Hava Durumu

28 Şubat'ın kirli yüzü, kaçan fırsat ve yerli otomobil

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2020 08:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2020 08:34

Geçen hafta perşembe akşamı AS TV'de yayınlanan Politik Bakış programında konuğum Makine Mühendisi Dr. Mustafa Uysal oldu.
Uysal'la yerli otomobilin tarihçesinden tutun uçak üretimine kadar her şeyi konuştuk. Uysal, bilgi birikimi yüksek bir mühendis. Bugün yapmış olduğu birçok çalışma ülkemizin stratejik kurumlarında kullanılıyor.
O anlamda konuşacakları oldukça önemliydi.
Uysal ,programda Bursa'nın kurucu şehir olduğuna vurgu yaptı. Ardından bu kentte yaşayan Molagürani, Mollafenari ve Mollahüsrevlerin Fatih Sultan Mehmet Han'a İstanbul'un neden fethedilmesi gerektiğini anlattıklarını söyleyerek programımıza başladı.

TÜRKİYE'NİN İLK SANAYİ BÖLGESİ BURSA'DA KURULDU

Ardından, Türkiye'nin ilk sanayi bölgesi Bursa'da 1969'da Reno kuruldu ardından Tofaş temel attı. Bunlar sayesinde Bursa önce montajı, kaliteyi ve nihayetinde tasarımı öğrendi.
Otomobil fabrikasının Bursa'ya yapılması kadar normal olan bir şey yok dedi. Kendilerinin 2005 yılında İ.Hakkı Kavurmacı'nın Bursa Makine Mühendisleri Odası Başkanı seçildiği döneme vurgu yaptı.
O zaman oda olarak kendilerinin Türkiye Otomobilini Neden Yapamıyor konulu 2005 yılında sempozyum yaptıklarını ifade etti.
O zamanki sempozyuma Türkiye'nin ilk milli otomobili Devrim'i de getirdiklerini ifade etti. O zamanki sempozyuma 3 bakan katılması da o dönemler için oldukça önemli bir göstergeymiş bunu da paylaşmış oldu.

OTOMOBİL ÜRETİMİ İÇİN DÖRT ŞART

Sempozyumda otomobil üretileceği kanaatine varılmış. Ardından otomobil üretilmesi için dört ana şartı ortaya koymuşlar;
O şartlardan biri Bursa'da teknik üniversite kurulmasının olmazsa olmaz olduğu,
Öte yandan otomotiv test merkezinin de muhakkak Bursa'da olması gerektiği
Bu otomobili üretecek üssün olması,
Son olarak da bunları yapacak iradenin bulunması.
Şimdi bu dört şart sağlandı diyor...
Ama öncesinde Bursa'da kendilerinin 2010'lu yıllarda elektrikli otomobil yaptıklarını otomobilinde elekrtirikli olduğunu ve bataryası ile 120 km gittiğini vurguladı...
Sonrasında sadece otomobil değil 50 kişilik botlar ve hibrit otobüs de yaptıklarını vurguladı Uysal.
Bunu yapmak zor değil.
Ama bu üretim için son fırsat diye de ekledi.

TÜRKİYE'DE YERLİ UÇAK ÜRETİMİ ENGELLENDİ

Mühendis Dr. Uysal'ın programda değindiği diğer bir konu Türkiye'nin ilk havacılık şehitlerinin anısına yapılan Altın Kanatlar projesiydi.
Altın Kanatlar projesi 1905 yılında Filistin'de düşen uçağın anısına 2000'li yıllarda aynı uçak tekrar yapılmış. Mühendislik hesaplamalarında Uysal'ın firması görev almış.Öte yandan bu uçak Mısır'a kadar uçmuş.
Ama Uysal'ın programda değindiği bir konu varki o oldukça önemli aynı zamanda 28 Şubat'ın kirli yüzünü de göstermeye yetiyor artıyor bile.
1997 yılında merhum Necmettin Erbakan'ın Başbakan olduğu dönemde THY'nin ihtiyacı olan 50 uçak için alınması için yetkililer Erbakan'a gidiyor.
O da ben de bir 50 uçak daha bulayım toplam 100 uçak alalım diyor. O yıllar havacılık sektöründeki üreticiler için zor yıllarmış. Erbakan Hoca şu şartı koymuş. Bu 100 uçağı alın ama tek şartla bizim ülkemizde üretilmesi şartı. O zamanki yetkililer kısa mesafeli 90 kişilik uçak yapan McDonnell Douglas firmasıyla fabrikayı Türkiye'ye taşımak şartıyla alımda anlaşmışlar. Tam anlaşma imzalanacak iken 28 Şubat oluyor Erbakan Hoca istifa etmek zorunda kalıyor.
Sonrasında anlaşma imzalanmıyor...
Ardından Türkiye'de uçak üretme imkanı kalkıyor...
İşte o zaman Türkiye'de yerlilik oranı yüksek uçak üretme potansiyelimiz engellenmemiş olsa şu an gökyüzünde kendi uçaklarımız dolaşacaktı.
Şimdi o ve benzeri zihniyet yerli otomobili ürettirmemek isteyecektir. İşte burada uyanık olmak gerekiyor.
Bundan dolayı biz milli olma konusunda üretimde emeği geçenleri tebrik ediyor başarılar diliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.