Hava Durumu

Suriye'de olmak bir mecburiyettir!..

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2020 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2020 08:08

Yıl 1938 Avusturya'yı ilhak eden Nazi Almanya'sı gözünü Çekoslovakya'ya dikmişti. Onlardan da Almanca konuşan Südet'ler bölgesinin kendilerine bırakılmasını isterler. Siyasi duruşlarına bakınca hem İngiltere hem de Fransa yöneticileri ne pahasına olursa olun savaştan uzak durmak istiyordu. Bu nedenle aşağıdaki taviz verilmiştir. Alman diktatör Adolf Hitler ve İngiltere Başbakanı Neville Chamberlain el sıkışır ve Südet bölgesinin Almanya'ya verilmesine Münih anlaşmasıyla karar verirler. Hatta Çekoslovakya'ya İngiltere ve Fransa'nın anlaşmaya uyması için Ültimatomu vardır.
Chemberlain İngiltere'ye barışı garanti altına aldığını düşünerek dönmüş ve parlamentoda yaptığı konuşmada "Onurlu bir anlaşma ile yüz yılın savaşını durduk der." Bunun üzerine Churchill kendisine çok sert ve bir cevap verir. Özet olarak "Onurunla savaşman gereken yerde, korkarak kaçtın ve ahlaksızca Çekoslovakya'yı Hitler'e sattın! Hitler orayı yuttuktan sonra Londra'da patlayacak bombaları ve Hitlerin askerlerini burada göreceksin" der. Nitekim bir yıl sonra ikinci dünya savaşı başlamıştır ve Hitler'in uçakları Ekim-1940 tarihinden Haziran 1941 tarihine kadar "Blitz (Yıldırım saldırı)" operasyonlarıyla Londra'yı tam sekiz ay boyunca bombalamıştır. İngiltere bu saldırılardan Hitler'in 1941 Haziran ayında Rusya'ya saldırmasıyla kurtulmuştur.

Bunları neden anlattım? Churchill; ülkesinin başbakanının korkak davranmasını eleştirmiş tehlikeyi öngörmüş ve haklı çıkmıştı. Sonuçta bir felaket yaşanmıştı. Bu gün bizimde önümüzde böyle bir tehlike vardır. Ya korkacağız, iğdiş edilmiş bir siyasi figür olacağız ya da çıkarlarımız için diplomasinin inceliklerini de kullanarak savaşımızı sürdüreceğiz. Cumhurbaşkanımızın "Bugün Kamışlı'da, Resulayn'da, Tel Abyad'da, İdlib'de vermediğimiz savaşı, yarın Şırnak'ta, Mardin'de, Gaziantep'te, Hatay'da vermek zorunda kalırız. Çünkü senaryonun asıl hedefi Suriye değil, Türkiye'dir. İstediklerini alanlar, namluları hemen Türkiye'ye çevirecektir." Demiştir. Bir devlet başkanı Türkiye üzerine yapılan planı bundan daha açık nasıl ifade etsin?

Rusya "güvenli bölge" meselesini Rejim ile Türkiye arasında "sınır güvenliği" noktasına indirgemek istiyor. Hal bu ki Esed'in sınırlarımızın dibine gelmesi demek hem rejim üniforması giymiş YPG demek, hem de Türkiye'de ikamet eden 3 buçuk milyon Suriyelinin geri dönmemesi demektir. Zaten geriye dönüşistenmiyor nedeni de; Suriye'nin iç savaştan önceki nüfusu 22 milyon civarındaydı. Bu nüfusun yüzde 60'ı Sünni Arap, yüzde 10'u Sünni Kürt, yüzde 5'i Türkmen, yüzde 10'u Nusayri Arap, yüzde 10'u Hıristiyan Arap, ve yüzde 3'ü Dürzi Araplardan oluşmaktaydı.
1970 darbesinden bu yana Suriye tam elli yıldır %10'luk Nusayri nüfustan baba Hafız Esed ve oğlu Beşar Esed tarafından yönetmektedir. Yeni yapılacak bir anayasa ile gidilecek seçimi kazanamaz. Bu nedenle de Suriye'nin boşaltılması diğer plan yapanların (İsrail-ABD) yanında Rusya ve Esed'in de öncelikli hedefidir.

Rusya, Suriye'de önce Akdeniz'i istiyor, sonra da buradaki varlığını teminat altında tutacak bir yönetimi istiyor. (Tıpkı bizim Libya hükümetini tuttuğumuz gibi)
Şu anda bize karşı yapılan gayri nizami/hibrit bir savaş vardır ve biz bunun için Suriye'de bulunuyoruz. Türkiye'de ne yazık ki bu noktalar göz ardı edilip "Putin Türk heyetini bekletti mi bekletmedi mi" tezviratı ile vakit geçiriliyor. bu olayı köpürten kim? devlet sırlarını ifşa etmekten kaçak Can Dündar. Peki 2016 yılında Putin Ankara'da iki dk beklemişti, bir başka ziyarette de Kremlin'de Türk heyetini bekledi durdu, bunların haberi yapılır mı? Diplomasi tecrübesi olanlar bunun gayet olağan olduğunu söylüyor. Bir başka tezvirat ise; döneminde Osmanlı'ya karşı zafer kazanılmış çariçe ikinci Katerina heykeli bu ziyarete özel olarak salona yerleştirilmiş. Bu İddia bazı haber sitelerinde de yer aldı. Oysa Putin misafirlerini genellikle bu salonda ağırlıyor. Heykellerin daha önce diğer ülkelerden konuklarla yapılan görüşmelerde de salonda bulunduğu biraz araştırma yapan biri tarafından görülebilir. Ayrıca bekleten kişi çıkışta arabaya kadar neden uğurlar? Haberi yapılan video için uzmanlar yakın çekim/zum montajı yaparak süre iki katına çıkarılmış deseler de ezberleri bozulmuyor. Rus Televizyonu bunu neden yayınlamış olabilir sorusu; Suriye'de hava sahası S-300 korumasında kapalı iken Türkiye nasıl olurda Rusya'nın rejime verdiği üç adet uçağı düşürebilir. Rus kamuoyunu bu sakat haberle uyuşturmuş olmasınlar? Ben bir soru ile bitireyim Recep Tayyip Erdoğan'a bu tip bir külhanbeylik yapılabilir mi? yapmaya kalkan anında cevabını almaz mı? Takdir milletimizin

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.