Hava Durumu

NATO üyesi Türkiye -4-

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2020 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2020 08:04

NATO'ya girerek Sovyet tehdidinden kurtulduk ama neleri feda ettik. Amerika'ya bağımlılık nedeni ile gelişmekte olan savunma sanayimiz çökertilmiş oldu. Soğuk savaş döneminde askeri kurmaylarımız kendi doktrin ve stratejisini geliştirmekten uzaklaştı. (istisna olarak sadece Ege ve Kıbrıs konusu var)
NATO, hesapta Sovyetler Birliği'ne karşı kuruldu işin aslı Avrupa'yı kontrol etmekti. Komünizmin sona ermesine tanıklık etti, Sovyet Blok'unu tek bir kurşun atmadan başarısızlığa uğrattı. Bu başarı batı kapitalizminin/serbest piyasanın sosyalizm karşısında bir zaferiydi. NATO ilk kez 1990'larda Balkanlar'da savaşa girebildi.
Sovyet bloku dağılınca bir nevi varlık nedeni ortadan kalkan NATO dolayısıyla ABD hegemonyası gerekçe aramıştır. 11 Eylül senaryosu ile ABD yapacağı haydutluklara gerekçe oluşturmuş oldu. Dönemin ABD Başkanı George W.Bush haçlı seferini başlattığını ilan etti ve NATO o gün bu gündür halkı Müslüman olan bölgelerde gardiyan üniforması ile dolaşmaktadır. Kuruluş amacından uzaklaşarak, Amerika'nın önleyici darbe doktrinine uygun olarak görev alanının dışında inisiyatifler kullanmaya başladı. (Büyük Ortadoğu Projesi, Arap Baharı gibi)
NATO o hale geldi ki kimin gerçekte NATO üyesi olup olmadığının belirsizleştiği bir evredeyiz. Misal İsrail bir NATO üyesi değil ama İsrail benim diyen NATO üyesinden daha fazla yararlanıyor örgütün imkânlarından. Mesela ABD, İsrail'in tüm güvenlik ihtiyaçlarını karşılıyor. İsrail, F-35 projesinin içinde yer almamasına rağmen bu uçağı, ABD'den sonra kullanan ilk ülke oldu. Hâlbuki İsrail'in F-35 projesi ile 'alıcı' olmak dışında hiçbir alakası yok. F-35'in paydaş ülkeleri Türkiye, ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka. Fakat buna rağmen, Türkiye'ye F-35 vermemek için bin dereden su getiren ABD son iki yılda İsrail'e 16 adet F-35 savaş uçağı teslim etti. Böylece İsrail bölgede bu uçağa sahip tek ülke oldu. Amerika kendi emelleri için her türlü hukuk dışılığı, dönekliği yapmaktan çekinmiyor.

NATO, TÜRKİYE İÇİN TEHDİT HALİNE GELDİ

NATO içerisinde Türkiye ile ABD arasında ciddi bir ayrışma yaşanıyor. ABD'nin PKK/YPG'ye desteği, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler, Amerikan yapımı 15 Temmuz darbe girişimi, ekonomik yaptırım tehditleri ve Türk ekonomisine yönelik kur operasyonu, S-400 krizi, Senatonun Ermeni tasarısını kabul etmesi, F-35 savaş uçağı gündemdeki sorunların başında geliyor. Genel olarak ifade edecek olursak NATO artık Türkiye açısından tehdidin kaynağı haline gelmiştir.

NATO'DAN AYRILMA KONUSU

Batı medeniyeti derken biz batının teknik üstünlüğüne bakıp kültürü ıskalıyoruz. Bizde medeniyet deyince peşi sıra kültür (hars) deriz. Hatta İrfan deriz. 18.asrın son çeyreğinde kurulmuş bir ABD mi Türkiye'ye medeniyet öğretecek. ABD eli kanlı kısa tarihi vukuatlarla dolu bir ülkedir. Bursa'daki tarihi eserlere bakın; ABD'nin kuruluşu değil, Amerika kıtasının keşfinden önce eserler görürsünüz. Ne zaman eski gücümüze doğru yol alırsak, kendi savunmamızı başkalarına ihtiyaç duymayacak noktaya taşırsak; içinde bulunduğumuz paktlarda bu tip sıkıntıları yaşamayız. Çünkü batı güçten anlar. Bu nedenle ölçüsüz hamaset yapıp masayı devirmek fayda getirmez ama kararlı ve dengeli olmak zorundayız. Birinci Özal hükümetinin kabine dışından atanan Dışişleri Bakanı Vahit Halefoğlu'nun kullandığı Latince bir deyimi hatırlatarak yazımızı noktalayalım. Suaviter in modo, fortiter in re "davranışta kibar, eylemde sert/kararlı"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.