunu CHP ve o çizgide hareket eden muhalif kesim ısrarla ve aşırı şekilde kullandılar. Cumhuriyet kurumlarından intikam alınıyor, Atatürk'ün kurduğu THK 'nın uçakları hangarlarda yatıyor ve bunun gibi aslı astarı olmayan, halkı aldatan tam bir hezeyan hali. Atatürk adının bu denli istismar edildiği başka olay var mı bilmiyorum. Bir kurum batırılmışsa buradaki beceriksizliği Atatürk istismarı ile gizleyemezsiniz. Bir kurumda yöneticilerin yolsuzluk yaptıkları mahkeme kararlarına yansımışsa; bu pisliği Atatürk adını kullanarak temizleyemezsiniz.
THK Atatürk tarafından kuruldu diyerek dokunulmazlık veriliyorsa, Atatürk CHP kurucusu ve genel başkanıdır. Asıl dokunulmazlık CHP için olmalıdır. Gelin görün ki 2002 yılından bu yana Erdoğan'la AK Parti, bizden önce Özal'ın Anavatan Partisi, öncesinde Demirel'in Adalet Partisi daha da öncesinde Menderes'li Demokrat Parti CHP'sini sandığa gömdü. Şimdi bu partiler suç mu işledi. Atatürk'ün sağlığındaki CHP Atatürk'ün CHP'sidir. Sonrasında İnönü, Ecevit diye silsile devam etmiştir. Bugünkü CHP'nin Atatürk çizgisini ne kadar koruduğunu kendileri bile tartışıyor.
Türk Hava Kurumu'nu Atatürk kurdu demek eksik ve hatalı olur. Talimat vermiş kurdurmuştur. Kurucuları arasında yoktur. Cumhurbaşkanı sıfatıyla onursal başkandır Himaye etmiştir. Bugün de onursal başkan tüzük gereği Recep Tayyip Erdoğan'dır.
THK 5253 sayılı Dernekler Kanunu'na tabi özel hukuk tüzel kişidir. Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına çalışan dernekler arasına alınmıştır. Çok kişinin bildiğinin aksine bir devlet kurumu değil bir dernektir. Sadece imtiyaz verilmiş, korunmuştur.
Kuruluştaki amaç çok iyi niyetlerle ileriye yönelik havacılık alanında Türkiye'nin dünya ülkeleri ile rekabetini hedeflemiştir. Yeni savaştan çıkmış bir ülke olarak hava savunmasında tedbirli olmamız gerekiyordu. Atatürk "istikbal göklerdedir" sözünü 1925 yılında bu kurumun açılışında söylemiştir.
THK kuruluşundan bu günlere gelene kadar çok korunmuş ve yüklü miktarda maddi destek sağlanmıştır. Fakat çok sayıda şubesi olması (buralarda da genelde CHP üyesi kişiler yetkili idi) zamanla hantallaştı ve yolsuzlukların yaşandığı bir kurum oldu. Dr Mehmet Hakan Sağlam THK hakkında aşağıdaki gelir kalemlerini tespit etmiştir.
"Kurum; Fitre Zekat Kurban derileri, tayyare pulları, piyangolar, duvar ilanları, her sigara paketinde bulunan 20 sigaradan biri,Uşak Şeker Fabrikası'nın ilk yıl geliri, Ödemiş cıva madeni gelirlerinin tamamı, kira gelirleri, üye aidatları, Atatürk'ün yağlıboya tablolarının ve büstlerinin satışı, Nutuk satışından gelecek gelir, alkol satışlarının %5'i ve ilginçtir domuz işletmelerinden elde edilen gelirler."
THK ile mütedeyyin kesimin önemli bir bölümü arasında kurban derileri konusunda ciddi bir sürtüşme yaşanmıştır. Deri toplama işinde yetkili kurum olduğu için insanlar kendi kurbanlarının derilerini kaçırmak zorunda kalıyordu. Bir dernek veya vakfa ait deri yakalansa el konuyordu. Gariptir; laik bir devlette THK fitre ve zekat topluyordu.
Dergah Yayınevi yöneticilerinden Prof Dr İsmail Kara ile komşu/bitişik köylerin çocuklarıyız. Kendisinden dinlemiştim. Köyün yayla yolu (Varda Yaylası) yapılıyordu. Yolu devlet değil köylü kendi imkanları ile yapıyordu. Kurban Bayramı cami imamı ile kurban derilerinin bu yıl YAYLA YOLUNA verilmesini söylemesi noktasında anlaşılmış. Hoca efendi bayram namazını kıldırmış, hutbe esnasında "Aziz cemaat bu sene da kurban postlarini Teyyare cemiyetine verecoğuk" demiş.
Çok desteklenen THK verimli ve doğru yönetilseydi, iddia edildiği gibi arpalık haline gelmeseydi; bugün havacılıkta çok ileri bir seviye yakalamış olurduk. Bir şeyi daha belirtelim: THK Orman Genel Müdürlüğü'nün yangınla mücadele için açtığı ihaleye girip ihale şartnamesine göre parası karşılığı yangına müdahale ediyordu. Kimileri bedava sanıyor düzeltmiş olalım. Bir not daha 26. Dönem CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen THK'da devreye sokulmuş, daha sonra kızı kurumla avukatlık sözleşmesi imzalamıştır.
Türk Hava Kurumu'nda 30 Ekim 2014 tarihinde başkan Osman Yıldırım'ın da aralarında olduğu 9 kişi "kurumda usulsüz işlemler yapıldığı" iddiasıyla başlatılan operasyonla gözaltına alındı. Sorgulamalar sonunda aralarında Osman Yıldırım ile oğlu Emre Yıldırım olmak üzere 5 kişi "rüşvet", "ihaleye fesat karıştırmak" ve "mal varlığı değerlerini aklamak" suçlamasıyla tutuklandı. Kurumu batırmakla suçlanan isimler daha sonra tahliye edildi. Ancak yargı süreci devam ediyor.
Muhalefet Erdoğan'a iftiralarla saldırmak için THK'yı silah gibi kullanmış ama elinde patlamıştır. Kılıçdaroğlu baştan esti gürledi, sonrasında kurumu ziyaret etti. Bir soru üzerine: Uçacak uçak olmadığını söyledi.
Samimi mi inanalım mı? Tedbirli olalım KK bu çark edebilir diyordum ki ertesi gün;
THK'da çalışan uçak var mı? Sorusuna "Şu anda alanda hem helikopter hem uçak var" yanıtını verdi.
Trakya şivesiyle
Te be KK, dün başka, bugün başka, başlarım büle aşka be ya!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.