Hava Durumu

Alkan'dan Bursalı çiftçilere çağrı...

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2020 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2020 07:45

Bursa'nın en önemli sıkıntılarından biri Ankara'da yeteri kadar üst düzey bürokratımızın olması. Var olanların sayısı da bir elin parmakları kadar.

Bu anlamda eksiğimiz var.

Bu bağlamda Ankara'da ne kadar kuvvetli olursak sorunlarımız o kadar rahat çözülür.

İşte bunun en son örneği Karacabey ve Mustafakemalpaşa bölgesinde mağdur olan çiftçinin imdadına Bursa'dan Ankara'ya transfer olan üst düzey bürokratlardan Türk Şeker A.Ş'nin Genel Müdürü Mücahid Alkan yetişmişti.

Bir ara 30 kuruşa kadar fiyatı düşen salçalık domatesin Türkşeker'in piyasadan alım yapmasıyla 56 kuruşa kadar çıktı.

Sadece domates mi, hayır...

Bunun yanında yine kapya biber alımıyla çiftçinin ciddi anlamda mağdur olmasını önledi.

***

Konuyla ilgili bilgi almak üzere önceki gün Türk Şeker A.Ş. Genel Müdürü Mücahid Alkan ile telefonda görüştüm.

O şu ana kadar dokuz ilde toplam yaklaşık 60 bin ton domates aldıklarını bunun için çiftçiye yaklaşık 250 milyon TL ödediklerini ifade etti. Bursa'da kapya biber için ödenen rakam 11 milyon TL...

Bizim girmemizle 30 kuruşa kadar düşen domates fiyatı 56 kuruşa kadar yükseldi. Diğer alıcılar da bizden dolayı üreticilere zam yapmak zorunda kaldılar dedi.

Kısaca direk ve dolaylı yoldan Türk Şeker AŞ'nin çiftçiye çok ciddi rakamlarda kazanç getirdiği bir gerçek. En azından mağduriyeti önlemiş oldu.

***

Bunun yanı sıra geçmişte sadece pancar alıp şeker yapıyorduk. Şimdi buğday, arpa alımı başta olmak üzere tarımın bir çok noktasında var olduklarını ifade etti Alkan...

Öte yandan sözleşmeli tarıma geçtiklerini ifade edip özellikle buğday konusunda bu sene ciddi sayıda sözleşme imzaladıklarını ifade etti.

Bu sayede çiftçinin üretim girdilerinin kendilerinin karşıladığını ifade etti. Bu arada üretim girdisi sağlanınca çiftçinin zararı da ortadan kalmış oluyor. Kilogram başına çiftçinin girdi maliyeti 55 kuruş olduğunu sözleşmeli tarımla da buğdayı 1 lira 25 kuruşa alım garantisi verdiklerini Alkan bizler aracılığıyla paylaştı.

Öte yandan Bursa'daki çiftçilere de seslenen boş arazilerinize buğday ekin alım garantisi bizden diyerek de çağrıda bulundu.

Konuyla ilgili olarak da yakın bir tarihte Bursalı yerel yöneticilerle bir toplantı yapacağını Alkan'dan öğrendik.

***

Tarımda girdi maliyetlerinde en önemli kalemin gübre ve tohum olduğuna dikkat çeken Alkan bu hafta sonu gübre alımı için Özbekistan'a gideceklerini bu sayede maliyetlerinde ciddi oranda düşeceğini ifade etti.

Yine Türkşeker olarak tohum üretimine başladıklarını Alkan bizlerle paylaştı.

Öte yandan Alkan topladıkları domates ve biberi Karacabey'de bu sene üretimde zorluk yaşayan bir fabrikada fason olarak yaptırdıklarını bu sayede de ilçe ekonomisine katkıda bulunduklarını telefonda ifade etti.

Üretime başlanan salçanın geçen hafta itibarı ile raflarda yer aldığını da öğrendik.

Fiyat olarak da yüzde on daha ucuzmuş.

Bize de Alkan ve ekibini tebrik etmek düşüyor

POLİTİK BAKIŞ'IN KONUĞU IŞIK

Her hafta birbirinden değerli konukları ağırladığımız AS TV'de yayınlanan Politik Bakış programında bu haftaki konuğumuz AK Parti Bursa Milletvekili aynı zamanda Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Katip Üyesi Zafer Işık olacak.

Malum tarımla ilgili bir yasa yeni yasama döneminde TBMM'de... Özellikle son zamanlarda yaşanan tağsişler başta olmak üzere Işık'la gündeme ilişkin konuları konuşacağımız program bu akşam 20.30'da AS TV'de vakti olanlar kaçırmasın.

Şimdiden iyi seyirler...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.